joi

18 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2017

Presa străină scrie că discursul inaugural al lui Donald Trump nu s-a schimbat cu nimic față de cel din campanie și nu prevestește decât izolaționism, protecționism și o perioadă grea pentru aliți.

Kellyanne Conway, consilier al lui Trump, promitea un speech inaugural “elegant.”  S-a dovedit însă că acest adjectiv nu este cel mai potrivit – a fost cel mai fioros discurs de inaugurare, potrivit The Washington Post.

În ceea ce ar fi trebuit să fie o pledoarie pentru unitate națională, el și-a luat revanșa față de criticii săi cu retorica de campanie reîncălzită.


Mesajul pentru aliați a fost unul fără echivoc și brutal, scrie Politico: Nu contați pe noi!

“Statele Unite au investit milioane de dolari pentru îmbogăţirea altor ţări; de acum, promit un efort naţional major pentru reconstruirea ţării noastre şi pentru îndeplinirea promisiunilor făcute faţă de toţi”, a spus Tump, adăugând: “Am apărat granițele altor state în timp ce am refuzat să le apărăm pe ale noastre. Și am cheltuit mii și mii de miliarde de dolari în străinătate, în timp ce infrastructura Americii s-a distrus”.

Dacă Trump a intenționat să avertizeze Europa, i-a reușit, mai scrie Politico.

Financial Times scrie pe prima pagină că cel de-al 45-lea președinte al SUA a revizitat temele populiste, protecționiste și anti-sistem din campanie.


Comentatorii publicației observă eventuale consecințe cum au receptat aliații mesajele lui Donald Trump – ca pe intrarea într-o perioadă de izolaționism și anunțarea unei Americi mai mic, nu mai mari și mai glorioase, într-o lume în care interconectarea este de neevitat.

O dezamăgire pentru cei care sperau un început de președinție care să vorbească despre unitate.

Democrații care așteptau un cuvânt de reconcieliere, mai ales că Hillary Clinton a câștigat votul popular, au urmărit discursul degeaba.

Iar cei care cunosc evoluțiile economice s-au trezit într-o realitate alternativă – țara încă are probleme, dar progresele din ultimii ani sunt reale, mai scrie FT.

Fanii lui Trump pot fi mulțumiți că retorica sa s-a păstrat, dar majoritatea alegătorilor care au optat pentru Clinton, precum și cei din străinătate au motive serioase să se îngrijoreze.

The New York Times notează că Trump va intra în conflict cu propriul partid (Republican) dacă va respecta unele dintre promisiunile făcute nu doar în campanie, ci și în discurs.

“Orice decizie privind comerțul, taxele, imigrația și afacerile externe vor fi făcute în beneficiul ucrătorilor americani și a familiilor americane”, a rostit noul președinte.

Iar asta contravine abordării business-friendly a republicanilor în domeniul imigrației.

Publicația israeliană Haaretz califică însă toate aceste afirmații ipocrite, fiindcă Donald Trump a ținut un discurs anti-elite (politice și de afaceri) care s-au îmbogățit în timpul administrațiilor anterioare, dar este înconjurat de cea mai bogată echipă din istoria Americii.

Președintele Trump a preluat administrația cu un discurs neobișnuit de întunecos și politic, susținut într-un forum unde noii președinți transmiteau de regulă mesaje de unitate, pozitive și non-partinice, scrie The Atlantic.

A fost însă un discurs negativ și a demonstrat prin continuarea tonului de campanie că schimbarea așteptată de unii după victoria din alegeri nu o să vină.

USA Today remarcă nu doar tonul, cuvintele dure, ci și neadevărul unor afirmații din discursul de vineri.

De exemplu, Trump a promis să oprească “carnagiul american”, însă rata infracționalității era în 2015 jumătate din cea înregistrată în 1991, când s-a atins vârful criminalității în SUA.

Donald Trump și-a început mandatul cu un discurs combativ, populist, adresat suporterilor săi, care nu conține mesaje pentru alegătorii din afara bazinului său electoral și nici asigurări pentru liderii străini, scrie Bloomberg.

Unii se așteptau la puțină moderație în acest discurs, dar Trump a preferat un discurs la fel ca cele rostite în timpul campaniei electorale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: