marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 februarie, 2014

UPDATE: Mama fostului ministru Cristian David, Georgiana Dumitrescu, este urmărită penal în dosarul fiului său, pentru uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, a anunțat miercuri seara DNA.

Cât privește cererea pentru avizarea urmării penale a fostului ministru, aceasta a ajuns la Administrația Prezidențială.

De asemenea, după anunțarea de către DNA a trimiterii solicitări de avizare a urmării penale, Cristian David și-a dat demisia din PNL.


Președintele PNL Crin Antonescu a declarat marți seara, când a anunțat ieșirea liberalilor din coaliția de guvernare, că partidul nu se va opune niciodată cererii procurorilor anticorupție, răspunzând unei referitoare la cum vor vota deputații PNL avizul cerut de DNA pentru urmărirea penală a fostului ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu.

În 2012, procurorii nu au reușit să obțină avizul Camerei Deputaților pentru liberalul Victor Paul Dobre, iar în 2013, pentru senatorul liberal Varujan Vosganian.

Acuzațiile aduse mamei lui Cristian David

Mama fostului demnitar este acuzată că l-a ajutat pe Cristian David să mascheze proveniența a 60.000 de euro.

El a justificat suma spunând în declarația de avere că mama sa i-a returnat un împrumut mai vechi. Iar mama sa, Georgiana Dumitrescu, a pretins că a obținut banii vânzând un imobil din Azuga.


Georgiana Dumitrescu ”a acceptat încheierea unui antecontract de vânzare-cumpărare a unui imobil situat în oraşul Azuga, iar ulterior, a unui contract de vânzare-cumpărare încheiat în formă autentică la 30 august 2013, ambele cu conţinut nereal şi destinate folosirii, de către fiul său, Cristian David, cu titlu de documente justificative în procedura de evaluare a averii sale, aflată pe rolul ANI, cu consecinţa exonerării acestuia de răspundere patrimonială”, se spune într-un comunicat al DNA.

În acest dosar se efectuează urmărirea penală şi faţă de alte persoane, a mai precizat DNA.

DNA cere avizul Preşedintelui Traian Băsescu pentru efectuarea urmăririi penale a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, pentru abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii.

Acuzațiile aduse lui Cristian David

Procurorii anticorupţie spun că ministrul ar fi apelat, prin intermediul mamei sale, la mai multe acte false, pentru a justifica o sumă de 60.000 de euro apărută în declaraţia de avere din 14 iunie 2013.

Suma a fost explicată, în declaraţia de avere, ca fiind o restituire a unui împrumut pe care l-ar fi acordat mamei sale.

„Pentru ca la rândul său, mama demnitarului să poată justifica deţinerea legală a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului său, acesta a efectuat demersuri astfel încât, cu o persoană de încredere, a fost încheiat formal un antecontract de vânzare – cumpărare a unui apartament în care se atesta, în mod nereal, faptul că mama ministrului delegat ar fi vândut acelei persoane un apartament în judeţul Prahova pentru suma de 60.000 euro.

Această sumă a fost justificată de ministrul delegat printr-un aşa-zis împrumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca să-şi construiască o casă şi la momentul încheierii actului care ar atesta vânzarea fictivă a apartamentului menţionat, mama sa i-ar fi „restituit” împrumutul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Probele administrate în cauză, în perioada premergătoare încheierii actul de vânzare cumpărare aparent, au relevat că numitul David Cristian a fost profund preocupat de necesitatea încheierii unui antecontract de vânzare-cumpărare între mama sa şi o altă persoană, întrucât nu deţinea un act licit pentru suma de 60.000 euro pe care trebuia să o menţioneze în declaraţia sa de avere”, se spune într-un comunicat al DNA.

Pentru efectuarea urmăririi penale, procurorii au nevoie de avizul preşedintelui, Cristian David fiind ministru, motiv pentru care procurorii anticorupţie au transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul în vederea sesizării Preşedintelui României.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: