vineri

19 aprilie, 2024

23 februarie, 2016

Stema_revolutie_1989Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat statul român să le plătească despăgubiri de câte 15.000 de euro unui număr de 17 cetățeni români care au reclamat instanței de la Strasbourg absența unei anchete efective în dosarul Revoluției române.

Potrivit deciziei publicate marți de CEDO, hotărârea a fost adoptată în data de 26 ianuarie 2016, în cazul Elena Apostol și alții împotriva statului român

Persoanele care vor fi despăgubite, care au apropiați care au fost uciși în acțiunile de reprimare violentă a manifestațiilor împotriva regimului comunist din decembrie 198, sunt din București (15), Măgurele și Reșița(câte o persoană). În acțiunea depusă la CEDO, cei 17 reclamanți au solicitat, fiecare, 100.000 de euro despăgubiri.


Potrivit instanței europene, faptele invocate sunt similare celor din cazul Asociația 21 Decembrie 1989 și alții împotriva României, înscriindu-se în același context istoric și referindu-se la aceeași procedură penală internă.

În 1990, procurorii militari din București și din alte orașe din România au deschis anchete cu privire la recurgerea la forță și privarea ilegală de libertate la care au fost supuși participanții la manifestațiile de la sfârșitul lunii decembrie 1989.

Potrivit unui document emis în 2008 de Parchetul Militar în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, mai mult de 1.200 de persoane au fost ucise în aceste operațiuni, peste 5.000 au fost rănite și mai multe mii au fost private de libertate și supuse relelor tratamente, precizează comunicatul CEDO.

Prin două decizii din 2010 și 2011, Parchetul Militar și-a declinat competența în acest dosar în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.


În 2014, în urma intrării în vigoare a noului Cod de procedură penală, dosarul a fost alocat din nou Parchetului Militar. Petenții au reclamat faptul că ancheta penală deschisă de autorități în 1990 a fost ineficientă. Ei au acuzat în special faptul că România nu și-a respectat obligațiile procedurale care îi reveneau în baza articolului 2 (dreptul la viață) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, mai precizează CEDO.

În urmă cu 2 zile, la peste 20 de zile de la ședința în care CEDO a judecat cazul Elena Apostol și alții împotriva statului român, Bogdan Licu, cel care asigură interimar conducerea Parchetului General și care și-ar dori titularizarea în funcție, anunța intenția de redeschidere a Dosarului Revoluției.

Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a clasat Dosarul Revoluției fiindcă unele dintre fapte s-au prescris sau nu sunt prevăzute de legea penală. Cele 709 de persoane decedate, 1.855 de persoane rănite prin împuşcare, 343 persoane – rănite în alte împrejurări sau care au suferit diferite traume – și 924 persoane reținute, sunt fie victimele represiunii ceaușiste (pentru intervalul dintre 16 și 22 decembrie 1989), fie victime ale „derutei şi reprezentării greşite”, fie ale stresului și oboselii participanților la evenimentele de atunci, potrivit unui comunicat al PICCJ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: