joi

30 mai, 2024

14 martie, 2021

Disparitatea de PIB/locuitor între cea mai bogată regiune a României, București-Ilfov, și cea mai săracă, Nord-Est, a fost anul trecut de 3,5:1, potrivit datelor publicate de Comisia Națională pentru Strategie și Prognoză. Raportul corespunde nivelurilor de 25.082 €/loc. în zona Capitalei și 7.124 €/loc., media celor șase județe din Moldova din dreapta Prutului din NE țării.

De reținut, însă, raportul între cele mai mari câștiguri salariale medii net a fost maxim între București-Ilfov și Regiunea Sud-Est (circa 1,5:1, respectiv 4.157 lei față de 2.717 lei). Indicele de venit obținut față de posibilitățile rezultate pe baza PIB/loc. a fost maxim în Nord-Est (142 în raport cu media națională 100) și minim în zona Capitalei (doar 58).


De reținut, mai sunt alte două regiuni ale României în care câștigul salarial mediu net este ceva mai mic față de „posibilități” (-5% în ambele cazuri), regiunile Vest și Centru, deși acestea sunt foarte aproape de media națională ca PIB/loc. Practic, avem o „iradiere” a bunăstării (atâta câtă e), cu un maxim în NE-ul mai puțin dezvoltat și cu regiunea Sud-Muntenia din jurul Capitalei pe locul 2 (indice 118).

În ceea ce privește disparitățile la nivel intraregional, datele CNSP pe cele opt regiuni arată niveluri suprinzător de ridicate între cel mai bogat județ și cel mai sărac dintr-o anumită parte a țării. Decalajele de dezvoltare exprimate în PIB/loc. din interiorul regiunilor variază între 53% în Sud-Vest, unde nici măcar un județ nu atinge media națională (un soi de egalitate în sărăcie) și 123% în regiunea Capitalei (unde ambele județe trec de această medie, adică bogăția atrage inegalitate).

Cea de a doua aserțiune se verifică nu doar în cele două regiuni din partea de sud a țării unde avem câteva centre de dezvoltare mai prospere, dar și, de reținut, în Ardeal, unde decalajul între Bistrița-Năsăud și județul vecin Cluj este mai mult decât de la simplu la dublu, similar ( desigur la alt nivel) situației dintre București și Ilfov.


În fine, din moment ce avem datele oficiale ale CNSP pentru anul 2019 în cadrul regiunii care include cele două județe care constituie Regiunea Capitalei ( 29.175 €/loc.

București și 13.291 €/loc. Ilfov), precum și pe cele ale Eurostat care indică un nivel de 160% din media europeană pentru întreaga regiune după ajustarea cu nivelul național al prețurilor, putem izola rezultatul excepțional doar pentru București ca fiind deja la 180% din media UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: