joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 septembrie, 2012

Procedura de numire în funcţie a procurorului general şi a şefului DNA a iscat o dispută între Ministrul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Reunit marţi în plen, CSM şi-a însuşit o serie de critici la legalitatea procedurii declanşate de ministrul Justiţiei pentru propunerea procurorului general şi a şefului DNA.

Concret, la CSM a fost criticat modul în care ministrul Justiţiei a constituit comisia de examinare în vederea propunerii celor doi procurori-şefi.


O altă critică s-a referit la durata procedurii.

Ministerul Justiţiei a anunţat luni că selectarea procurorilor se face în perioada 18 septembrie-4 octombrie.

Joi, Pivniceru discută la Secţia pentru procurori a CSM această chestiune.

”Joi va fi o întâlnire între ministrul justiţiei şi Secţia pentru procurori pentru a încerca să cădem de acord pe formalizarea unei proceduri care să corespundă criteriilor de transparenţă şi tuturor exigenţelor pe care atât sistemului judiciar român cât şi Comisia Europeană le solicită”, a spus marţi vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, la finalul şedinţei.


În schimb, ministrul Pivniceru a spus, după şedinţa CSM, că va continua procedura sa de selecţie pentru propunerea şefilor Parchetului general şi DNA şi nu a exclus posibilitatea aducerii unor modificări.

”Merg pe procedura aceasta. Este posibil să o amendez. Joi vă dau răspunsul. Probabil că aş putea să prelungesc termenul de depunere a proiectului”, a afirmat Mona Pivniceru.

Premierul Victor Ponta a criticat, miercuri, procedura prezentă de numire a şefilor Parchetului General şi DNA, după ce ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru (foto), a declarat că se gândeşte să amendeze procedura de numire a celor doi procurori-şefi.

”Constat acum că, după ce, în legea iniţială, procedurile erau mai clare, în 2005, ministrul de atunci al Justiţiei a vrut mai multă putere şi să influenţeze justiţia şi a schimbat legea şi l-a băgat pe ministrul Justiţiei în procedură. Acum probabil acelaşi fost ministru şi cu cei care sunt apropiaţi nu mai agreează regula (…)”, a comentat Ponta, în şedinţa de guvern, făcând referire la fostul linistru al Justiţiei, Monica Macovei.

Prim-ministrul i-a cerut Monei Pivniceru să propună persoane independente pentru funcţiile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în sensul celor discutate cu Comisia Europeană.

”Eu vă rog pe dvs. să fiţi cu mintea de judecător, nu cu mintea de politician demagog şi să mergeţi exact pe ceea ce aţi discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a avea propuneri foarte bune, independente şi pentru ca Parchetul să funcţioneze în continuare cât mai departe de influenţele şi de controlul politic”, i-a spus Ponta ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: