Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat marţi susţinerea diplomatică şi militară de care se bucură Ucraina în contextul acumulării forțelor armate ale Rusiei la granițele țării. Nu este o simplă declarație, ci o realitate.
Marți se află în vizite la Kiev premierii britanic Boris Johnson şi plonez Mateusz Morawiecki. După ei, efectuează vizite, săptămâna aceasta, premierul olandez Mark Rutte şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Săptămâna viitoare, cinci miniştri de Externe din state membre UE urmează să efectueze vizite în Ucraina, inclusiv cel francez, Jean-Yves Le Drian, şi german, Annalena Baeorbock.
”O asemenea intensitate a vizitelor este un factor important de stabilizare a situaţiei”, a subliniat Volodimir Zelenski, care marți a semnat un decret în vederea creşteri cu 100.000 de militari a efectivului armatei ucrainene în următorii trei ani. În prezent, armata ucraineană are 250.000 de oameni.
Fonduri pentru Ucraina
Polonia va ajuta Ucraina cu provizii de gaz şi arme, a anunțat marți, la Kiev, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki. El a mai spus că miniştrii de externe UE „lucrează la un potenţial format care ar putea întări cooperarea în diverse domenii între Polonia, Ucraina şi Marea Britanie”.
Ca parte a ajutorului direct, și guvernul Marii Britanii a anunțat luni seară, înainte de vizita lui Boris Johnson, că suplimentează cu 88 de milioane lire sterline fondurile alocate Ucrainei pentru ca această țară să își reducă dependența de livrările de energie din Rusia.
Aceste fonduri sunt adiacente consistentelor livrări de armament și de muniție trimise la Kiev de britanici. SUA și statele baltice au susținut de asemenea Ucraina cu livrări de armament.
Tot luni, guvernul britanic a anunțat că un nou regim al sancțiunilor – care de această dată țintește apropiați ai regimului Putin și afaceri ale acestora din Marea Britanie – va fi instituit imediat ce Rusia își va pune în aplicare planurile de destabilizare a Ucrainei. Ministrul de Externe Liz Truss a anunțat în Camera Comunelor că Rusia s-ar confrunta cu ”cel mai dur regim al sancțiunilor impus vreodată de Marea Britanie”.
Comisia Europeană aprobă marți un ajutor financiar acordat Ucrainei în sumă de 1,2 miliarde euro.
Guvernul polonez a anunțat luni că este gata să preia 1 milion de ”refugiați adevărați” din Ucraina dacă începe conflictul cu Rusia.
Separat, dar parte a aceluiași efort comun de a ajuta Ucraina, Casa Albă a discutat cu Finlanda, Danemarca, Suedia, Norvegia și Islanda despre ”disponibilitatea de a impune sancțiuni severe Rusiei în situația în care acesta continuă agresiunile din Ucraina”.