miercuri

24 aprilie, 2024

29 iulie, 2016

bogdan olteanu 1Dosarul în care viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este acuzat de trafic de influență a început cu o autosesizare a unui procuror DNA.

Sorin Ovidiu Vîntu și intermediarul mitei, ambii aflați în închisoare, au colaborat cu procurorii, oferind detalii despre traficul de influență și cele două milioane de euro dați pentru numirea lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Din această sumă totală, un milion ar fi ajuns la Bogdan Olteanu, pentru folosul său personal, spun procurorii.

Acuzațiile din dosarul DNA 


În vara anului 2008, Sorin Ovidiu Vântu a început demersurile pentru ca Liviu Mihaiu, persoana sa de încredere, să fie numit guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunării”.

Potrivit anchetatorilor, interesul lui Sorin Ovidiu Vântu (SOV) în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietătile sale imobiliare se aflau în Deltă, si, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-si intentia de a transforma Delta într-o destinatie de turism exclusivist.

În acest context, punerea în aplicare a planurilor suspectului de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conduce rezervatia si autoriza unele categorii de activităti economice care puteau fi desfăsurate.

Numirea guvernatorului era atributul Guvernului României si se realiza prin emiterea unei hotărâri de guvern, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. 3 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării”.


La data faptelor, Bogdan Olteanu era presedintele Camerei Deputatilor și deci se afla într-o postură din care îsi putea trafica o influență reală în vederea numirii guvernatorului Deltei Dunării.

În aceste condiții, Sorin Ovidiu Vântu a ajuns la o întelegere cu Bogdan Olteanu conform căreia, în schimbul demersurilor efectuate de acesta pe lângă membrii guvernului pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator, Sorin Ovidiu Vântu urma să îi dea un milion de euro si sprijin electoral, constând în servicii de marketing si consultantă, notează anchetatorii.

Având în vedere intentia sa, Sorin Ovidiu Vântu l-a întrebat pe Liviu Mihaiu dacă este de acord să fie numit guvernator al Deltei. Acesta a acceptat si, în consecintă, Sorin Ovidiu Vântu i-a spus că se va ocupa, va aranja acest lucru.

Întâlnirea de la baza Lebăda – Bogdan Olteanu dus cu elicopterul lui SOV

În iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu si Sorin Ovidiu Vântu la baza Lebăda din localitatea Crisan, unde suspectul deținea o ambarcatiune folosită cu rol de locuintă de vară. La întâlnire Bogdan Olteanu a venit însotit de un apropiat al suspectului Sorin Ovidiu Vântu si care intermedia relatia acestuia cu inculpatul Bogdan Olteanu.

Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter pus la dispozitie de Sorin Ovidiu Vântu.

Într-o convorbire din data iulie 2008, apropiatul lui  Sorin Ovidiu Vântu susține că Bogdan Olteanu  este interesat de întrevedere:  ”Îl aştept eu şi după aceea se întoarce cu avionul că e tare grăbit. Ştii? Face asta special, deci vine chiar din București, şi face numai pentru… să ne vedem. M-ai înţeles.”

Discutia continuă cu propunerea lui Sorin Ovidiu Vântu de a-i pune la dispoziție un elicopter, după cum a recunoscut si Olteanu Bogdan in timpul audierii.

Printre temele abordate a fost numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, iar cu acest prilej Bogdan Olteanu i-a cerut lui Sorin Ovidiu Vântu suma de 1 milion de euro în schimbul influentei pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului.

Suma urma să fie remisă în numerar, prin intermediul apropiatului lui SOV.

Călin Popescu Tăriceanu îl cheamă pe Liviu Mihaiu la guvern și îl anunță de numire

Ulterior, Liviu Mihaiu a fost chemat la sediul Guvernului, unde premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a comunicat că va fi numit guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior, într-o emisiune televizată ce a avut loc în ziua de 16.09.2008 (cu două zile înainte de decizia oficială), Bogdan Olteanu a fost primul demnitar care a anuntat public că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei Dunării.

În conditiile în care inculpatul nu avea nicio atributie în acest sens si nu au fost identificate alte declaratii publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al inculpatului către Sorin Ovidiu Vântu că si-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informatii ar fi putut obtinute doar în urma discutiilor cu decidentii guvernamentali.

De altfel, în ziua următoare, Bogdan Olteanu a avut o întâlnire cu intermediarul lui SOV , pentru ca acesta să îi transmită un mesaj din partea lui Sorin Ovidiu Vântu cu privire la modalitatea în care urma să își îndeplinească partea sa de înțelegere.

La data de 18.09.2008, Liviu Mihaiu a fost numit în functia de Guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” prin Hotărârea nr. 1.088/2008 emisă de Guvernul României.

Mita, venită printr-o firmă înregistrată în Cipru și plătită, cash, în sediul PNL

Sorin Ovidiu Vântu i-a cerut unui alt apropiat, care se ocupa de firmele sale din alte jurisdictii, să transfere suma de 1 milion de euro din contul bancar deschis în Cipru în contul unei societăti, în Bulgaria.

Potrivit documentelor bancare aflate la dosarul cauzei, societatea din Cipru a transferat un milion de euro în contul de unde intermediarul a retras banii în trei zile consecutive în octombrie 2008.

După câteva zile, la solicitarea lui Sorin Ovidiu Vântu, a remis această sumă lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta îsi desfăsura activitatea în sediul Partidului National Liberal (PNL).

În toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obtinerea unui mandat de deputat în Parlamentul României.

O echipă pusă la dispoziție de SOV pentru campania lui Bogdan Olteanu

Din dispozitia lui Sorin Ovidiu Vântu, în vara si toamna anului 2008 directorul unei societăţi  la care SOV era acţionar s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu si i-a oferit consultantă pentru campania electorală desfăsurată pe parcursul anului 2008.

O echipă din cadrul acelei societati a realizat mai multe lucrări de analiză politică si sondaje de opinie, lucrări care i-au fost puse la dispozitie lui Bogdan Olteanu. 

Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în conditiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile si votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proportional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esentială pentru desemnarea câstigătorului unui mandat parlamentar.

Pretul serviciilor prestate de echipa respectivă era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora.

”Suspectul Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut săvârsirea faptelor, sustinând însă ca Bogdan Olteanu i-a cerut suma de 2 milioane de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în functia de guvernator al Deltei Dunării, respectiv un milion în interes personal În conditiile în care suspectul nu este apărat de răspundere penală pentru fapta săvârsită si nu are nici un beneficiu procesual cu exceptia reducerii limitelor de pedeapsă, este evident caracterul sincer al declaratiei acestuia”, susțin procurorii DNA.

Bogdan Olteanu, nemulțumit de prestația experților lui SOV

Bogdan Olteanu a recunoscut la audieri că în cursul anului 2008 avea periodic întâlniri cu Sorin Ovidiu Vântu, intermediate de un apropiat a lui SOV că una din întâlniri a avut loc în Delta Dunării la complexul Lebăda, prilej cu care Sorin Ovidiu Vântu i-a cerut să îl sustină pe Liviu Mihaiu pentru functia de guvernator al Deltei Dunării. De asemenea, a arătat că a avut discutii în acest sens cu prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, sustinând însă că a făcut acest lucru din convingere, solicitarea suspectului Sorin Ovidiu Vântu coincizând cu propriile sale opinii, astfel încât nu a cerut si nu primit nici un folos material pentru acest demers.

Cu privire la serviciile furnizate de societate pentru campania sa electorală , ar fi sustinut că acestea reprezentau doar o ofertă în vederea încheierii unui eventual contract, care nu s-a mai materializat întrucât nu a fost multumit de calitatea analizelor politice și a sondajului de opinie ce i-au fost prezentate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: