joi

18 aprilie, 2024

21 octombrie, 2015

assad putinPreşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a sosit la Moscova, în prima sa vizită externă de după declanşarea conflictului civil din Siria, din 2011.

Kremlinul a oferit miercuri detalii ale vizitei de marţi seară, fără a preciza dacă liderul sirian se mai află la Moscova.

Rusia a lansat în urmă cu 3 săptămâni o intervenţie militară în Siria, declanşând lovituri aeriene împotriva rebelilor care se apropiau periculos de capitala Damasc.


Siria este teatrul de război al unui război civil care durează de 5 ani, în care şi-au pierdut viaţa peste 250.000 de oameni.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Kremlin, Bashar al-Assad i-a spus preşedintelui rus: “În primul rând, vreau să îmi exprim imensa recunoştinţă adresată întregii conduceri a Rusiei pentru ajutorul pe care îl acordă Siriei. Dacă nu ar fi existat decizia dumneavoastră teroriştii care se răspândesc în regiune ar fi cucerit teritorii şi mai extinse şi ar fi avut o influenţă şi mai mare”.

Vladimir Putin, anunţă comunicatul, a salutat poporul sirian care se opune militanţilor “care sunt aproape de-ai lor” şi a afirmat că armata siriană a înregistrat în ultimul timp victorii semnificative.

Vizita lui Bashar al-Assad, consideră Guardian, indică nivelul crescut de încredere din tabăra preşedintelui Siriei cu privire la faptul că intervenţia Rusiei va schimba cursul conflictului intern în favoarea forţelor guvernamentale, care au pierdut controlul asupra unor vaste teritorii naţionale în ultimele nouă luni.


Statul Islamic a ocupat vara aceasta teritorii importante în provincia Homs. Intervenţiile militare ale Rusiei au vizat în primă instanţă grupurile anti-Assad, grupuri susţinute de state din regiune şi de Occident.

Televiziunea siriană de stat a mai anunţat că cei doi preşedinţi au mai discutat despre continuarea acţiunilor contra “grupurilor teroriste”, inclusiv în cadrul unui plan de ofensivă terestră.

Vladimir Putin a fost citat oferind asigurări de asistenţă pentru “fronturile militare şi politice” din Siria şi implicare în negocieri “cu alte puteri străine” menite să asigure stoparea crizei siriene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: