marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 februarie, 2016

kovesiÎn dosarele DNA anchetate anul trecut s-au luat măsuri asiguratorii pentru prejudicii de aproape o jumătate de miliard de euro, iar instanțele au pronunțat hotărâri, pe cazurile procurilor anticorupție,  prin care statul are de recuperat 200 de milioane de euro, potrivit Bilanțului DNA 2015, prezentat joi.

După prezentarea bilanțului, ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat că o va propune tot pe Laura Codruța Kovesi la conducerea DNA:

“Înţeleg să iau act de performanţa susţinută a DNA şi să aplic dispoziţiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului şef al Direcţie Naţionale Anticorupţie”, a declarat ministrul Justiţiei.


Mandatul este de trei ani, “cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, potrivit Legii 303 din 2004 privind statutul magistraților.

Prejudiciile anului 2015

 • Au fost luate măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro, pentru a putea fi recuperate eventualele prejudicii la finalul proceselor.
 • În dosarele DNA s-au pronunțat hotărâri definitive în care statul are de recuperat aproape 200 milioane euro.
 • Totalul mitei din dosarele DNA trimise în judecată anul trecut se ridică la 431 milioane euro, o “sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 și 2018”, a atras atenția Laura Codruța Kovesi.

Rezultatele

 • Au fost trimiși în judecată de 5 ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013: 1 premier, 5 miniștri, 16 deputați și 5 senatori. Este cel mai mare număr de demnitari investigați de DNA într-un an.
 • 970 de inculpați au fost condamnați definitiv de instanțele de judecată
 • Pentru prima dată în ultimii ani, procentul de achitări a scăzut la 7,63%.
 • A scăzut durata de judecare a dosarelor – în 2015 cauzele judecate definitiv în mai puțin de un an au crescut cu peste 60%.
 • Au fost trimiși în judecată, pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu, peste 1.250 de inculpați.
 • Au fost trimise în judecată aproape 500 de persoane cu funcții de conducere. O creștere cu 30% față de anul trecut.
 • S-a triplat numărul trimiterilor în judecată față de cei care administrează fonduri din bugetul public.
 • Peste 100 de primari și președinți de consilii județene au fost trimiși în judecată.
 • O treime din președinții consiliilor județene din România sunt trimiși în judecată.

Corupția este generalizată în achizițiile publice din unele domenii

“Există sectoare în domeniul achizițiilor publice în care corupția este generalizată”, a spus procurorul-șef DNA, motiv pentru care aceasta propune o abordare strategică a prevenirii corupției:

“Rezultatele anchetelor DNA trebuie să fie un semnal puternic. Este necesară o abordare strategică de prevenire a corupției. Este necesară o comunicare în timp real între toate instituțiile care verifică achizițiile publice. O cooperare mai strânsă cu sectorul privat poate duce la creșterea încrederii investitorilor corecți în a semnala eventuale fapte de corupție”, a explicat Laura Codruța Kovesi.

Cauzele constatate prin analiza dosarelor DNA:

 • Lipsa de transparență a planificării achizițiilor
 • Nu există reglementări pentru toate segmentele din derularea unui contract, astfel încât se poate decide discreționar ordinea efectuării plăților.

Volumul de muncă


La DNA există peste 7.100 de cauze care se lucrează, dublu față de cât poate soluționa instituția într-un an.

Numărul dosarelor a ajuns la peste 11.000, dublu față de acum 5 ani.

DNA a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internaționale către autoritățile judiciare străine pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri (cel mai mare număr comisii rogatorii de la înființarea DNA). “Probele obținute în acest mod arată că nici un infractor nu trebuie să se simtă în siguranță, indiferent unde și-a ascuns banii”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Activitatea de urmărire penală a fost desfășurată de 97 procurori. Fiecare procuror a avut de soluționat în medie peste 110 dosare.

Peste 86% din dosarele înregistrate anul trecut sunt bazate pe sesizări ale persoanelor fizice ori juridice și instituții publice.

Prioritățile anului 2016

 • În 2016, dincolo de continuarea instrumentării dosarelor de corupție la nivel înalt, prioritățile DNA vor viza și investigațiile privind :
 • corupția în administrația publică locală;
 • corupția în sistemul judiciar;
 • corupția în instituțiile de control și executare a pedepselor;
 • corupția în achiziții publice, în special în domeniul sănătății și infrastructură;
 • frauda cu fonduri europene;
 • recuperarea prejudiciilor și confiscarea extinsă.
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: