joi

15 august, 2024

6 ianuarie, 2017

ghitaProcurorii DNA Ploiești au cerut vineri Înaltei Curți de Casație și Justiție emiterea mandatului european de arestare și a celui de urmărire internațională pentru fostul deputat Sebastian Ghiță.

Pe de altă parte, în dosarul deschis ca urmare a acuzațiilor aduse de Ghiță în filmările difuzate de România Tv, procurorul general, Augustin Lazăr, a anunțat vineri că urmează să fie audiate toate persoanele invocate în aceste înregistrări.

„Evident că trebuie audiate persoanele care sunt invocate în cazul acesta. Trebuie ridicate acele înregistrări, documentele care se vehiculează”, a declarat Lazăr, refuzând însă să facă vreo nominalizare. Printre cei numiți în înregistrări apar Laura Codruța Kovesi și generalul SRI Florian Coldea.


Procurorul general s-a referit și la încercările unora de a manipula opinia publică prin aceste înregistrări:

„Într-adevăr, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalitate există un dosar care a fost înregistrat în urmă cu două zile în care se fac investigaţii în legătură cu afirmaţiile care au apărut în spaţiul public, cu înregistrările care au alertat într-un fel opinia publică şi care cred că sunt prezentate într-o manieră destul de tendenţioasă, după cum le vedem la televizor.

Ele sunt prezentate într-o anume formă, sugerându-ne nouă deja ceea ce ar trebui să facem. Or, cercetările ar trebui să fie obiective”, a explicat Augustin Lazăr.

Reamintim că Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a emis joi mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, dispărut de pe data de 19 decembrie. Hotărârea nu este definitivă.


Poliția l-a dat imediat în urmărire națională, conform procedurilor:

sebastian-ghita-urmarire-nationala

DNA a cerut arestarea acestuia după ce Ghiță nu s-a prezentat la poliție pe 29 decembrie, conform programului stabilit în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foşti şefi IPJ Prahova.

În această situație, fostul deputat poate pierde cauțiunea de 60 de milioane de lei (13 milioane euro) dispusă în acest dosar.

Dispariția fostului deputat a fost descoperită pe 20 decembrie (cu o zi înainte de a pierde imunitatea parlamentară), când nu s-a prezentat la sediul DNA Ploiești, unde urma să fie audiat din nou în dosarul vizitei în România a fostului premier britanic Tony Blair.

Polițiștii de la Direcția Operațiuni Speciale care îl monitorizau l-au pierdut pe autostradă pe fostul deputat, când acesta se întorcea la Ploiești de la o întâlnire organizată de SRI, într-un sediu al serviciului de informații, cu membrii fostei Comisii parlamentare de control a acestei instituții.

Cum au explicat procurorul DNA necesitatea emiterii mandatului de arestare în lipsă – dispariția a fost premeditată, Sebastian Ghiță este un pericol public

Joi, în sala de judecată, procurorul DNA a explicat că dispariția lui Ghiță a fost premeditată și fostul deputat încearcă astfel nu doar să se sustragă organelor de urmărire penală, ci și să atace anumite persoane:

“Apreciem că dispariţia sa a fost premeditată şi datorită acelor înregistrări care apar la postul de televiziune România TV, post controlat de Sebastian Ghiţă.

Rezultă că înregistările au fost făcute anterior şi că încearcă să se sustragă organelor de urmărire penală şi încearcă să facă incriminări faţă de anumite persoane.

Rezultă că inculpatul nu poate decât să fie privat de liberate pentru a înlătura starea de pericol public.

Această măsură este necesară şi este singura care poate asigura bunul mers al procesului. Vă rugăm să dispuneţi emiterea mandatului de arestare preventivă. Neemiterea mandatului îngreunează buna desfăşurare a procesului”, a declarat procurorul, citat de Mediafax.

Avocații: Nici noi nu l-am putut contacta, dar asta nu înseamnă că este rea credință din partea inculpatului

În replică, avocatul lui Sebastian Ghiţă a declarat în faţa instanţei de judecată că nu există o dovadă care să arate că inculpatul ar fi fost înştiinţat de citaţia pentru data de 27 decembrie şi că nu există date concrete că acesta a părăsit teritoriul României.

“Nu există dovadă că inculpatul a fost înştiinţat de citarea la termenul din 27 decembrie.

Reaua credinţă trebuie să fie dovedită de organele judicare. Cred că reaua credinţă nu poate fi doar afirmată. Afirmaţii se pot face, exista multiple ipoteze. Eu pot să spun că nu am putut să îl contactăm nici noi, avocaţii.

Nu există date că inculpatul a părăsit teritoriul ţării. Ipoteze pot face şi eu, pot afirma că este decedat sau bolnav. Nu pot fi invocate chestiuni legate de mass media. Nu este momentul să se dispună arestarea preventivă. Vă rog sa respingeţi cererea DNA”, a fost pledoaria avocatului lui Sebastian Ghiţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: