cursdeguvernare

sâmbătă

14 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Disputele pe bugetul Uniunii Europene au împărțit țările în două tabere

20 septembrie, 2012

UE speră să ajungă la un acord asupra următorului buget pe termen lung, până la finalul acestui an, dar două tabere se confruntă pe această problemă, la mijloc fiind vorba de o diferenţă de circa 100 de miliarde de euro, relatează EUObserver.

Cipru, care deţine preşedinţia semestrială a UE, a publicat, miercuri, un raport, prin care cere guvernelor europene să ajungă la un consens. Documentul notează că toate punctele din bugetul propus pentru perioada 2014-2020 trebuie să fie reduse. Comisia Europeană a propus, anul trecut, creşterea cheltuielilor cu 5% până la 971,5 miliarde de euro, pe o perioadă de 7 ani.

Cipru nu menţionează, însă, nicio cifră. Propunerile concrete financiare vor apărea doar la începutul lunii noiembrie, înaintea summitului pe buget care va avea loc la finalul acelei luni. Un acord politic, inclusiv în Parlamentul European, va trebui ratificat în decembrie.


Statele membre s-au împărţit în două grupuri – cei care se pronunţă pentru cheltuirea mai eficientă a resurselor şi cei care susţin coeziunea şi cred că două etape de reducere a cheltuielilor, făcute deja, pentru fondurile de ajutorare regională sunt suficiente. Cei din urmă susţin politica agricolă comună şi ajutoarele pentru fermieri, care reprezintă o parte importantă a actualului buget european.

Discuţiile asupra politicii europene de coeziune se concentrează şi pe stoparea alocaţiilor destinate oricărui stat membru care “scapă de sub control”. Dar ţările mai sărace se plâng că alocaţiile pe baza PIB-ului înseamnă că fondurile ce le sunt destinate vor fi reduse şi dacă economiile lor vor avea probleme.

Comisia Europeană a propus simplificarea procedurilor, prin returnarea unor sume, dar Marea Britanie, care este un beneficiar important al actualului sistem, vrea ca ajutoarele pentru fermieri să fie primele abolite. Austria va avea de pierdut dacă va fi adoptat noul sistem, în timp ce Danemarca vrea să pună mai multe condiţii.

O altă problemă este diferenţa uriaşă între plăţile promise şi plăţile actuale, potrivit noului buget, discrepanţa între ele fiind în jur de 250 de miliarde de euro. Este o problemă uriaşă, a spus unul dintre oficiali, menţionând că aceasta afectează negocierile pentru bugetul 2014-2020.


Miniştrii europeni vor avea o nouă rundă de discuţii luni, 24 septembrie. Parlamentul European va publica propria sa poziţie asupra bugetului spre sfârşitul lunii octombrie.

Abia atunci Cipru va oferi date concrete referitoare la sumele din buget. Preşedintele Consiliului European, Herman Rompuy, va începe întâlnirile bilaterale cu statele membre la început de noiembrie, înainte ca liderii UE să se ruenească pentru un summit bugetar, în 23-24 noiembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: