duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 decembrie, 2016

szijjartoMinistrul de externe, Peter Szijjarto (foto) , le-a ordonat diplomaţilor maghiari să participe la recepţiile organizate de ambasadele României cu ocazia Zilei Naţionale, scrie Digi24, citând un săptămânal de la Budapesta.

Ambasada României la Budapesta a organizat săptămâna aceasta recepţia de Ziua Naţională, iar în discursul său, ambasadorul Marius Lazurca a amintit că, anul acesta, se împlinesc 20 de ani de la semnarea Tratatului de bază româno-ungar.

La recepţie nu a participat însă niciun reprezentat al guvernului maghiar.


La solicitarea Digi24, Ministerul de Externe de la Budapesta a explicat: „Întrucât maghiarii nu au ce sărbători pe 1 decembrie, ministrul pentru comerţ exterior şi al afacerilor externe au interzis tuturor diplomaţilor şi angajaţilor ministerului să participe la ceremoniile prilejuite de Ziua Naţională a României.”

România sărbătorește joi Zua Națională și împlinirea a 98 de ani de la de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, 18 noiembrie/1 decembrie 1918, a fost considerată decisivă pentru ”unitatea națională a tuturor românilor”. Toate apelurile au subliniat importanța istorică a actului ce urma să se decidă la Alba Iulia: ”Veniți cu miile, cu zecile de mii — se scria în apelul Consiliului național din Blaj. E ziua când se va hotărî asupra sorții noastre pentru o veșnicie. Veniți și jurați că nedespărțiți vom fi și uniți rămânem de aici înainte cu frații noștri de pe cuprinsul pământului românesc, sub una și nedespărțită cârmuire”.

Pe lângă cei 1.228 de delegați, la Alba au venit, după cum menționează contemporanii, peste 100.000 de români din toate colțurile Transilvaniei: ”cât cuprindea ochiul numai om și om în continuă mișcare, producând un vuiet de parc-ar fi fost talazurile mării în vreme de furtună”.

Ministerul de Externe de la București: ”Am luat notă cu surprindere și nedumerire”

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Referitor la interdicția impusă de Budapeste diplomaților săi, MAE a emis un comunicat în care, potrivit Digi24, își exprimă ”nedumerirea” și ”surprinderea” :

Am luat notă cu surprindere și nedumerire de decizia Ministerului Afacerilor Externe și Comertului Exterior al Ungariei de interzicere a participării diplomaților ungari la celebrările și recepțiile organizate cu ocazia Zilei Naționale a României. O asemenea decizie este greu de înțeles cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori”, se arată în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe pentru Digi24.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: