Prim-ministrul Marii Britanii a transmis miercuri președintelui Comisiei Europene propunerea-alternativă de deblocare a impasului Brexit, Boris Johnson insistând în scrisoarea către Jean Claude Juncker că Regatul dorește să iasă din Uniunea Vamală europeană la data fixată pentru Brexit- 31 octombrie.
Boris Johnson propune instituirea a două granițe ”fluide” în jurul Irlandei de Nord.
O primă frontieră vamală s-ar institui între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, despre care Boris Johnson afirmă că ar putea fi gestionată prin verificări electronice în afara graniței și prin verificări fizice la sediul comercianților, precum și în puncte vamale care ar putea fi înființate oriunde în Irlanda de Nord sau Republica Irlanda.
Irlanda de Nord ar urma să fie singura regiune care să rămână aliniată regulilor pieței unice europene în materia produselor agricole, dar și a altor bunuri. Decizia conduce la constituirea celei de-a doua frontiere vamale, între Irlanda de Nord și restul Marii Britanii, pentru mărfurile care traversează Marea Irlandei.
Boris Johnson recunoaște că acest plan impun îmbunătățirea și simplificarea regulilor vamale existente, demers care ar putea fi finalizate până la expirarea perioadei de tranziție, decembrie 2020. Premierul britanic mai spune că planul conține inclusiv sprijin financiar către Irlanda de Nord, pentru a ajuta regiunea să implementeze toate aceste schimbări.
(Descărcați AICI scrisoarea guvernului britanic adresată președintelui Juncker)
Planul propus de Boris Johnson ar urma să se aplice doar patru ani după terminarea perioadei de tranziție în 2021, adică până în 2025, moment în care Adunarea Irlandei de Nord ar decide dacă va rămâne aliniat la UE sau va adopta reguli britanice sau regiunea va rămâne aliniată la regulile UE.
Boris Johnson mai dorește ca Irlanda de Nord să iasă și din regimul european al Taxei pe Valoare Adăugată.
Propunerile lui Boris Johnson apar după o săptămână de negocieri cu UE, perioadă în care guvernul britanic a păstrat secrete detaliile exacte ale contra-ofertei la Backstop.
O eventuală modificare a Acordului Brexit poate fi decisă la reuniunea Consiliului European din 17-18 octombrie.
După ce Guvernul Marii Britanii a publicat scrisoarea transmisă președintelui Comisiei Europene, Boris Johnson a avut o convorbire telefonică cu Jean Claude Juncker. Ulterior, o declarație a președintelui Juncker admite un ”avans pozitiv” al discuțiilor, dar evidențiază ”câteva aspecte problematice” și ”îngrijorări” referitoare la conceptul de graniță propus.
Premierul Republicii Irlanda a emis o declarație în care afirmă că ”propunerile formulate nu acoperă în totalitate obiectivele agreeate ale backstop”, dar conține asigurarea că acestea ”vor fi studiate în detaliu și ne vom consulta cu instituțiile europene”.
Boris Johnson a reușit să convingă Partidul Unionist Democrat (DUP), care a anunțat că sprijină propunerile guvernului.
UE și Marea Britanie afirmă oficial că doresc să ajungă la un acord de ieșire a Marii Britanii din UE. ”Ambele părți trebuie să analizeze dacă există suficientă disponibilitate de a face compromisuri și de a trece dincolo de pozițiile existente pentru a ajunge la un acord la timp „, a transmis UE Boris Johnson. „ Suntem gata să facem asta, iar această scrisoare stabilește ceea ce consider a fi un compromis rezonabil: o zona largă în care cred că un acord poate începe să se contureze.”