25 iunie, 2021

merkel macron contact direct rusia

Liderii UE au adoptat, în noaptea de joi spre vineri, o poziție dură față de Rusia (Documentul oficial – AICI-LINK) – dar numai după ce Polonia și țările baltice au reacționat dur față de Germania și Franța, torpilând propunerea celor mai mari puteri ale blocului de a organiza un summit UE cu președintele Vladimir Putin.

În loc să sprijine mesajele propuse de Germania și Franța, Consiliul a aprobat, și a comunicat în jurul orei 2 dimineața, o declarație axată pe stabilirea unor precondiții pentru reluarea dialogului cu Rusia.
În plus, Consiliul a amenințat deschis cu noi sancțiuni în cazul în care Moscova persistă în derularea de ”activități maligne, ilegale și disruptive” împotriva UE și a statelor sale membre.

”Una din cele mai umilitoare înfrângeri politice” pentru Merkel – Macron


Condiția esențială impusă pentru ”orice schimbare substanțială” de poziție vizavi de dialogul cu Rusia:

”Să își asume în întregime responsabilitatea în ceea ce privește asigurarea punerii în aplicare depline a acordurilor de la Minsk, aceasta fiind condiția esențială pentru orice schimbare substanțială a poziției UE.”.

Una dintre cele mai umilitoare înfrângeri politice pentru Angela Merkel și Emmanuel Macron, descrie Politico limbajul capitolului Rusia al Concluziilor Consiliului European privind relațiile externe.

Un semn al disensiunilor ample privind dosarul Rusia: Președintele Charles Michel și-a anulat conferința de presă de la finalul primei zile a lucrărilor Consiliului European.

Kremlinul ”a aflat cu regret” că UE respinge inițiativa unui summit cu Rusia


Kremlinul ”a aflat cu regret” respingerea de către Uniunea Europeană (UE) a iniţiativei franco-germane pentru o relansare a dialogului cu Rusia, printr-un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, anunță Agerpres, care citează AFP.

“Preşedintele Vladimir Putin rămâne de o manieră generală favorabil stabilirii de relaţii de lucru între Moscova şi Bruxelles”, a spus Peskov. “Ştim că o serie de ţări s-au opus acestui dialog şi mai ştim că este vorba de cei mai tineri europeni, statele baltice, Polonia (…) şi că tocmai aceste ţări sunt cele care vorbesc într-un mod lipsit de temei despre ameninţări provenind dinspre Rusia”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reproşat încă o dată vineri acestor ”adversari” că înstrăinează Rusia “făcând totul pentru a avea pe teritoriul lor tot mai mulţi soldaţi ai NATO”. “Şi în plus ei resping dialogul”, a subliniat Peskov.

Declarația oficială referitoare la Rusia

  • În concordanță cu concluziile sale din 24-25 mai 2021, Consiliul European a discutat despre relațiile cu Rusia, luând în considerare raportul Înaltului Reprezentant și al Comisiei.
  • Uniunea Europeană s-a angajat în favoarea unei abordări europene unitare, pe termen lung și strategice, având la bază cele cinci principii directoare. Consiliul European invită Consiliul, Comisia și Înaltul Reprezentant să continue punerea în aplicare deplină a acestora, ținând seama în mod corespunzător de valorile, de principiile și de interesele Uniunii Europene.
  • Consiliul European se așteaptă din partea conducerii Rusiei să dea dovadă de o implicare și de un angajament politic mai constructive și să pună capăt acțiunilor împotriva UE și a statelor sale membre, precum și împotriva țărilor terțe.
  • Consiliul European invită Rusia să își asume în întregime responsabilitatea în ceea ce privește asigurarea punerii în aplicare depline a acordurilor de la Minsk, aceasta fiind condiția esențială pentru orice schimbare substanțială a poziției UE.
  • În ceea ce privește consolidarea rezilienței noastre, Consiliul European subliniază necesitatea unui răspuns ferm și coordonat din partea UE și a statelor sale membre la orice nouă activitate răuvoitoare, ilegală și destabilizatoare din partea Rusiei, utilizându-se pe deplin toate instrumentele aflate la dispoziția UE și asigurându-se coordonarea cu partenerii. În acest scop, Consiliul European invită, de asemenea, Comisia și Înaltul Reprezentant să prezinte opțiuni pentru măsuri restrictive suplimentare, inclusiv sancțiuni economice.
  • Consiliul European subliniază necesitatea aprofundării și a intensificării în continuare a legăturilor politice, economice și interpersonale, precum și a cooperării cu partenerii estici cu scopul de a spori reziliența acestora. În acest context, Consiliul European amintește declarația din 2017 a Summitului Parteneriatului Estic, prin care sunt recunoscute aspirațiile europene și opțiunea europeană a partenerilor estici implicați, astfel cum se afirmă în acordurile de asociere și în contextul intrării în vigoare a acestora. Consiliul European subliniază, de asemenea, angajamentul său de a aprofunda relațiile cu Asia Centrală.
  • Consiliul European reiterează deschiderea Uniunii Europene față de o cooperare selectivă cu Rusia în domenii de interes pentru UE. Acesta invită Comisia și Înaltul Reprezentant să elaboreze în acest sens opțiuni concrete, inclusiv condiționalități și pârghii de acțiune, în vederea analizării lor de către Consiliu, cu privire la tematici cum ar fi clima și mediul, sănătatea, precum și cu privire la anumite chestiuni de politică externă și de securitate și chestiuni multilaterale, cum ar fi JCPOA, Siria și Libia. În acest context, Consiliul European va explora formate și condiționalități în ceea ce privește dialogul cu Rusia.
  • Consiliul European condamnă limitările care afectează libertățile fundamentale în Rusia, precum și restrângerea spațiului de acțiune al societății civile. Subliniază necesitatea contactelor interpersonale și a unui sprijin continuu din partea UE acordat societății civile, organizațiilor de apărare a drepturilor omului și mass-mediei independente din Rusia. Invită Comisia și Înaltul Reprezentant să prezinte propuneri în acest sens.
  • Consiliul European își reafirmă sprijinul deplin pentru toate eforturile depuse astfel încât, pentru victimele doborârii aeronavei MH17 și rudele apropiate ale acestora, să se stabilească adevărul, să se înfăptuiască justiția și să se dovedească răspunderea și invită toate statele să coopereze pe deplin în cadrul acțiunii juridice în curs.
  • Consiliul European va reveni asupra acestei chestiuni, va evalua punerea sa în aplicare și va oferi orientări suplimentare, după caz.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: