joi

2 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 martie, 2016

cristian rizeaDNA cere încuviințarea arestării preventive a deputatului Cristian Rizea, pentru că ar fi primit 300.000 de euro pentru a-l ajuta pe un cetățean american să obțină retrocedarea a două terenuri, unul în București și unul în Chiajna.

Proveniența ilegală a sumei a fost camuflată prin contracte false de împrumut, spun procurorii anticorupție.

Deputatul este acuzat de trafic de influență, spălare de bani în formă continuă și influențarea declarațiilor.


Pentru a-i determina pe doi martori să nu le declare anchetatorilor adevărul, Cristian Rizea le-ar fi promis că atunci când va deveni primar al Sectorului 5 le va oferi gratis un sediu comercial din zona Cotroceni, unde aceștia doreau să deschidă o nouă clinică.

Cetățeanul american este Lucian Colțea, unchiul lui Adrian Tărău (fiul fostului prefect de Bihor Aurel Tărău), și a fost dus la instanță pentru mandat de arestare preventivă pe 30 de zile.

Presupusele fapte, prezentate de DNA:

„La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro – în total 300.000 euro – pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.


În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”.

Lucian Colțea este acuzat de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată (două acte materiale).

În ceea ce-l privește pe Cristian Rizea, urmează ca dosarul să parcurgă traseul obișnuit până în Camera Deputaților, pentru ca deputații să decidă dacă îi vor ridica deputatului imunitatea în vederea arestării preventive, așa cum a solicitat DNA.

Cristian Rizea era preferatul PSD pentru candidatura la Primăria Sectorului 5. De altfel, acesta și-a început campania neoficială imediat după excluderea din PSD a lui Marian Vanghelie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: