joi

2 mai, 2024

13 martie, 2024

Mai puțin de unul din zece tineri care finalizează rezidenţiatul în medicină se angajează în spitalele publice din ţară, atrage atenția chirurgul plastician Mihaela Zaharia, de la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Vinovat pentru această pierdere de forță de muncă înalt calificată, ce a fost instruită cu bani de la buget, este statul român, care nu scoate posturi la concurs, deși spitalele au nevoie stringentă de medici.

Ceilalți proaspeți medici specialiști ajung să lucreze în privat, sau în alte domenii și, cea mai frecventă situație, se angajează în străinătate.


”Am dori ca şi guvernanţii să vadă că sănătatea este un sector important al economiei acestei ţări. Noi producem sănătate, nu producem bani sau utilaje, dar suntem importanţi. Nu am plecat din ţară, am rămas în spitalele de stat. Nu ne dăm demisia, îi încurajăm şi pe medicii tineri să rămână, dar să ştiţi că nu au nicio şansă. Ei nu scot posturi la concurs pentru medicii care termină rezidenţiatele”, a afirmat medicul Mihaela Zaharia, la Medika Tv, marţi seară.

Potrivit acesteia, ”în fiecare an există un număr de 1.500 de rezidenţi care îşi încheie stagiul de pregătire, un stagiu plătit de statul român pentru a deveni medici specialişti, iar din aceştia, poate în jur de 100 ajung să se angajeze în spitalele publice din România”.

”Restul îşi caută să lucreze în afară, ceea ce înseamnă că noi, statul român, finanţăm un om pregătit care va pleca şi va ajunge să lucreze în altă ţară”, a declarat Mihaela Zaharia.

Deficit puternic de medici, deși are cei mai mulți absolvenți de medicină, raportat la populație

În România sunt aproape 56.000 de medici, dar în multe spitale din ţară, în special în județele unde nu există universități de medicină, există o lipsă acută de personal, în special medici. Aceste spitale aparțin preponderent administrației locale.


România a avut în ultimii ani promoții record de studenți la Medicină și de rezidenți, cu cifre ce au propulsat-o pe prima poziție în clasamentul european al absolvenților raportați la populație.

Însă, din totalurile anuale de tineri medici care și-au încheiat rezidențiatul, un sfert se angajează în România, iar restul, de 75%, pleacă să muncească în străinătate. Astfel, deși suntem campioni la producția de medici, în țară există un „deficit special” ce afectează funcționarea spitalelor din mai multe județe.

Aproape o mie de absolvenţi de Medicină din toată ţara au participat duminică la sesiunea extraordinară a examenului rezidenţiat. Ei au concurat pentru cele 628 de poziții neocupate în sesiunea din noiembrie 2022, când au fost puse la dispoziția absolvenților 4.505 locuri și posturi.

(Citiți și: ”Declarația de la București: Summitul unei Europe disperate de lipsa personalului din Sănătate”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: