joi

18 aprilie, 2024

4 martie, 2021

Consiliul UE a aprobat proiectul de directivă care impune multinaționalelor cu venituri consolidate de peste 750 de milioane de euro să facă publice impozitele pe profit pe care le plătesc în fiecare stat membru UE în care operează. Urmează negocierea cu Parlamentul European.

„Ambasadorii statelor membre au mandatat astăzi președinția portugheză să se angajeze în negocieri cu Parlamentul European pentru adoptarea rapidă a propunerii de directivă privind comunicarea de informații referitoare la impozitul pe profit de către anumite întreprinderi și sucursale, denumită în mod curent Directiva privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CBCR)”, spune comunicat al Consiliului UE.

Băncile sunt exceptate de la prevederile directivei, „deoarece sunt obligate să comunice informații similare în temeiul unei alte directive”, spune documentul citat.


Mai precis, directiva impune întreprinderilor multinaționale sau întreprinderilor autonome cu venituri totale consolidate de peste 750 de milioane euro în fiecare din ultimele două exerciții financiare consecutive, indiferent dacă acestea au sediul în UE sau în afara acesteia, să facă public într-un raport specific impozitul pe profit pe care îl plătesc în fiecare stat membru, împreună cu alte informații fiscale relevante”.

Un vechi proiect, resuscitat

Propunerea de directivă a fost prezentată prima oară în aprilie 2016 și face parte din planul de acțiune al Comisiei privind un sistem mai echitabil de impozitare a întreprinderilor.

Ideea a fost blocată de opoziţia unor state, printre care Germania, Olanda, Portugalia, Irlanda, Luxemburg, Cipru, Malta sau Austria, dar Portugalia, care deține preşedinţia Consiliului UE în acest semestru, a reluat proiectul.

(Citiți și: „Uniunea Europeană vrea să schimbe modul de impozitare a multinaţionalelor”)

Parlamentul European și-a adoptat poziția în primă lectură la 27 martie 2019.


Directiva prevede o listă completă și finală de informații care trebuie communicate, „pentru a evita sarcini administrative disproporționate pentru întreprinderile vizate și pentru a limita informațiile comunicate la ceea ce este absolut necesar pentru a permite un control public efectiv”, spune comunicatul Consiliului.

Raportarea va trebui să aibă loc în termen de 12 luni de la data bilanțului exercițiului financiar în cauză. Directiva stabilește condițiile în care o întreprindere poate obține amânarea comunicării informațiilor pentru o perioadă de cel mult șase ani.

Statele membre vor avea doi ani la dispoziție pentru a transpune directiva în dreptul național.

(Descărcați de AICI Mandatul Consiliului UE pentru adoptarea Directivei privind raportarea impozitelor multinaționalelor)

„Pe baza mandatului de negociere convenit, președinția portugheză va analiza împreună cu Parlamentul European posibilitatea ajungerii la un acord pentru adoptarea rapidă a directivei în a doua lectură („acord timpuriu în a doua lectură”)”, mai precizează comunicatul Consiliului UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: