joi

28 martie, 2024

15 septembrie, 2014

Acuzaţiile pe care Radu Mazăre le-a făcut la adresa unor procurori anticorupţie i-au adus acestuia un denunţ penal pentru presiuni asupra justiţiei (plângere depusă de DNA) şi o critică publică, din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Social-democraţii constănţeni au avut vineri Congres extraordinar pentru desemnarea lui Victor Ponta drept candidatul PSD la alegerile prezidenţiale din toamna aceasta.

În discursul ţinut în faţa colegilor săi de organizaţie, Radu Mazăre a explicat importanţa mobilizării tuturor membrilor PSD, astfel încât Victor Ponta să fie ales preşedinte.


„Dacă nu iese Ponta, vom trăi în aceeași țară și vom trăi în același mod de a pune problema și cu aceeași teamă în suflet. Eu unul am declarat-o public și o spun și acum, dacă nu iese Ponta și nu se schimbă modul de a vedea lucrurile, sănătate, nu mai stau. Nu mai stau pentru că nu mai am satisfacții, nu mai stau pentru că nu văd de ce trebuie să stau patru zile pe săptămână cu avocații. Am ședință dimineață cu avocații, am ședință la prânz cu avocații. Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz – n. red), când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normal.“

Referirea la procurorul DNA, pentru intimidare

Pentru partea referitoare la procurorul anticorupţie care instrumentează „dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală”, „Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat (faţă de Radu Mazăre – n. red.) un denunţ pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, prevăzută şi pedepsită de art. 276 Cod Penal.

Denunţul a fost formulat în temeiul dispoziţiilor art. 290 combinat cu dispoziţiile art. 289 C.pr.pen. şi a fost înaintat, la data de 15 septembrie 2014, către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spre competentă soluţionare”, anunţă un comunicat al DNA.

„Potrivit dispoziţiilor art. 276 C.pen., este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida.


Caracterul nereal al acestor afirmaţii rezultă din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunoştinţă în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar.

Totodată, împrejurarea în care Mazăre Radu Ştefan a făcut aceste afirmaţii, caracterul lor public şi limbajul folosit denotă scopul urmărit de făptuitor, respectiv influenţarea şi intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză„, mai precizează DNA.

Declaraţia primarului a depăşit limitele discursului politic 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacţionat şi el la acuzaţiile lui Radu Mazăre, explicând că expresiile indecente cu referire la „o situaţie concretă vizată de un dosar penal, este de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranţă raportat la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor, ci şi de a leza demnitatea acestora„.

În opinia CSM, „prin invectivele adresate de către primarul Constanţei la adresa unui procuror DNA s-au depăşit limitele admisibile ale discursului politic public şi ale libertăţii de exprimare aşa cum sunt protejate de dispoziţiile art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Reamintim că potrivit art. 30 alin (6) din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

Consiliul Superior al Magistraturii solicită tuturor celor implicaţi în activităţi cu caracter public, generate de apropiata campanie electorală, să manifeste rezerve în discurs în raport cu activitatea de judecată sau de urmărire penală, pentru a nu lăsa impresia că folosesc aceste teme în lupta politică”, menţionează un comunicat al CSM transmis luni.

Vizionaţi AICI partea din discurs care i-a adus primarului Radu Mazăre acuzaţia de presiuni asupra justiţiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: