marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2021

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, va susține luni, la Bruxelles, la întâlnirea cu omologii lui europeni, adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ministrul de externe al Austriei a declarat, la rândul său, că se așteaptă la un sprijin larg pentru adoptarea de sancțiuni.

Miniștrii afacerilor externe din țările Uniunii Europene vor avea, luni, și o întâlnire informală cu reprezentanți ai echipei lui Alexei Navalnîi, la două zile după ce apelul acestuia de a fi eliberat din închisoare a fost respins.

Un comunicat de presă emis de MAE arată că ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru unitate în cadrul EU în vederea „menținerii credibilității ca actor de politică externă”.


Comunicatul menționează vizita de la începutul lunii în Rusia a șefului diplomației UE, Josep Borrell, arătând că aceasta „indică faptul că relațiile UE-Rusia se află într-un moment important de inflexiune”, iar UE trebuie să își adapteze conduita strategică.

Ministrul afacerilor externe din Austria, Alexander Schallenberg, a declarat într-un interviu pentru publicația germană Welt am Sonntag, că este posibil ca la Consiliul Afaceri Externe de luni să fie făcut un prim pas înspre noi sancțiuni.

Acestea ar putea include măsuri specifice împotriva unor persoane individuale sau organizații, decise pe baza noilor instrumente europene de sancționare a celor care încalcă drepturile omului. Schallenberg se așteaptă la un sprijin larg pentru astfel de măsuri, dar a spus că ele trebuie să fie „inteligente din punct de vedere politic și riguroase din punct de vedere legal”.

Și Josep Borrell a arătat, duminică, pe Twitter, că Rusia continuă să ignore decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a cerut guvernului din Rusia eliberarea lui Alexei Navalnii.


Analiza relațiilor cu Rusia și eventuala decizie de a emite noi sancțiuni împotriva Rusiei apare în contextul în care ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a anunțat în urmă cu o săptămână că Moscova este pregătită să rupă legăturile cu Uniunea Europeană dacă blocul va concretiza amenințarea cu sancțiuni economice.

(Citiți și: ”Serghei Lavrov anunță că Rusia este pregătită să rupă relațiile cu UE”)

Relațiile dintre Rusia și UE sunt extrem de tensionate după presiunile pe care UE le-a făcut pentru eliberarea disidentului Alexei Navalnii și după o vizită a Înaltului Reprezentant UE Josep Borell la Moscova, vizită considerată unanim în Occident drept un eșec de proporții al diplomației europene.

În cadrul Consiliul Afaceri Externe, miniștrii europeni vor avea și un dialog prin video-conferință cu noul secretar de stat al SUA, Antony Blinken.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu va arăta că „parteneriatul transatlantic este indispensabil pentru ambele maluri ale Atlanticului și va reitera necesitatea consolidării cooperării UE-SUA, pe care România o susține inclusiv în calitate de partener strategic al SUA”.

Pe agenda de luni a Consiliul Afaceri Externe al UE se mai află situațiile din Myanmar, Etiopia, Sahel și Belarus, dar și dosarul nuclear iranian.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: