fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Disputele din spatele Legii sănătăţii: Contribuţia la sănătate, colectată de la mai mulţi, pachetele de bază – în funcţie de contribuţie

de Sorin Negoiţă 29.11.2011

Dezbaterea pe marginea viitoarei legi pentru organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate, elaborate la Cotroceni, ridică problema lărgirii bazei de aplicare a contribuţiilor la asigurările sociale de stat.

Proiectul a fost discutat marţi de grupurile parlamentare ale Coaliţiei, după ce luni fusese dezbătut şi în coaliţia de guvernare, surse participante la discuţii declarând pentru cursdeguvernare.ro că o variantă de lucru este şi extinderea contribuţiei de 5,5%, plătită de salariaţi şi unii pensionari, la categorii care acum nu o plătesc.

Primii vizaţi sunt beneficiarii de ajutoare sociale, a precizat un oficial din Ministerul Sănătăţii.

”Pensionarii unii plătesc şi acum, în schimb nu se încasează de la Asociaţia Pensionarilor, care, conform legii, trebuie să plătească. Nu se încasează nimic de la cei care primesc ajutoare sociale. Cam aici s-ar mai umbla”, a spus acesta.

În prezent, pensiilor sub 740 de lei nu li se aplică 5,5% contribuţie la asigurările sociale.

De asemenea, beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei:

 • Persoanele pana la varsta de 18 ani, eleviicu vârste între 18 şi 26 de ani (inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), ucenicii sau studenţii, dacă nu au venituri din muncă.
 • Tinerii până la 26 de ani care provin din sistemul de case de copii şi nu realizează venituri din muncă sau nu primesc venitul minim garantat.
 • Soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în intreţinerea unei persoane asigurate;
 • Persoanele cu handicap care nu au venituri din muncă, pensie sau alte surse, în afara celor în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia persoanelor cu handicap.
 • Bolnavii cu boli cuprinse în programele naţionale de sănătate până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte resurse;
 • Femeile însărcinate şi lăuzele, dacă au venitul sub salariul de bază minim.

O altă discuţie este legată de valoarea nominală a contribuţiei plătite de fiecare angajat. Pachetul de bază de servicii medicale este calculat la valoarea de 5,5% din salariul minim pe economie, pe lună, însă există opinii în coaliţia de guvernare ca persoanele care au salarii mai mari şi, deci, achită mai mult prin cota de 5,5%, să beneficieze de servicii mai consistente.

Această diferenţiere ar urma să se facă pe trepte de salariu şi contribuţie, potrivit unor propuneri ale unor parlamentari de la Putere.

În prezent, la Fondul naţional unic de sănătate se colectează 5,2% din fondul de salarii pentru cota datorata de angajatori, la care se adaugă cei 5,5% din veniturile totale impozabile pentru angajaţi (sau pentru celelalte categorii de persoane care au obligaţia plăţii directe a contribuţiei).

Pentru bugetarii prevăzuţi până acum în legi speciale (armată, poliţie, justiţie) statul plăteşte 5,5% din salariul minim pe economie, nivelul primei minime de asigurare.

În dezbatere, oficiali ai Ministerului Sănătăţii au reclamat gradul scăzut de colectare a accizelor pe tutun şi alcool, de către Ministerul Finanţelor, aceste fonduri fiind destinate sănătăţii.

”Trebuie văzut care sunt veniturile colectate de MFP de la viciu, tutun, alcool, pentru că alcoolismul nu a scăzut, dar contribuţia a scăzut”, au precizat surse apropiate discuţiilor.

Impactul viitoarei legi:

 • Pacientul. Asiguraţii vor fi obigaţi să încheie poliţe private de asigurări de sănătate cu firme de specialitate, putând să opteze pentru diferte oferte ale asigurătorilor. Se presupune astfel că asiguratorii privaţi vor concura între ei pentru a atrage pacienţi şi vor oferi pachete de serviciu mai convenabile pentru contribuabili decât o făceau casele judeţene.
 • Medicii. În prezent, medicii au salariile restricţionate conform grilelor în sistemul de stat, motiv pentru care mulţi dintre aceştia pleacă din România. Noua lege îşi propune să contracareze acest fenomen prin transformarea spitalelor în fundaţii sau chiar în societăţi comerciale care să poată negocia şi oferi liber contracte medicilor. ”Fără nicio discuţie spitalele de categoriile II-IV se pot transforma şi în SRL-uri, dar spitalele de categoria a V-a nu se pot transforma decât în fundaţii, penru că sunt spitale de tuberculoză, boli mintale”, au precizat surse apropiate dezbaterilor.
 • Casele de asigurări de sănătate. Prin aplicarea viitoarei legi, în formula în care este elaborată în prezent la Cotroceni, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate va continua să existe, dar casele judeţene vor fi înlocuite de asigurători privaţi, care vor primi bani de la CNAS în funcţie de numărul de asiguraţi pe care reuşesc să-i înscrie pe liste. Casele private vor încheia apoi contracte cu spitalele. Asiguratorii privaţi vor fi obligaţi astfel să ofere contribuabililor pachete de servicii cât mai atractive şi convenabile ca preţ, pentru a-i atrage, iar pe de altă parte vor trebui să fie suficient de bune platnice către spitale, pentru a putea pătrunde în unităţi medicale atractive pentru pacienţi. Potrivit surselor consultate, asiguraţii vor trebui să se înscrie pe listele unor case private până în toamna anului 2012, motiv pentru care noul sistem nu se poate aplica mai devreme de 2013.

Guvernul ar trece legea fără dezbatere în Parlament

Guvernul ar putea să aplice și în cazul noii legi a sănătății metoda angajării răspunderii pe proiect, pentru a evita dezbaterile din Parlament.

Alternativa asumării răspunderii este ”viu discutată” şi ”posibilă”, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli (foto), după ce a discutat cu parlamentari ai Puterii.

Și liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a avansat varianta angajării răspunderii Guvernului pe legea sănătății.

”Este posibil să se adopte varianta asumării şi tocmai de aceea am avut consultări cu parlamentarii înainte de momentul deciziei”, a spus Rădulescu.

Ministrul Sănătății pregătește terenul pentru casele private: pachetul de bază ieftin

Pentru a ocupa piața, în noul sistem de sănăptate, asigurătorii privați au nevoie în prealabil de stabilirea unui pachet de bază de servicii medicale pe care ei îl vor oferi pacienților în baza contribuțiilor colectate, de câte 5,5% din salarii.

Pentru a fi profitabil pentru casele private de asigurări, pachetul de bază trebuie să fie gândit de guvernanți cât mai redus ca număr și compexitate de servicii acordate.

”În măsura în care pachetul de bază va avea anumite limitări. Pentru restul serviciilor medicale fiecare va trebui să facă o asigurare medicală suplimentară, care nu este obligatorie, este voluntară. Altă încărcătură pentru populaţie nu este. În rest, încercăm să oferim cât mai multă coerenţă în asigurarea serviciilor. Astăzi pachetul de bază este nelimitat, dacă analizaţi acest lucru. Asta înseamnă că pentru sumele pe care le plătim fiecare asigurat primim orice. Ceea ce este nerealist. Nicăieri în lume nu este aşa ceva”, a declarat ministrul Ritli.

De asemenea, el și-a fixat ca termen 15-20 decembrie 2011 realizarea listei negative de servicii medicale costisitoare, la care accesul va fi restricționat.

”Vom arăta care sunt serviciile şi medicamentele sau investigaţiile de vârf care sunt foarte costisitoare şi la care trebuie foarte bine reglementat accesul. Nu vor fi şterse de pe listă, ci vom limita accesul foarte bine indicat, structurat pe criterii profesionale şi nu empirice”, a mai spus Ritli.

Ministrul a dat exemplul RMN-urilor, care vor fi făcute gratuit doar la spitalele de urgență, la indicații medicale foarte precise.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.11.2011

2 comentarii

 1. casandra
  1.12.2011, 6:08 pm

  Deocamdata se bucura doar acestia, mai iau niste bani:
  http://reformasanatate.info/
  Restul cetatenilor se intreaba de unde vor lua cei minim 15 euro lunar, pentru fiecare membru al familiei, pentru asigurarea privata complementara.
  Doamne fereste de o boala mai serioasa, ca vom muri cu zile! Guvernantii ne condamna pe toti ce care mai ramanem in tara asta. Se elibereaza terenul pentru altii…

 2. Sindicat al medicilor: Viitoarele case private de sănătate vor ocoli spitalele cu pacienți mulți și săraci (Curs de Guvernare) « Blogul galben al lui Gondolin
  3.1.2012, 10:57 am

  […] unei analize anterioare realizate de cursdeguvernare.ro, proiectul legii sănătății propune păstrarea actualului nivel de contribuții la asigurările […]

Lăsați un comentariu


Stiri

VIDEO Alina CULCEA, Președinte ARPIM: „România va fi în competiție cu celelalte țări pentru investiții, pe toate domeniile, dar mai ales în sectorul farmaceutic”

Redacţia

„Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții a fost lecția solidarității. A fost o mobilizare fără precedent din partea asociației noastre, sperăm că… Mai mult

Europa

Scădere surprinzătoare a șomajului în SUA, în mai: 13%, analiștii se așteptau la o creștere spre 20%

Adrian N Ionescu

Economia SUA a oferit pe neașteptate mai multe locuri de muncă decît estimau analiștii, în luna mai, iar rata şomajului a scăzut la 13,3% de… Mai mult

Stiri

BNR primește o linie de finanțare de 4,5 miliarde de euro de la BCE pentru asigurarea lichidității de euro

Alexandra Pele

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro,… Mai mult

Stiri

Statul încasează de la Hidroelectrica dividende suplimentare de 600 milioane de lei

Adrian N Ionescu

Ministerul Economiei și Energiei a decis, cu puterea pachetului de 80% din acțiunile Hidroelectrica, distribuirea de către companie a unor dividende suplimentare de 750 de… Mai mult

Europa

Benzinăriile din Germania, obligate să instaleze stații de încărcare pentru maşinile electrice

Adrian N Ionescu

Germania va obliga toate benzinăriile de pe teritoriul său să aibă staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, pentru încurajarea cererii acestui segment auto. Măsura apare… Mai mult

Europa

Comenzile din Germania au scăzut cu peste 25% în aprilie. Punctul minim al recesiunii industriale a trecut

Alexandra Pele

Comenzile din industria germană au scăzut cu 25,8% în aprilie, cel mai abrupt declin lunar din 1991, potrivit datelor publicate vineri și citate de Reuters.… Mai mult

Stiri

VIDEO Mirela Iordan, CEO Pfizer Romania: Singur, sistemul public nu poate face față provocărilor prezente sau viitoare

Redacţia

Reforma în sistem este treaba autorităților însă jucătorii privați pot sprijini anumite zone. De exemplu, „Pfizer are know how extarordinar pe educație în Sănătate. Trebuie… Mai mult