11 octombrie, 2017

UPDATE: Perchezițiile de la CJ Teleorman s-au terminat joi, ora 03.00.

Aproximativ 30 de angajați au fost nevoiți să stea la serviciu până la încheierea perchezițiilor.

***


Știrea inițială:

Vicepremierul Sevil Shhaideh și secretarul de stat Adrian Gâdea au fost audiați miercuri la DNA, în legătură cu implicarea lor în Dosarul Belina.

De asemenea, dimineață, procurorii au efectuat percheziții la Consiliul Județean și la Prefectura Teleorman, de unde au ridicat toate documente legate de acest caz.

Ambii audiați sunt urmăriți penal în acest dosar.


Sevil Shhaideh se află pe lista premierului Mihai Tudose cu miniștrii ce ar trebui remaniați, problemă care va fi discutată joi, la CEx.

Miercuri a mai fost audiat la DNA și Adrian Ionuț Gâdea, cel care i-a urmat lui Liviu Dragnea la șefia Consiliului Județean Teleorman, acum secretar de stat în Minsiterul Dezvoltării și Administrației Publice, adică subaltern al lui Sevil Shhaideh.

Ambii au fost chemați pentru o procedură, a explicat minsitrul Amdinsitrației: „În acest moment am fost convocată cu alte persoane din acest dosar. Ni s-a adus la cunoștință posibilitatea de a recuza un expert. Această decizie o voi lua împreună cu avocata. Termenul este până mâine și astea au fost toate aspectele procedurale”.

Afacerea Belina

În acest caz, al insulei Belina, vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu, iar pentru Rovana Plumb s-a cerut ridicarea imunității pentru a putea fi anchetată în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale.

Procurorii DNA susţin că în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar câteva zile mai târziu, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

DNA îi acuză pe cei doi miniştri că au contribuit la adoptarea nelegală a hotărârii de guvern prin care a fost transferată insula Belina din patrimoniul statului în cel al Consiliului Judeţean Teleorman.

Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, spune DNA.

Scoaterea din proprietatea statului s-a făcut pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca”, dar hectarele respective au ajuns, în realitate, la Tel Drum.

Potrivit unui raport, publicat de Rise Project și atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, proprietarul real al companiei Tel Drum, care a obținut numeroase contracte cu statul, ar fi Liviu Dragnea, deținătorul pachetului majoritar de acțiuni la purtător ale firmei.

Raportul DGPI, intitulat “Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman”, descrie o “reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. Documentul prezintă afacerile cu bani publici ale grupării și vorbește despre zeci de licitaţii câștigate de Tel Drum, lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi de influenţă.

Cronologia afacerii:

În noiembrie 2013, Cabinetul Victor Ponta emite HG 943 prin care Insula Belina și Brațul Pavel trec de la Apele Romane la CJ Teleorman

Ianuarie 2014 – Teldrum preia cele 80 de ha, după ce semnează trei contracte acordate de CJ Teleorman ilegal, fără licitație

16 martie 2014 – Teldrum îi cere CJ dreptul de a concesiona terenul unei firme chineze

27 martie 2014 – CJ supune la vot solicitarea Teldrum

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: