vineri

29 martie, 2024

18 martie, 2012

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, s-a declarat „prudent optimist” în privinţa luării în luna septembrie a deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, adăugând că „este aproape exclus” ca aceasta să nu fie luată până la sfârşitul lui 2012.

„Promisiunea Olandei este ca, după evaluările simultane din iunie a acestui an, atât în ceea ce priveste progresele de etapă, pe Mecanismul de Control şi Verificare (MCV), cât şi în ceea ce priveşte evaluarea generală în legătură cu soarta MCV după cinci ani de aplicare, să ia o decizie până în luna septembrie. Preşedintele Comisiei Europene i-a spus premierului (Ungureanu – n.r.), ne-a spus tuturor faptul că va insista ca până în septembrie acest deziderat să fie realizat. Sunt prudent optimist, ca să spun aşa”, a afirmat Diaconescu, la Pro TV, citat de Mediafax.

Întrebat dacă există „un plan B” referitor la situaţia în care aderarea la Schengen să fie amânată şi după septembrie, Diaconescu a spus că, în opinia sa, este „aproape exclus ca până la sfârşitul anului să nu se ia o decizie”.


De asemenea, Diaconescu a subliniat că nu au existat solicitări de avantaje economice din partea Olandei pentru a nu se mai opune aderării României la Schengen. „Categoric nu, nu au cerut nici mai voalat, nici mai puţin voalat, ei fac doar o legătură cu MCV”, plecând de la argumente de politică internă olandeză, a adăugat Diaconescu.

El a amintit că Olanda este al treilea partener economic al României şi nu are o atitudine negativă din acest punct de vedere.

„Vreau să vă spun că a lua o decizie într-un sens sau altul nu este numai obligaţia României. Este obligaţia statelor membre ale Acordului Schengen, care, cum vă spuneam, au depăşit cu un an acest termen. Este obligaţia UE pentru că o atitudine este obligatorie faţă de un partener. Deci, acordul în sine a presupus o serie de criterii, iar aceste criterii au fost îndeplinite. România a făcut eforturi şi cheltuieli care au reprezentat economii pentru alte state aflate în interiorul UE. Nu vreau să fiu resentimentar, dar asta e situaţia”, a explicat Diaconescu.

Comisia Europeană va respinge orice încercare de a lega Mecanismul de Cooperare şi Verificare de procesul de aderare a României la spaţiul Schengen şi va insista ca decizia finală să fie luată cel mai târziu în luna septembrie, a declarat, joi, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. Declaraţia a fost susţinută la sfârşitul întâlnirii cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, aflat în vizită la Bruxelles.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: