joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 noiembrie, 2012

Președintele PDL Vrancea, deputatul Alin Trășculescu, cerea bani de la un om de afaceri pentru a interveni la funcționari ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în vederea încheierii unor contracte încă din perioada în care Elena Udrea era ministru de resort, susțin procurorii DNA într-un comunicat emis duminică.

Potrivit anchetatorilor, Trășculescu, împreună cu un apropiat al său, Valeriu-Marian Calotă, om de afaceri, a cerut mită de la un al doilea om de afaceri pentru a-i facilita acestuia încheierea unor contracte în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).

DNA precizează că face cercetări penale față de Trășculescu, pe care îl acuză de trafic de influență, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură cu infracțiunea de trafic de influență și instigare la infracțiunea de spălare a banilor, cunoscând că aceștia provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.


În cazul lui Calotă, asociat și administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, procurorii au reținut infracțiunile de complicitate la infracțiunea de trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată (5 acte materiale), șantaj comis în legătură cu infracțiunea de trafic de influență și spălare a banilor, cunoscând că aceștia provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (4 acte materiale).

Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile, iar duminică procurorii anticorupție au dispus reținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore.

Având în vedere calitatea sa de deputat, DNA l-a încunoștiințat pe ministrul Justiției cu privire la efectuarea percheziției și reținerii inculpatului Trășculescu Alin-Silviu, preciează DNA.

De asemenea, inculpatul Calotă Marian-Valeriu va fi prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Ce spun procurorii că a făcut deputatul Trășculescu

  • În perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, inculpatul Trășculescu Alin – Silviu, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al Organizației Județene Vrancea a unui partid politic, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (denunțător în cauză), inițial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro.
  • Banii au fost pretinși cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu care l-a constrâns prin amenințare pe denunțător să remită lui Trășculescu Alin-Silviu sumele solicitate.
  • Pentru obținerea acestor foloase, Trășculescu Alin-Silviu a lăsat să se creadă că are influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților unei societăți comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu firma administrată de denunțător.
  • Din banii pretinși, inculpatul Trășculescu Alin-Silviu a primit, prin intermediul lui Calotă Marian-Valeriu, în mai multe tranșe, suma totală de 464.000 lei.
  • Pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume de bani, inculpatul Calotă Marian-Valeriu, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunțătorului și SC MARYNA EXCLUSIV SRL, firma lui Calotă Marian-Valeriu, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale celor două societăți comerciale. În acest mod, din contul firmei denunțătorului în contul SC MARYNA EXCLUSIV SRL a fost transferată suma totală de 404.000 lei.
  • Ulterior, în același scop, Trășculescu Alin-Silviu a pretins denunțătorului încă 1.100.000 lei, pe care a impus să îi fie dați în două tranșe, de 50.000 lei și, respectiv, 1.050.000 lei.
  • În acest context, la data de 6 noiembrie 2012, în scopul obținerii acestor foloase materiale, Trășculescu Alin-Silviu l-a determinat pe inculpatul Calotă Marian-Valeriu să încheie în fals un contract, având ca obiect o operațiune comercială fictivă între firma denunțătorului și SC MARYNA EXCLUSIV SRL.
  • Ca urmare, firma denunțătorului a transferat în contul SC MARYNA EXCLUSIV SRL suma de 1.100.000 lei, bani care au fost reintroduși în circuitul civil.
  • La data de 10 noiembrie 2012, inculpatul Calotă Marian-Valeriu a primit de la denunțător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă inculpatului Trășculescu Alin-Silviu, la cererea acestuia. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: