marți

23 aprilie, 2024

7 iunie, 2012

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, joi, că a propus declararea „persona non grata” a ambasadorului Siriei şi rechemarea pentru consultări a ambasadorului României la Damasc, însă președintele Traian Băsescu a respins soluțiile MAE.

„Decizia de declarare drept persona non grata a unui ambasador aparţine preşedintelui, pentru că acolo se acreditează un ambasador. (…) Preşedinţia a luat decizia care este, Preşedinţia este cea care ia decizia, încât noi respectăm deciziile instituţiilor statului”, a spus Marga, citat de Mediafax.

Ministrul a argumentat că în propunerea înaintată de MAE au fost menţionate şi avantajele şi riscurile acestor decizii, fiind evidenţiate toate alternativele la îndemână, insistându-se însă consecvent că trebuie păstrate serviciile consulare de la faţa locului pentru cei 14.000 de cetăţeni români care se estimează că sunt prezenţi în Siria.


„A răspuns la scrisoare că soluţia pe care noi am propus-o nu se acceptă, dar domnul Diaconescu a spus că noi am evocat toate alternativele care erau în faţă. Deci, noi ne-am făcut datoria ca minister. Trebuia luată o decizie practică, momentele sunt în lume ireversibile, este greu de repetat. Atunci aceasta era situaţia, sigur, crima care s-a comis este o crimă, este legată de răspunderea unor autorităţi, după toate analizele care sunt. Deci, noi am subliniat că acea soluţie este adecvată, dar aceasta nu ne împiedică. Am spus că noi suntem în România în coabitare, în moment când trebuie să practicăm pluralismul şi îl practicăm cu bună credinţă”, a afirmat Marga.

El a precizat că la momentul respectiv MAE a considerat că România trebuie să se ralieze cu marile state occidentale prin luarea măsurilor privindu-i pe ambasadorul sirian la Bucureşti şi pe cel român la Damasc.

„Noi am argumentat în felul următor: după SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Australia şi alte ţări au luat măsura de declarare persona non grata pentru ambasador şi pentru alţi diplomaţi din ambasadele respective ale Siriei. România, ca o solidarizare cu statele cu care împărtăşim aceleaşi valori, procedează bine declarând persona non grata ambasadorul Siriei şi rechemându-l pentru consultări pe ambasadorul român în Siria”, a mai spus Marga.

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat că preşedintele Traian Băsescu nu a acceptat retragerea ambasadorului României din Siria, propusă de ministrul de Externe, Andrei Marga, adăugând că a prevalat reprezentarea celor 14.000 de români din Siria.


„Nu am retras ambasadorul. Constituţional e competenţa preşedintelui. Dăm prevalenţă celor 14.000 de români, care au nevoie de reprezentare până la cel mai înalt nivel. Ministrul de Externe poate să propună retragerea anbasadorului. Andrei Marga a trimis la Cotroceni un memorandum pe această temă, cu mai multe variante de lucru”, a spus consilierul prezidenţial miercuri seară, la TVR Info.

Rusia va bloca, în Consiliul de Securitate ONU, orice text care ar autoriza o intervenţie străină în Siria, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Nu va exista un mandat al ONU pentru o intervenţie străină în Siria. Vă garantez”, a spus Lavrov.

Și premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că ar dori retragerea ambasadorului român de la Damasc, însă și el a atras atenția că o eventuală astfel de decizie trebuie să fie dublată de menținerea aparatului consular în statul arab, păentru acordarea de asistență de profil cetățenilor români din Siria.

Pe de altă parte, Rusia a subliniat că bloca, în Consiliul de Securitate ONU, orice text care ar autoriza o intervenţie străină în Siria.

„Există părţi aflate în conflict, în special Consiliul Naţional Sirian, care nu doreşte negocieri cu regimul şi care ar continua luptele până ce Consiliul de Securitate ar acorda un mandat pentru o intervenţie străină” , a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Regimul de la Damasc este acuzat de comiterea unui nou masacru, în provincia Hama, soldat cu zeci de morţi.

Violenţele izbucnite în Siria în martie 2011 s-au soldat până acum, conform activiştilor pentru drepturile omului, cu peste 13.000 de morţi. Regimul Bashar Al-Assad este acuzat de reprimarea protestelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: