miercuri

24 aprilie, 2024

27 iunie, 2021

consiliul european iunie

La finalul a două zile de dezbateri ”acaparate” de analiza relației cu Rusia, Consiliul European a dat publicității concluziile finale, care conțin referințe la restul subiectelor aflate pe ordinea de zi.

Relansare economică: aprobarea PNRR-urilor este ”prioritate zero”

În ceea ce privește redresarea economică, statele membreau subliniat ”importanța punerii în aplicare depline și în timp util” a planurilor naționale de relansare, ”protejânduse în același timp interesele financiare ale Uniunii”.


În acest sens, Consiliul a încurajat Comisia ”să ducă mai departe lucrările în ceea ce privește planurile naționale de redresare și reziliență în vederea aprobării acestora, astfel încât statele membre să poată utiliza pe deplin potențialul finanțării” din Mecanismul european de redresare.

Suplimentar, ”Consiliul European așteaptă cu interes înregistrarea de progrese rapide în ceea ce privește reforma la nivel mondial a impozitării societăților, pe bază de consens, în cadrul G20/OCDE.

Condamnare a ”activităților cibernetice răuvoitoare”

Problema securității cibernetice a UE este expediată într-un singur paragraf.

”Consiliul European condamnă recentele activități cibernetice răuvoitoare împotriva statelor membre, inclusiv cele din Irlanda și Polonia. Acesta invită Consiliul să reflecteze la măsuri adecvate în cadrul setului de instrumente pentru diplomația cibernetică”, arată declarația finală.

Coronavirus – apel la vigilență în ceea ce privește evoluția virusului


Consiliul European vorbește despre ”progresele satisfăcătoare” privind vaccinarea și îmbunătățirea generală a situației epidemiologice și cere ”vigilență și coordonare în ceea ce privește evoluțiile, în special apariția și răspândirea variantelor”.

”Acordurile la care sa ajuns cu privire la certificatul digital al UE privind COVID și la revizuirea celor două recomandări ale Consiliului privind călătoriile în interiorul UE și călătoriile neesențiale către UE vor facilita călătoriile transfrontaliere în condiții de siguranță”, transmite Consiliul.

Documentul conține o avertizare: ”Statele membre le vor aplica întrun mod care să asigure revenirea deplină la libera circulație de îndată ce situația în materie de sănătate publică o va permite”.

Relații externe – Turcia deschide lista

În domeniul relațiilor externe, Turcia ocupă primul loc în comunicat. Reamintind ”interesul strategic al UE pentru un mediu stabil și sigur în estul Mării Mediterane și pentru dezvoltarea unei relații de cooperare și reciproc avantajoase cu Turcia”, Consiliul reiterează ”disponibilitatea UE de a colabora cu Turcia într-un mod etapizat, proporțional și reversibil” pentru a consolida cooperarea într-o serie de domenii de interes comun, sub rezerva condiționalităților consacrate.

Statul de drept și drepturile fundamentale în Turcia rămân o preocupare majoră a UE. ”Vizarea partidelor politice, a apărătorilor drepturilor omului și a mass-mediei reprezintă un regres major în ceea ce privește drepturile omului și contravine obligațiilor Turciei de a respecta democrația, statul de drept și drepturile femeilor. Dialogul cu privire la aceste chestiuni rămâne o parte integrantă a relației UETurcia”, anunță cominicatul.

În ceea ce privește relația cu Rusia, comunicatul transmite: Uniunea Europeană sa angajat în favoareaunei abordări europene unitare, pe termen lung și strategice, având la bază cele cinci principii directoare. Consiliul European invită Consiliul, Comisia și Înaltul Reprezentant să continue punerea în aplicare deplină a acestora, ținând seama în mod corespunzător de valorile, de principiile și de interesele Uniunii Europene.

(Citiți și: ”Declarație oficială: ”Contactul direct” cu Rusia se amână – Polonia și Balticele au blocat propunerea Merkel – Macron”)

În materie de politică externă, concluziile reuniunii mai fac referire la Belarus, Libia, Sahel și Etiopia.

Migrație: evoluțiile de pe unele rute, motive serioase de îngrijorare

În ceea ce privește migrația, Consiliul constată că ”evoluțiile de pe unele rute reprezintă motive serioase de îngrijorare și necesită o vigilență neîntreruptă și măsuri urgente”. În plus, Consiliul European ”condamnă și respinge orice încercare a unor țări terțe de a instrumentaliza migranții în scopuri politice”.

Consiliul European:

  • solicită Comisiei și Înaltului Reprezentant ca, în strânsă cooperare cu statele membre, să consolideze de îndată acțiunile concrete cu țările de origine și de tranzit prioritare, precum și sprijinul tangibil destinat acestora;
  • solicită Comisiei și Înaltului Reprezentant ca, în strânsă cooperare cu statele membre, să prezinte, în toamna anului 2021, planuri de acțiune pentru țările de origine și de tranzit prioritare, indicând obiective clare, măsuri de sprijin suplimentare și calendare concrete;
  • invită Comisia să utilizeze în mod optim cel puțin 10% din pachetul financiar IVCDCI, precum și finanțarea din cadrul altor instrumente relevante, pentru acț iuni legate de migrație și să raporteze Consiliului cu privire la intențiile sale în acest sens până în noiembrie

(Descărcați AICI concluziile Consiliului European din 24-25 iunie)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: