vineri

29 martie, 2024

20 septembrie, 2016

bogdan giginaDNA a reacționat marți la refuzul Senatului de a ridica imunitatea lui Gabriel Oprea în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină (foto).

„Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină.

Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit„, se arată într-un comunicat al DNA.


Senatul a respins luni cererea DNA de ridicare a imunității lui Gabriel Oprea în vederea acnhetării sale pentru ucidere din culpă în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină.

Pentru încuviințarea cererii DNA au votat 45 de senatori, împotrivă – 73, iar 6 voturi au fost anulate.

În discursul ținut înainte de vot, Gabriel Oprea le-a cerut senatorilor să voteze împotriva ridicării imunității sale.

“Mi se pare ceva halucinant. În seara tragediei veneam de la o instituție pe linia securității naționale, nu veneam de la restaurant. (…) Există baza legală pentru un antemergător. În seara respectivă, în jurul orei 19,00, aveam antemergătorul în față. Din cercetări rezultă că atât antemergătorul, cât și mașina cu care mă deplasam aveau viteza legală”, a declarat Oprea, de la tribuna Senatului.


El a repetat că nu ministrul de Interne stabilește traseul și nici viteza de deplasare: “Nici nu puteam să discut cu tânărul coleg de pe motocicletă. Am trăit un coșmar”, a spus fostul vicepremier, referindu-se la accidentul în care Bogdan Gigină (28 de ani și-a pierdut viața în timp ce elibera drumul pentru Gabriel Oprea.

Coloanele oficiale folosite de Gabriel Oprea

DNA a cerut ridicarea imunității lui Gabriel Oprea în vederea anchetării acestuia pentru ucidere din culpă.

Bogdan Gigină făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, ministru de Interne la acea dată, coloană ce se deplasa din nordul Capitalei către casa politicianului. Gabriel Oprea nu avea dreptul să fie însoțit în deplasare cu coloană oficială, potrivit DNA.

În cererea adresată Senatului, DNA preciza: “Profitând de autoritatea pe care funcția de ministru de interne i-o conferea asupra funcționarilor publici din cadrul acestui minister, ministrul de interne Oprea Gabriel a determinat atât însoțirea sa permanentă cu echipaje ale poliției rutiere, cât și modalitatea de formare a acestor echipaje, respectiv folosirea unei motociclete a poliției rutiere pentru a facilita deplasarea cu viteză a coloanei oficiale astfel formate”.

“La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni”, susţin procurorii DNA.

Potrivit acestora, din probele de la dosar ar rezulta indicii că “încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind “de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale”, mai spunea DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: