sâmbătă

2 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 septembrie, 2013

Foto: ziare.com

Un judecător de la Curtea de Apel Oradea, Mircea Pușcaș, a fost trimis în judecată, joi, pentru luare de mită, procurorii DNA susținând că magistratul bihorean a luat șpagă 10.000 de euro printr-un mecanism de ”paravane” în care mituitorul cumpăra o mașină de lux la preț subevaluat.

Proprietarul mașinii, un BMW, era cumnatul judecătorului, spun procurorii anticorupție.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Cluj. Judecătorul Pușcaș (foto) mai fusese trimis în judecată în alte două dosare penale în cursul anului 2013, pentru infracțiuni de corupție.

Mecanismul mitei, conform rechizitoriului DNA:

  • În septembrie 2012, inculpatul Puşcaş Mircea, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, le-a pretins inculpaţilor Cocian Petru şi Halas Mihai, oameni de afaceri, să cumpere de la cumnatul său un autoturism marca BMW cu o sumă mai mare decât preţul real al maşinii (o diferență de aproximativ 10.000 euro), pentru ca în schimb să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, susțin procurorii anticorupție.
  • Banii nu au fost ceruți direct de judecător, ci prin intermediul altui om de afaceri, inculpatul Teleptean Mihăiţă.
  • Cocian Petru şi Halas Mihai fuseseră condamnați în primă instanță pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie în concurs cu infracţiuni de contrabandă, decizie față de care cei doi au declarat apel care se află și în prezent pe rolul Curții de Apel Oradea.
  • În anul 2012, Teleptean Mihăiţă a pretins de la Cocian Petru şi Halas Mihai, suma de câte 20.000 euro (total 40.000 euro) pentru a-şi exercita o influenţă reală asupra judecătorului Puşcaş Mircea, în vederea determinării acestuia să pronunţe o soluţie favorabilă celor doi în dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, în care aveau calitatea de inculpaţi-apelanţi.
  • Nici contrabandiștii nu au dat banii direct presupusului ”paravan” Teleptean, ci altui interpus, Mihai Ioan-Adrian.
  • Din totalul sumei pretinse, Halas Mihai i-a dat 10.000 euro lui Mihai Ioan-Adrian pentru a-i fi transmisă lui Teleptean Mihăiţă.
  • Ulterior, această sumă a fost restituită, urmând ca, potrivit unei înțelegeri între inculpați. Cocian Petru şi Halas Mihai urmau să plătească toți banii, prin intermediari, după pronunțarea, în apel, a unei decizii favorabile celor doi.
  • La rândul lor, însă, cei doi conrabandiști au încercat să obțină alți 20.000 de euro de la un al treilea om de afaceri care fusese condamnat în primă instanță alături de ei.
  • Numai că cel de-al treilea condamnat, care ar fi trebuit să beneficieze și el de o decizie a judecătorului Pușcaș la apel, i-a denunțat pe toți procurorilor DNA.
  • ”La data de 2 iunie 2012, Cocian Petru și Halas Mihai, la rândul lor, au pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro, susținând că prin persoane interpuse, ar putea să influențeze magistraţii învestiţi cu soluţionarea apelului aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, astfel încât să-i determine să pronunţe o soluţie favorabilă denunțătorului. Denunțătorul primise și el, în primă instanță, o pedeapsă de condamnare la închisoare, alături de Cocian Petru și Halas Mihai”, susțin procurorii anticorupție.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: