Eduard Hellvig, directorul SRI, a spus marți, în Comisia parlamentară de control a activității acestui serviciu secret, că atacurile cibernetice, activitățile de spionaj și agresiunile informaționale (dezinformare și fakenews) s-au intensificat, în actualul context regional.
La cererea SRI, a fost discutat şi subiectul actualizării legislaţiei privind securitatea naţională, din perspectiva urgentării adoptării proiectelor de legi privind sistemul naţional de apărare şi securitate, acțiune pe care instituția și mare parte dintre parlamentari o consideră necesară pentru a gestiona situația de criză generată în actualul context regional de securitate.
Starea de securitate a României din perspectiva pe care o oferă atribuţiile legale ale SRI este una stabilă, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, senatorul Cristian Chirteş, după întâlnirea de marți cu Eduard Hellvig.
Șeful SRI a prezentat, la solicitarea comisiei parlamentare, o analiză de securitate din perspectiva atribuțiilor legale ale SRI și în contextul situației tensionate din Ucraina, precum și o analiză privind riscurile de securitate la care ar putea fi expusă România în perioada următoare.
„Se desprind câteva concluzii pe care pot să vi le prezint la modul general. Din perspectiva Serviciului Român de Informaţii, principalele riscuri de securitate în contextul dat şi care s-au amplificat în ultima perioadă sunt: atacurile cibernetice unde, în contextul crizei, au fost detectate activităţi suplimentare de vulnerabilizare a unor infrastructuri cu valenţe critice; acţiunile de spionaj derulate de către serviciile secrete ostile României; sporirea agresiunilor informaţionale, iar aici vorbim de dezinformare şi fakenews”, a declarat Cristian Chirteş.
El a adăugat că s-a discutat și despre principalele riscuri ce pot apărea suplimentar în scenariul unei escaladări a conflictului din Ucraina, iar „pentru România aceste riscuri sunt legate de gestionarea fenomenului migraţionist, a efectelor economice asupra României şi gestionarea unor operaţiuni de criminalitate transfrontalieră, iar directorul SRI a prezentat în amănunt în cadrul audierii Comisiei fiecare dintre aceste riscuri”.