Institutul Cantacuzino va produce doar două dintre cele șapte vaccinuri pe care le făcea înainte de 1990, dacă se va relua producţia în doi – trei ani, şi anume vaccinul BCG (antituberculos) şi vaccinul Gripal, a declarat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, citat de News.ro.
Mai târziu, institutul ar mai putea produce vaccinurile Difteric şi Tetanic.
Institutul Cantacuzino a fost unul dintre producătorii importanți de imunologice la nivel internațional, dar a intrat într-un declin prelungit, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras, în februarie 2010, autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie (GMP).
Potrivit profesorului Rafila, formula de fabricaţie a vaccinurilor de la Cantacuzino era identică cu aceea a celor produse în Europa.
În 2022, va fi plătită ultima rată din împrumutul de 11,5 milioane de euro luat de la Banca Mondială în 2007 pentru cumpărarea de echipamente moderne.
„După modernizare s-au realizat vaccinuri combinate ROR (rujeolă, componenta rujeolică similară cu ceea ce se găseşte în vaccinul combinat, rubeolă, oreion). Apoi vaccinul diftero tetanic pertusis produs de Cantacuzino avea componenta pertusis de tip celular, care ulterior a fost înlocuită, în majoritatea formulelor la nivel internaţional, cu componente acelulare, mai puţin reactogene. Dar DTP s-a combinat cu Polio inactivat şi cu Haemophilus influenza, rezultând vaccin pentavalent, după care i s-a adăugat şi Hepatitic B, devenind astfel Hexavalent. În momentul de faţă, din păcate, există la nivel european doar doi producători, ceea ce crează o mare presiune pe aceştia. Sigur, dacă ar fi avut GMP, Cantacuzino ar fi putut continua cu producţia de BCG, Difteric şi Tetanic”, a declarat Alexandru Rafila, citat de News.ro.
Oficialul citat a precizat că, în prezent, Institutul Cantacuzino are în funcţiune laboratoare de referinţă, unde se face diagnosticul în focare de infecţie care supraveghează evoluţia bolilor infecţiose la nivel naţional, adăugând că este posibilă, în câţiva ani, reluarea producţiei de vaccin BCG şi Gripal, iar ulterior Difteric şi Tetanic.
Vaccinul variolic a fost produs până în 1979 când, graţie vaccinării, boala a fost eradicată, aşa încât s-a oprit şi fabricarea lui, în timp ce vaccinul difterotetanic pertusis (DTP) era făcut pentru două dintre componentele celulare, respectiv diftero şi pertusis la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, iar componenta tetanică în laboratoarele din Iaşi, potrivit sursei citate.
Alte vaccinuri realizate la Institutul Cantacuzino din programul naţional de imunizare erau vaccinul rujeolic simplu, vaccinul polio, care se făcea pe culturi celulare din rinichi de maimuţă adusă din Indonezeia şi care a fost opera profesorului Andrei Combiescu, precum şi vaccinul BCG (antituberculos).