vineri

29 martie, 2024

5 mai, 2022

Ursula von der Leyen are de luptat pentru a păstra forma propusă a pachetului 6 de sancțiuni. Evident, cele mai disputate sunt propunerile care vizează embargo-ul petrolier, cinci state ridicând obiecții majore la acest capitol.

Președintele Comisiei Europene a prezentat miercuri în plenul reunit de la Strasbourg propunerile pentru pachetul 6 de sancțiuni împotriva Rusiei, iar ambasadorii UE 27 au avut în aceeași zi o primă discuție pe propunerile Comisiei Europene.

La aceste discuții au apărut obiecțiile statelor membre, un semn că negocierile preliminare pe pachet nu au fost suficiente.

(Citește și: Compromis european pentru includerea petrolului rusesc în al șaselea pachet de sancțiuni”)

Slovacia cere o derogare de 3 ani


Președintele Comisiei Europene a înaintat propuneri pentru a pune capăt importurilor de țiței din Rusia în termen de șase luni și a combustibililor procesați până la 31 decembrie.

Ca răspuns la preocupările legate de impactul economic asupra Slovaciei și Ungariei, au fost elaborate aranjamente speciale pentru aceste două țări, care au primit un an suplimentar pentru a impune interdicțiile.

Ambasadorul maghiar la UE a precizat că Guvernul premierului Viktor Orbán are rezerve majore în a susține un embargo pe petrol și a sugerat că ar putea să nu poată sprijini acest pachet de sancțiuni.

Ministrul adjunct al economiei din Slovacia a declarat pentru Politico că țara sa sprijină sancțiunile UE, dar ar avea nevoie de cel puțin 3 ani, până în 2025, pentru a se pregăti. El a cerut statelor membre să dea dovadă de solidaritate cu regiunea, argumentând că embargo-ul pe petrol nu pune presiune doar pe Slovacia, ci și pentru Austria, Republica Cehă și chiar Ucraina.


După discuțiile de miercuri, mulți oficiali ai UE afirmă că se așteaptă ca Ungaria și Slovacia să aprobe în cele din urmă sancțiunile, dacă vor primi concesii suplimentare.

Obiecții ridicate de cărăușii de petrol rusesc- Grecia, Cipru și Malta

Calendarul de eliminare treptată a petrolului nu este singura problemă abordată miercuri de țările UE. Mai puțin cunoscut publicului larg: UE a propus ca navele înregistrate sub pavilionul unui stat membru sau deținute de un cetățean sau entitate UE să aibă interdicție de a transporta țiței din Rusia către țări terțe.

Grecia, Cipru și Malta – marii cărăuși de petrol rusesc – și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această propunere a Comisiei. Cele trei țări se tem că, fără un acord internațional, măsura va afecta mai mult UE decât Rusia.

Argumentul aruncat în luptă: există un risc real ca transporturile interzise pentru navele UE să fie preluate de alți transportatori, din China, Turcia sau Panama.

Obiecții neașteptate in Țările de Jos și state nordice

Neașteptat, la prima rundă de discuții a ambasadorilor UE au fost exprimate preocupările unora dintre țările nordice și Țările de Jos cu privire la interzicerea propusă a altor trei radiodifuzori ruși.

Comisia nu a numit deocamdată cei trei radiodifuzori de stat din Rusia care ar urma să fie scoși din UE, într-o mișcare menită să restrângă propaganda Kremlinului după invadarea Ucrainei.

Țările de Jos și nordicii au exprimat însă îngrijorări cu privire la necesitatea de a proteja libertatea de exprimare.

În timpul discuțiilor lor de miercuri, ambasadorii au cerut mai mult timp pentru a parcurge textele, deoarece au primit propunerea Comisiei abia marți seară, foarte târziu. Comisia Europeană ar dori ca ambasadorii UE să aprobe acest pachet rapid, astfel ca noile sancțiuni să intre în vigoare de Ziua Europei, luni, 9 mai.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: