duminică

28 aprilie, 2024

23 august, 2023

Aleksandar Vučić a oferit probabil arme Ucrainei, în schimbul nerecunoașterii fostei provincii Kosovo a Serbiei, a declarat un influent europarlamentar german,  în urma întâlnirii pe care președintele sârb a avut-o marți cu Volodimir Zelenski.

Ambii au participat la summitul informal al liderilor din Balcanii de Vest, găzduit de Grecia și la care a fost prezent și prmeierul român Marcel Ciolacu.

După întâlnirea cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, Vučić a declarat într-o conferință de presă că a „confirmat faptul că Serbia sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și că acest lucru nu se va schimba”, scrie Euractiv.


Ucraina, ca și România, se numără printre statele care nu au recunoscut independența Kosovo, declarată în 2008. Deși au existat eforturi interne în acest sens, inclusiv din partea reprezentanței țării în Consiliul Europei, Kievul s-a abținut până acum.

Zelenskyy a evitat să ofere detalii despre întâlnirea omologul său sârb, Vučić a clarificat punctul de vedere al Serbiei, fără să divulge poziția Ucrainei.

„Nu cred că vor exista schimbări în poziția Ucrainei cu privire la Serbia și la onorarea integrității noastre teritoriale și am susținut Ucraina pe calea sa europeană”, a spus Vučić, adăugând că au discutat și „modalitățile viitoare de cooperare”.

(Citește și: „Războiul din Ucraina tensionează legăturile dintre Rusia și un vechi aliat european – Serbia„)

Raportorul pentru Kosovo: Sper că Zelensky înțelege riscurile pe care le presupune o astfel de înțelegere

Parlamentarul UE Viola Von Cramon, care este raportor al Parlamentului European pentru Kosovo, a postat pe platforma de socializare X, fosta Twitter, că este „foarte probabil ca Vučić să fi fost de acord să se întâlnească cu Zelenskyy pentru a discuta despre schimbul Arme pentru nerecunoașterea Kosovo”.


„Sper că Zelenskyy înțelege ce risc politic ar putea presupune o astfel de înțelegere”, a adăugat Von Cramon.

Serbia este printre puținele țări europene care nu s-au alăturat sancțiunilor împotriva Moscovei, în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. De asemenea, a negat oficial orice intenție de a expedia arme în Ucraina.

Belgradul a negat, de asemenea, veridicitatea unui document al Pentagonului, publicat de Reuters în aprilie, care susținea că Serbia a fost de acord să livreze sau a livrat deja arme Ucrainei. „Serbia nu are și nici nu va exporta arme în Ucraina”, declara Vučić la acea vreme.

Zelenskyy, la rândul său, a postat marți pe X că întâlnirea cu Vučić a fost „sinceră și fructuoasă”. „Conversație bună despre respectul pentru Carta ONU și inviolabilitatea frontierelor”, a adăugat el.

Rusia, aliat tradițional al Serbiei

Serbia a condamnat în repetate rânduri la Naţiunile Unite şi la alte foruri internaţionale invadarea Ucrainei de către Rusia, dar nu a impus sancţiuni Moscovei, aminteşte Reuters.

De asemenea, menţine cooperarea comercială şi militară cu aliatul său tradiţional slav şi creştin ortodox, în timp ce încearcă să adere la Uniunea Europeană.

În aprilie, documente clasificate scurse de la Pentagon au arătat că Serbia a fost de acord să furnizeze arme şi muniţii Kievului sau să le trimită în Ucraina.

Vucic a spus că Serbia nu a vândut niciodată arme sau muniţie Ucrainei sau Rusiei, deşi armament sârbesc ar fi putut ajunge pe câmpul de luptă prin ţări terţe.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: