marți

16 iulie, 2024

10 octombrie, 2023

Divergențele dintre statele membre ale UE și abordările diferite ale instituțiilor UE au fost expuse luni, în declarațiile referitoare la ajutorul acordat palestinienilor. Declarațiile pe acest subiect reflectă diviziunile de lungă durată din interiorul Uniunii în privința conflictului israelo-palestinian, chiar dacă statele membre au fost unite în condamnarea atacului de sâmbătă al Hamas, scrie Euractiv.

Comisarul de vecinătate, maghiarul Olivér Várhelyi, a declarat că executivul UE își revizuiește întregul ajutor pentru dezvoltare acordat palestienilor (în valoare de 691 de milioane de euro), adăugând că toate plățile au fost „suspendate imediat”.

Oliver Varhelyi a anunțat suspendarea tuturor plăţilor planificate ca parte a asistenţei pentru dezvoltare.


„Toate plăţile suspendate imediat, toate proiectele reexaminate, toate bugetele referitoare la proiecte, inclusiv pentru 2023, amânate până la noi ordine, reevaluarea întregului program”, a anunțat comisarul responsabil de vecinătate şi extindere, într-un mesaj pe X (fostul Twitter).

„Amploarea terorii şi a brutalităţii împotriva Israelului şi a poporului său marchează un punct de cotitură. Nu este posibil să pretindem că nu s-a întâmplat nimic”, a spus comisarul maghiar.

Europa este una dintre principalele surse de ajutor pentru teritoriile palestiniene ocupate de Israel, unde Națiunile Unite estimează că aproximativ 2,1 milioane de oameni au nevoie de asistență umanitară, printre care 1 milion de copii.

Mai multe state membre: Nu există bază legală care să-i permită unui comisar să ia această decizie

Anunțul comisarului maghiar Varhely a provocat reacția mai multor state membre – printre care Irlanda, Spania, Portugalia și Luxemburg – care au avertizat că decizia va afecta civilii palestinieni și și-au exprimat îndoiala că executivul UE ar avea autoritatea să ia o astfel de decizie.


Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Madrid, şeful diplomaţiei spaniole, Jose Manuel Albares, citat de AFP, l-a sunat pe comisarul Varhelyi pentru a protesta împotriva deciziei, considerând că ar trebui mai întâi discutată de către cele 27 de state membre.

Irlanda a reacţionat şi ea.”Analiza noastră este că nu există o bază legală pentru o decizie unilaterală de această natură luată de un comisar individual şi nu susţinem o suspendare a asistenţei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului irlandez de Externe. Acesta a precizat că Irlanda a solicitat în mod oficial Comisiei Europene să clarifice legalitatea deciziei sale.

Deşi capitalele europene au condamnat „actele teroriste” ale Hamas, mai multe s-au pronunţat împotriva deciziei anunţate de comisarul Varhelyi.

Două milioane de oameni trăiesc în Gaza. Ei sunt, de asemenea, ostatici ai Hamas. Cu aceste metode, îi împingem în braţele teroriştilor”, a comentat ferm ministrul de Externe luxemburghez Jean Asselborn.”Suntem cel mai mare donator al Gazei. Această asistenţă este importantă pentru tineri. Nu sunt bani pentru Hamas. Sunt pentru populaţia din Gaza”, adăugat el.

Germania și Austria au suspendat imediat asistența înainte de a se lua o decizie la nivel UE

Alte state membre, cum ar fi Germania și Austria, au suspendat luni întregul ajutor acordat teritoriilor palestiniene, ca răspuns la atacul terorist împotriva Israelului al militanților din Gaza, intensificând presiunea asupra UE pentru a îngheța asistența acordată de blocul comunitar.

Mișcarea a fost o surpriză, deoarece oficialii UE declaraseră mai devreme în cursul zilei că ajutorul blocului pentru palestinieni va fi discutat la o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ai UE, marți după-amiază.

Comisarul pentru managementul crizelor: Ajutorul umanitar va continua cât va fi nevoie

După anunțul lui Várhelyi, Comisia Europeană s-a străduit să clarifice care părți din ajutorul palestinienilor vor fi tăiate.

Comisarul pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič (Slovenia), a declarat, în timp ce a condamnat atacul Hamas, că ajutorul umanitar acordat de UE palestinienilor aflați în dificultate va „continua atât timp cât va fi nevoie”.

Comisia precizează: Este vorba despre revizuirea ajutorului

Uniunea Europeană îşi va revizui asistenţa pentru dezvoltare destinată palestinienilor după atacul Hamas împotriva Israelului, a anunţat luni seara Comisia Europeană, fără a mai menţiona o suspendare a acesteia, aşa cum anunţase anterior unul din comisarii săi, spre consternarea unora dintre cele 27 de state membre, a scris luni seara AFP.

„Obiectivul acestei revizuiri este de a se asigura că nicio finanțare UE nu permite în mod indirect vreunei organizații teroriste să efectueze atacuri împotriva Israelului”, se arată în comunicatul UE.

„Comisia va analiza în mod egal dacă, în lumina circumstanțelor schimbate din teren, programele sale de sprijin pentru populația palestiniană și pentru Autoritatea Palestiniană trebuie ajustate”, mai menționa acesta.

Această revizuire va fi realizată de Comisie „cât mai rapid posibil, iar orice acţiune suplimentară necesară va fi coordonată cu statele membre şi partenerii săi”.

Cu toate acestea, executivul UE a mai declarat că „deoarece nu au fost plăți prevăzute, nu va exista nicio suspendare a plăților”.

Josep Borrell: Suspendarea plăților ar fi însemnat pedepsirea întregului popor palestinian

Șeful diplomației UE Josep Borrell, a declarat că UE nu va suspenda „plățile datorate”, deși executivul anunțase că nu sunt prevăzute plăți.

„Suspendarea plăților – pedepsirea întregului popor palestinian – ar fi afectat interesele UE în regiune și ar fi încurajat și mai mult teroriștii”, a adăugat Borrell.

Deși Comisia a refuzat să comenteze în continuare această discrepanță între diferitele declarații ale oficialilor UE, a clarificat lucrurile spunând că ajutorul umanitar – separat de fondurile pentru dezvoltare – va continua.

Președintele Consiliului European: Ajutorul pentru civili nu trebuie întrerupt

Președintele Consiliului European, Charles Michel, după o convorbire cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, a intervenit și el, declarând că UE „nu trebuie să întrerupă ajutorul umanitar atât de necesar pentru civilii palestinieni”.

„Acest lucru ar putea fi exploatat de Hamas și ar putea exacerba tensiunile și ura” din zonă, a adăugat el.

Declarația de condamnare emisă sâmbătă de UE – Austria a amenințat că nu o semnează dacă UE va cere detensionarea situației

O declarație de sâmbătă din partea UE, emisă de Borrell, a condamnat „în cei mai fermi termeni posibili atacurile multiple și nediscriminatorii” ale Hamas și a cerut grupării militante să înceteze „atacurile și violența fără sens”.

Dar mai multe țări – inclusiv Irlanda, Luxemburg și Danemarca – fac eforturi ca UE să ceară detensionarea situației.  

Tentativa lor a întâlnit o opoziție puternică din partea altor state membre ale UE, care au considerat că o declarație clară de solidaritate cu Israelul este mai importantă după ce incursiunile Hamas au ucis peste 800 de persoane, inclusiv 260 la o petrecere rave, și au capturat zeci de ostatici, au declarat diplomații UE.

Un diplomat al UE a dezvăluit că Austria s-a opus cu fermitate ideii și a considerat-o o linie roșie pentru semnarea declarației.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: