Chestiunea

Puterea de cumpărare a salariilor, decuplată de productivitatea muncii

Câștigul salarial mediu brut din luna iunie 2018 a fost de 5.127 lei, cu 1% mai mare faţă de luna anterioară, conform datelor publicate de… Mai mult

07.08.2019

Evenimentul

Rectificarea bugetară, primele cifre: PIB-ul recalculat în sus ca să ”scadă” deficitul, cel mai mult se taie la Educație

Rectificarea bugetară propusă de Ministerul Fianațelor prevede o ajustare în sus a PIB-ului, de la 1.022,5 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului,… Mai mult

06.08.2019

Chestiunea

Ups! Economia UE încetineşte, iar asta ne va afecta implacabil

Economia Uniunii Europene a consemnat în al doilea trimestru din 2019 cele mai slabe performanţe din ultimii cinci ani, cu o creştere trimestrială redusă (… Mai mult

06.08.2019

Analiză

Rectificare cu ce? România are cel mai mic raport venituri bugetare/PIB. Hiba majoră a deficitului de 3%

România a fost anul trecut ţara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat (cu excepţia Irlandei,… Mai mult

05.08.2019

Cronicile

Diversiunea internă pe politica externă. Liviu Dragnea încearcă să pună mâna, prin intermediari, și pe prerogativele Președinției

de Victor Bratu , 14.5.2018

Relația Președinției cu liderul principalului partid aflat la guvernare, Liviu Dragnea, pare definitiv compromisă de insistența, dar și de nerăbdarea, cu care liderul PSD experimentează într-un domeniu extrem de sensibil în actuala conjunctură internațională: politica externă.

Implicarea intempestivă a liderului PSD în stabilirea locației ambasadei din Israel, blocarea de către România alături de Ungaria și Cehia a unei poziții europene comune privind decizia lui Donald Trump, participarea unui reprezentant român la inaugurarea ambasadei alături de doar alte 3 state europene – sunt doar ultimele acțiuni concrete ale lui Liviu Dragnea peste politica externă care e apanajul președinției.

Premierul Viorica Dăncilă este chemată marți, la Cotroceni, la consultări ”pentru clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a țării”, inclusiv cele legate de problematica relocării ambasadei române din Israel.

Premierul a anunțat că va participa, însă sunt puține șanse ca poziția premierului să fie una serioasă și onestă.

În urmă cu o săptămână – invitată la Cotroceni să detalieze vizita făcută, împreună cu Liviu Dragnea, în Israel, Viorica Dăncilă a anunțat că nu e ”un școlar care să fie chemat la ordine de profesor”.

Inițial, Klaus Iohannis a vrut să discute aceste chestiuni – în special însă problema poziționării României alături de Ungaria și Cehia în acțiunea de a bloca o declarație a UE vizând mutarea ambasadei SUA din Israel- cu Teodor Meleșcanu, el fiind primul chemat, în cursul dimineții de luni, la discuțiile programate marți, la ora 11.00.

Din succesiunea declarațiilor făcute pe această temă pare clar că ceva ”scârțâie” și în relația PSD cu ALDE premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, după şedinţa BNP al PSD, că preşedintele trebuie să o sune dacă vrea ca ministrul de Extern să meargă la Cotroceni. Cu precizarea: ”Dacă îşi va da acordul premierul”, ministrul va merge.

Precizările premierului au apărut înainte de orice reacție oficială a MAE legată de solicitarea președintelui.

Liviu Dragnea își arogă, în numele Guvernului, o serie de acțiuni de politică externă – a spus-o în trecut chiar CCR – ce sunt apanajul Administrației Prezidențiale. Două sunt chestiunile în dispută:

  • eventuala mutare a Ambasadei României la Ierusalim
  • posibila vizită a Papei la București

Ambele chestiuni sunt, din punct de vedere Constituțional dar și protocolar, acțiuni care trebuie să poarte girul Administrației Prezidențiale. Comisia Europeană, prin vocea reprezentantei la București, Angela Cristea, afirmă că partenerul instituțional de dialog pe probleme de politică externă este Președintele României.

Liviu Dragnea încearcă de fapt să îl împingă pe Klaus Iohannis în același loc în care s-a aflat și fostul președinte Traian Băsescu, care a avut la rându-i probleme pe același domeniu cu premierul PSD de la acea dată, Victor Ponta.

O bătălie pe care Traian Băsescu nu a câștigat-o.

Precizările Vioricăi Dăncilă

Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul ministru, aşa este normal. Dânsul ( Klaus Iohannis- n.red.) hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu primul ministru, aceasta este regula şi această regulă trebuie respectată de toată lumea, cum şi eu respect toate regulile care ţin de preşedinte.

Este opinia dumnealui dacă vrea să meargă ministrul acolo, trebuie să sune.Preşedintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, suntem totuşi un guvern, există anumite reguli care trebuiesc respectate de toată lumea. Domnul Meleşcanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul ministru, şi bineînţeles dacă îşi va da acordul primul ministru va merge”, a declarat Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a mai spus că nu îşi poate da acordul pentru ceva ce nu ştie şi despre care nu a fost întrebată.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a fost convocat la Palatul Cotroceni marţi la ora 11.00, conform programului preşedintelui transmis de Administraţia Prezidenţială.

Poziția președintelui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Blaj, că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE, că PSD face politică externă după ureche şi riscă să ne scoată din UE.

”Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele.

Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindcă blocarea unei declaraţii…

Iată, dintr-odată România este readusă la marginea Uniunii împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa.

Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare după ureche, nefundamentată să ia din ce în ce mai des decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei, românii nu-şi doresc să aibă aceste abordări eurosceptice sau antieuropene”, a declarat sâmbătă preşedintele Iohannis.

Diplomația română pe poziție comună cu Ungaria și Cehia, însă antagonistă cu UE

Diplomaţi din România, Ungaria şi Cehia au blocat vineri o iniţiativă a Uniunii Europene, lansată de Franţa şi alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, potrivit preasei israeliene.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, sâmbătă, că s-a opus iniţiativei Uniunii Europene care critica relocarea ambasadei SUA la Ierusalim întrucât ”s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru” pentru că se axa pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim.

Comisia Europeană consideră că în chestiunea eventualei mutări a ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, poziția oficială a Bucureștiului este cea exprimată de președintele Klaus Iohannis, pentru că acesta reprezintă România în forurle europene, pe problemă de politică externă, a declarat luni, într-un interviu acordat HotNews.ro, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea.

Liviu Dragnea spune că președintele sabotează guvernul

Președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat luni pe preşedintele Klaus Iohannis că a pornit o campanie împotriva Guvernului şi a premierului Viorica Dăncilă, spunând că acesta sabotează orice actiune a Executivului care nu este pe placul lui şi că președintele ”subminează România”

Întrebat dacă în contextul ultimelor evenimente se gândeşte la suspendarea preşedintelui, Liviu Dragnea a spus că nu ia în calcul această variantă.

”În legătură cu ameninţarea explicită a preşedintelui Iohannis la adresa prim-ministrului, după părerea noastră este făcută într-un stil mafiot. Ar face bine să facă ce i se spune- astfel de expresii şi de ameninţări le-am văzut prin filme”, a declarat Liviu Dragnea la finalul şedinţei Biroului Permanent al PSD.

Întrebat dacă în contextul ultimelor evenimente se gândeşte la suspendarea preşedintelui, Liviu Dragnea a spus că nu ia în calcul această variantă.

“Preşedintele nu conduce Guvernul, chiar dacă asta îşi doreşte. Şi orice face Guvernul fără să îl întrebe – şi nici nu poţi să îl întrebi tot timpul pentru că nu este foarte uşor de găsit – îl deranjează”, a subliniat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai susţinut că “epoca Iohannis este mai rea decât epoca Băsescu”: “Toţi am sperat că epoca Băsescu s-a terminat. Se pare că epoca Iohannis este mai rea decât epoca Băsescu. Nu există în România, în Constituţie, funcţia de tătuc, există funcţia de preşedinte cu nişte atribuţii clare, cu limite clare în Constituţia României“.

El a vorbit despre “o încercare de sabotaj din partea şefului statului”, în condiţiile în care mai multe proiecte de legi au fost blocate de Iohannis şi de “cei care îl aplaudă şi îl susţin necondiţionat”.

Întrebat dacă a discutat cu premierul despre demisie (pe care i-a solicitat-o în 2 rânduri până acum), preşedintele Klaus Iohannis a spus sâmbătă, la Blaj: “Nu am mai discutat aceste chestiuni şi cred că ar face bine să facă ce i se spune”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.5.2018

Lăsați un comentariu


Europa

Germania testează teama de recesiune a investitorilor cu obligaţiuni la dobândă zero pe 30 de ani

Adrian N Ionescu

Guvernul german va emite miercuri titluri de stat în valoarea de 2 miliarde de euro, cu scadenţa în 2050 şi cu 0% dobândă (cupon), după… Mai mult

Stiri

Declarația comună Trump – Iohannis, după întâlnirea de la Casa Albă

Iulian Soare

Declarația comună dată publicității după îmtâșlnirea de la Casa Albă dintre președinții Donald Trump și Klaus Iohannis lasă să se întrevadă obicetivele pe care cei… Mai mult

Stiri

Donald Trump și-a anulat vizita în Danemarca după ce premierul Mette Frederiksen respinge ideea vânzării Groenlandei

Vladimir Ionescu

Preşedintele SUA, Donald Trump, și-a amânat întrevederea cu premierul danez Mette Frederiksen, fixată pentru începutul lunii septembrie, după ce şefa Guvernului de la Copenhaga a… Mai mult

Stiri

Statul nu-i poate convinge pe acționarii privați ai Transelectrica să-i majoreze capitalul social. Compania a pierdut bani din cauza Guvernului

Adrian N Ionescu

Ministerul Economiei nu a reușit să-i convingă pe acționari privați de la Transelectrica să vină la AGA, ca să voteze pentru o majorare de capital… Mai mult

Mobile sticky

Întâlnirea Klaus Iohannis – Donald Trump. Mesajele transmise de Administrația americană și explicate de șeful statului român

Iulian Soare

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de omologul său american, Donald Trump. Este pentru a doua oară, după întâlnirea din iunie… Mai mult

Stiri

Întâlnire Viorica Dăncilă – Ursula von der Leyen – România nu știe încă ce portofoliu va deține în viitoarea Comisie Europeană

Victor Bratu

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit marți, la Bruxelles, cu președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În urma întâlnirii, premierul român a postat pe… Mai mult

Stiri

Camera Deputaților, convocată în sesiune extraordinară

Vladimir Ionescu

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că a convocat pentru săptămâna viitoare o ședință a conducerii care să stabilească programul de lucru al… Mai mult