sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 octombrie, 2013

Dan Voiculescu, fiica sa Camelia Voiculescu, împreună cu șefii trustului Intact și fostul președinte ANAF Șerban Pop, au fost trimiși marți în judecată pentru șantaj, complicitatela șantaj și folosirea unor informații ce nu sunt destinate publicității – anunță printr-un comunicat Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Cele cinci persoane sunt acuzate că au folosit instituții media (televiziuni, publicații on line și scrise) pentru șantaj, cu scopul obținerii de foloase materiale ilicite însemnate – după cum formulează procurorii.

Învinuiții :

  • Dan Voiculescu – complicitate la infracțiunea de șantaj
  • George Sorin Alexandrescu, director general al SC Antena TV Group SA – șantaj
  • Camelia Voiculescu, asociat la SC Antena TV Group SA – complicitate la șantaj
  • George Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, complicitate la șantaj
  • Șerban Pop, fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), la data faptelor, avocat suspendat – infracțiunea de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații
  • persoana juridică SC Antena 3 SA – complicitate la infracțiunea de șantaj
  • persoană juridică SC Antena TV Group SA – infracțiunea de șantaj
  • persoană juridică SC Intact Publishing SRL – șantaj

Acuzațiile, așa cum sunt ele descrise în comunicatul DNA :

Între 16 aprilie și 21 mai 2013, se spune în rechizitoriu, Sorin Alexandrescu, în calitate de director general al S.C. ANTENA TV GROUP S.A., a exercitat în mod repetat și gradual acte de constrângere asupra unui acționar al unei societăți comerciale (parte vătămată) amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.


Concret, Sorin Alexandrescu a amenințat victima cu publicarea, prin intermediul entităților media, a unor documente despre o pretinsă faptă de corupție săvârșită de partea vătămată, în situația în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparținând S.C. ANTENA TV GROUP S.A. la un preț dorit de inculpat.

Semnarea contractului în condițiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanțelor, oprirea campaniei media împotriva societății pe care o reprezenta partea vătămată și a persoanelor din conducerea acelei societăți, mai spune comunicatul DNA.

Actele de constrângere, prin amenințare, s-au exercitat în mai multe feluri:

– verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic;


– prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată. Acest spot publicitar a fost realizat la ordinul Cameliei Voiculescu și al lui Sorin Alexandrescu, și a fost difuzat în perioada 9 – 30 mai 2013, cu o frecvență de 5 ori pe zi (în total de 401 ori) de toate posturile TV aparținând S.C. ANTENA TV GROUP S.A. și S.C. ANTENA 3 S.A.

– prin înscrisuri având caracter de somație, emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L., semnate de Matiescu George-Daniel, în calitate de director general și trimise către partea vătămată și către alte persoane, prin care, sub pretextul desfășurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului.

Sorin Alexandrescu i-a reamintit apoi părții vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa și, implicit, activitatea pe care o desfășoară în cadrul societății, este semnarea contractului cu ANTENA TV GROUP, în condițiile impuse.

Date confidențiale de la ANAF :

Informațiile pe care s-a sprijinit Alexandrescu George Sorin pentru a exercita actele de șantaj la adresa părții vătămate au fost obținute de la inculpatul Pop Șerban, președinte al ANAF la acea dată. Astfel, în luna februarie 2013, acesta din urmă i-a dat lui Sorin Alexandrescu un set cu documente provenind de la angajații Gărzii Financiare, în condițiile în care, în calitatea sa de președinte al ANAF, era obligat să asigure confidențialitatea informațiilor obținute, în virtutea funcției, de la angajați.

În acest fel, Șerban Pop i-a asigurat lui Sorin Alexandrescu un ascendent în discuțiile cu partea vătămată. Șerban Pop a obținut, la schimb, promisiunea că va fi sprijinit pentru menținerea în funcția de președinte al ANAF.

Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acțiunile desfășurate de Sorin Alexandrescuin care erau menite să mențină și să accentueze starea de presiune psihică asupra părții vătămate.

Demersurile de sprijin s-au făcut în mod direct, prin discuții și îndrumări adresate inculpatului Alexandrescu George Sorin și indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Camelia Voiculescu.

La rândul său, inculpatul Alexandrescu George Sorin l-a informat constant pe omul de afaceri, fie direct, fie prin Camelia Voiculescu, despre stadiul acțiunilor de șantajare și despre poziția părții vătămate.

Prin intermediul site-urilor Income Magazin și Jurnalul Național deținute de S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L, inculpatul George Matiescu, în calitatea sa de director general, a girat publicarea unor știri negative la adresa societății reprezentate de partea vătămată, în scopul susținerii actelor de șantaj exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin.

De asemenea, George Matiescu a acceptat și a semnat înscrisurile trimise la data de 24 aprilie 2013 către partea vătămată și către alte persoane, în condițiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigație jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin amenințare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupție.

La data de 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat și inculpata Camelia Voiculescu.

În contextul sprijinului acordat activităților exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin pentru și în numele S.C. ANTENA TV GROUP S.A. se înscriu și emisiunile difuzate, începând cu data de 30 mai 2013, de postul de televiziune Antena 3 (deținută S.C. ANTENA 3 S.A.), în sensul în care s-a urmărit exonerarea de răspundere penală a inculpatului, denigrarea sistemului judiciar, vizând influențarea deciziei magistraților în ceea ce privește urmărirea penală și judecata măsurilor preventive în prezenta cauză penală.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel București.

„Atitudinea avută de învinuiţi şi inculpat în cursul procedurii de prezentarea a materialului de urmărire penală”

Dan Voiculescu, fiica sa şi Sorin Alexandrescu au tergiversat finalizarea dosarului de şantaj în care au fost deferiţi justiţiei marţi şi i-au şicanat pe anchetatori, după ce au făcut 22 de cereri şi cinci plângeri, multe cu conţinut similar, din care reieşea că ei ştiau deja probele, transmite MEDIAFAX, completând informațiile de la DNA cu date din rechizitoriu.

„În timp ce învinuiţii Pop Şerban şi Matiescu George Daniel au reuşit într-un termen rezonabil să studieze materialul de urmărire penală, şi au participat la încheierea proceselor-verbale, ceilalţi învinuiţi şi inculpatul au manifestat o atitudine de tergiversare a acestei proceduri motiv pentru care, prin Rezoluţia nr. 129/P/2013 din 12 septembrie a fost fixat un termen considerat rezonabil în vederea finalizării procedurii prezentării materialului de urmărire penală”, se arată în rechizitoriul transmis instanţei…

Chiar şi după fixarea termenului de 20 septembrie pentru finalizarea prezentării materialului de urmărire penală şi respingerea plângerii făcută de către învinuiţi împotriva acestei rezoluţii, celor trei li s-a permis să studieze materialul de urmărire penală, până la 26 septembrie inclusiv, arată procurorii.

„În toată această perioadă de timp, au fost formulate un număr de 22 de cereri de către apărătorii inculpatului şi ai învinuiţilor, multe dintre acestea cu conţinut similar, formulate în scop vădit de tergiversare şi şicanare a organului de urmărire penală, din conţinutul cărora rezulta cu certitudine că atât inculpatul, cât şi învinuiţii cunoşteau în detaliu întreg materialul de urmărire penală.

De asemenea, au fost formulate un număr de 5 plângeri împotriva actelor şi măsurilor procurorului, toate fiind soluţionate”, spun anchetatorii.

Procurorii mai arată că Dan Voiculescu s-a prezentat o singură dată la DNA, iar fiica sa, de două ori, lăsând cereri prin care îşi afirmau disponibilitatea de a semna, pur şi simplu, procesele verbale atunci când vor finaliza toţi învinuiţii studiul materialului de urmărire penală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: