vineri

19 aprilie, 2024

8 aprilie, 2014

Procurorii DNA fac, marţi, percheziţii la Primăria Constanţa şi la locuinţa primarului Radu Mazăre, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupţie, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

DNA a anunţat, marţi, că procurorii fac percheziţii la 12 adrese din Constanţa, Bucureşti şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul unei instituţii publice, într-un dosar în care se fac cercetări privind fapte de corupţie care ar fi fost comise, în 2011-2013, de funcţionari cu funcţii de conducere.

Percheziţiile procurorilor DNA, potrivit unui comunicat semnat de Biroul de presă al Primăriei Constanţa, vizează construcţia locuinţelor sociale: “O echipă de procurori de la DNA Bucureşti a descins, marţi dimineaţă, la ora 8.00, la sediul Primăriei Constanţa. Procurorii au solicitat mai multe documente privind proiectarea şi procedurile de achiziţie referitoare la construirea campusului social «Henri Coandă»”.


În document sunt prezentate detalii ale proiectului şi se precizează că valoarea investiţiei este de aproximativ 31 de milioane de lei.

“Documentele solicitate de procurori sunt pregătite şi vor fi predate în scurt timp celor de la DNA”, se mai menţionează în comunicatul transmis de Primăria Constanţa.

În cauza care vizează locuinţele sociale, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Primarul municipiului Constanţa spunea, pe 1 aprilie, că că dosarele penale care îl vizează i se trag de la marii operatori din port, “milionarii” care plătesc foarte puţin pe terenuri şi care aproape toţi “au legături cu fosta sau actuala securitate”.


Radu Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri, iar în 2008 a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, alături de alte persoane, tot într-un dosar legat de retrocedări, acesta judecându-se la Curtea de Apel Bucureşti.

Primaria Constanţa a finalizat în vara anului trecut acest cartier de locuinţe sociale, iar la inaugurarea ultimelor blocuri a fost prezent şi premierul Victor Ponta.

Cartierul este format din 17 blocuri, care au 906 locuinţe – 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu două camere şi 171 de apartamente cu trei camere. În cele 17 blocuri locuiesc aproximativ trei mii de persoane.

Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 7 milioane de euro.

ANI a demarat cercetări de verificare a averii lui Radu Mazăre

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declanşat marţi procedura de verificare a modului în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi-a dobândit averea în ultimul mandat de edil, în perioada 2012-2014, au confirmat pentru AGERPRES surse din Agenţie.

În ultima declaraţie de avere, depusă în iunie 2013, primarul din Constanţa a menţionat că deţine un apartament în Bucureşti de 184 mp, o cotă de 4% din două terenuri intravilan din Capitală, precum şi un teren extravilan de 1,7 ha, obţinut în anul 2012, prin concesiune, în Republica Madagascar.

De asemenea, el mai are în proprietate o şalupă cu motor Bayliner şi o remorcă Peridoc, ambele cumpărate în anul 2001.

Tot în declaraţia de avere, Radu Mazăre a trecut că deţine 287.000 euro cash şi un card de debit cu 5.000 euro.

În plus, primarul a declarat plasamente şi împrumuturi acordate mai multor societăţi comerciale unde deţine acțiuni: SC Sigma Trading SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Comtext SA, SC Nisipuri SA, SC Xenoti SRL, SC Conpress Group SRL, SC Royal Distribution Services SRL, dar şi un împrumut de 600.000 euro acordat unei persoane fizice — Ioanis Poulos Skantzikas.

La capitolul venituri, el a menţionat un salariu anual de 33.909 lei primit de la Primăria Constanţa şi 60.000 euro obţinuți în urma vânzării de acţiuni de la Enterprises Inc of Monrovia, Grecia.

Radu Mazăre s-a mai aflat în atenţia ANI în anul 2009, când a fost declarat în stare de incompatibilitate, deoarece a ocupat, în perioada 23 aprilie — 6 noiembrie 2003, funcţiile de primar şi administrator al unei firme.

Edilul a atacat atunci raportul de evaluare întocmit de ANI şi a avut câştig de cauză, în urma unei decizii a Curţii de Apel Galaţi din iunie 2010.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: