miercuri

28 februarie, 2024

16 noiembrie, 2011

Omul de afaceri Călin Stoia, implicat în dosarul primarului Clujului, Sorin Apostu, se lăuda că poate interveni la o persoană influentă din guvern pentru a direcționa bani suplimentari din Fondul de rezervă la dispoziția premierului, susțin procurorii DNA, în propunerea de arestare preventivă a antreprenorului.

„În cadrul discuţiilor purtate la datele 25 şi 28 august 2011 cu un cunoscut al său, om de afaceri din judeţul Argeş, inculpatul Călin Stoia îi promite acestuia că va interveni la persoane din anturajul Guvernului României, pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al Guvernului, în favoarea unei societăţi de construcţii de drumuri”, se arată în propunerea procurorilor, citată de Mediafax.

Potrivit DNA, pentru această intervenţie, inculpatul Călin Stoia pretinde remiterea unui procent de zece la sută din suma alocată de la Guvern.


În convorbirea telefonică interceptată de SRI Stoia îi promitea unui cunoscut al său că îl ajută să obțină de la guvern 1 milion de euro, contravaloarea unor reparații de drumuri, efectuate în anul 2009, în urma inundațiilor, pentru Primăria Cluj-Napoca.

Pentru această tranzacție, era nevoie de o hotărâre de guvern ărin care să se scoată banii din Fondul de rezervă la dispoziția premierului, iar Stoia îi cerea interlocutorului său 10% din cei 1 milion de euro, pentru a-i da presupuselor persoane cu influență la guvern care să faciliteze deblocarea banilor.

Mai mult, Stoia susținea că persoanele care primeau cei 10% puteau facilita accesul la ”number one”.

”Înţeleg, de asta încerc să-ţi spun, ca să ajungi acolo în preajma lu number one trebuie să ajungi prin nişte oameni care au şi ei anumite valori, înţelegi? Şi ăsta vine şi spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O sută de mii? Sau 50 mii cum zici tu? Păi pentru 50 mii nu mă dau jos din pat, frate”, îi spunea Stoia cunoscutului său, în convorbirea interceptată în anchetă.

Premierul Boc spune că nu-i cunoaşte pe afacerişti şi că alocările din Fondul de rezervă se fac la cererea autorităților locale


În urma informațiilor apărute în presă, premierul Emil Boc, prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, Ioana Muntean, a comunicat că nu îi cunoaşte pe oamenii de afaceri care s-au întâlnit cu primarul municipiului Cluj-Napoca, astfel încât nu poate fi făcut responsabil pentru discuţiile dintre aceştia.

„Premierul respinge orice alăturare a numelui său cu aceşti doi oameni de afaceri care apar în interceptări, cu care nu a avut şi nu are niciun fel de legătură. Premierul nu poate fi făcut responsabil pentru ceea ce spun aceşti oameni la telefon. Am considerat că se impune să fac aceste precizari, pentru că, deşi numele primului-ministru nu apare în motivare, există o tentaţie din partea celor implicaţi în dezbateri să cadă pradă speculaţiilor şi scenariilor conspiraţioniste, iar acest lucru s-a dovedit în dezbaterile publice din ultimele zile referitoare la cazul Apostu. Răspund în faţa legii cei care au greşit şi nu este normal ca numele unui om care nu are nicio legătură cu un presupus caz de corupţie să fie asociat cu acest tip de dezbatere”, a spus Ioana Muntean, mandatată de Boc.

În privinţa fondurilor alocate de guvern din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia premierului, purtătorul de cuvânt susţine că banii sunt distribuiţi pe baza propunerilor formulate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, în urma centralizării solicitărilor depuse de prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţene şi în baza cererilor din partea administraţiei locale.

Înaintea acestor declaraţii ale premierului, preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară la TVR că situaţia de la Cluj-Napoca se cunoştea de circa 6 luni, şi că premierul ştia ce se întâmplă acolo.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: