Directorul Orange, Stephane Richard (foto), a fost arestat preventiv luni dimineață în cadrul anchetei privind diferendul dintre o bancă publică franceză și omul de afaceri Bernard Tapie, care a primit de la statul francez peste 400 de milioane de euro, în acest caz existând suspiciuni că suma a fost achitată la presiunile fostului președinte Nicolas Sarkozy.
Stephane Richard, fost director de cabinet al lui Christine Lagarde în perioada în care actualul șef al FMI era ministru al economiei, este acuzat că l-a favorizat pe omul de afaceri Bernard Tapie în ancheta privind cesiunea Adidas. Potrivit Le Figaro, Jean-Francois Rocchi, fost director al CDR, structura însărcinată cu gestionarea pasivului Crédit Lyonnais, a fost și el arestat preventiv.
Afacerea datează din 1993, când controversatul om de afaceri Bernard Tapie a mandatat banca Crédit Lyonnais să-i vândă participaţia pe care o deţinea producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Banca a cumpărat această societate şi a revândut-o ulterior pentru o sumă mult mai mare. Bernard Tapie a considerat că Crédit Lyonnais l-a păgubit şi a dat banca în judecată, acuzând-o că nu şi-a respectat obligaţia asumată în calitate de mandatar de a-l informa asupra preţului real al societăţii.
Un dosar cu probleme pentru șefa FMI
În anul 2005, justiţia a condamnat statul francez să-i plătească lui Bernard Tapie despăgubiri în valoare de 135 de milioane de euro, dar decizia a fost anulată un an mai târziu de Curtea de Casaţie. Însă, în anul 2007, Christine Lagarde, pe atunci ministrul al economiei, decide să ceară un nou arbitraj, soldat în final cu plata despăgubirii de 420 de milioane de euro. Directorul FMI susține acum că hotărârea sa de la acea vreme a fost “cea mai bună soluţie în acel moment” şi neagă că ar fi acţionat la ordinul lui Nicolas Sarkozy, care dorea să obţină sprijinul omului de afaceri, fost ministru de stânga în anii ’90.
Dosarul a ajuns din nou în atenția justiției franceze, care acum încearcă stabilească dacă acest arbitraj a fost marcat de nereguli și analizează în principal modul de selecție a arbitrilor. La sfârșitul lunii mai, unul dintre cei trei judecători ai tribunalului arbitral fusese pus sub acuzație pentru escrocherie în formă organizată. Fostul director de cabinet al lui Christine Lagarde urmează să fie anchetat în detaliu asupra rolului Ministerului Economiei și al președintiei franceze.
Richard a afirmat în mai multe rânduri că nu au existat „nici ordine, nici intrucțiuni, nici presiuni particulare” din partea Palatului Elysee pentru a se ajunge la arbitraj în acest caz. Într-o declarație pentru publicația Canard Enchaîne el a susținut însă contrariul, evocând o „instrucțiune” transmisă de secretarul general al Palatului Elysee, Claude Gueant, în timpul unei întâlniri, în 2007, cu el și cu Jean-Francois Rocchi.
Bernard Tapie, fost proprietar al clubului de fotbal Olympique Marseille, este o personalitate controversată în Franţa. El a fost închis aproximativ şase luni în 1997 pentru complicitate la fapte de corupţie în legătură cu aranjarea unui meci de fotbal în 1993. Credit Lyonnais, una dintre cele mai vechi bănci franceze, a dispărut în 2003, fiind absorbită de grupul Credit Agricole.
La sfârșitul lunii mai, directorul FMI a fost audiată de judecătorii francezi pentru rolul său în această afacere, însă a fost plasată de justiţia franceză sub statutul de martor asistat. Acesta este intermediar între cel de martor şi cel de inculpat, ceea ce înseamnă că Lagarde ar putea fi ulterior acuzată în acest caz.