marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 februarie, 2022

Ministrul culturii anunţă marţi punerea în dezbatere publică a proiectul de modificare a OUG 51/1998 privind finanţarea proiectelor şi programelor culturale, scrie News.ro.

Lucian Romaşcanu (foto), ministrul culturii, a postat pe Facebook câteva dintre noutăţile cuprinse în proiectul de modificare a OUG 51/1998:

* Introducerea posibilității finanţării de programe/proiecte multianuale;


* Clarificarea faptului că autorităţile finanţatoare (inclusiv autorităţile locale) trebuie să finanţeze proiecte culturale în temeiul acestei ordonanţe şi nu în temeiul Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general;

* Detalierea şi actualizarea tipurilor de cheltuieli eligibile: a fost introdus, în premieră, un procent de 5 % din valoarea finanţării nerambursabile ce se poate acorda ca sumă forfetară, fără a fi necesară prezentarea de documente justificative, pentru cheltuieli indirecte eligibile cum sunt: chirii pentru spaţiile în care se desfăşoară activităţile culturale, consumabile asociate cu managementul proiectului, costuri pentru comunicaţii telefonice sau internet, cheltuieli cu energia electrică, comunicaţie, utilităţi.

* A fost prevăzută posibilitatea decontării cheltuielilor pentru deplasare sub formă de sume forfetare. 

* Se vor putea face cheltuieli cu achiziţia de mijloace fixe utilizate exclusiv în scopul implementării proiectului, în procent de cel mult 25% din totalul finanţării nerambursabile acordate. Se permite efectuarea de cheltuieli cu lucrări, care nu necesită autorizaţie de construire, în procent de cel mult 10% din totalul finanţării nerambursabile acordate.


* Au fost incluse noi prevederi legate de cofinanţare, respectiv: posibilitatea asigurării a 50% din valoarea cofinanţării prin contracte de voluntariat, clarificarea faptului că asigurarea cofinanţării trebuie dovedită până la finalizarea implementării proiectului şi nu la semnarea contractului de finanţare, s-au stabilit reguli privind ajutorul de stat/minimis în vederea respectării legislaţiei europene din domeniu. 

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

* S-au introdus prevederi legate de necesitatea asigurării transparenţei: publicarea anunţurilor publice privind sesiunile de selecţie, însoţite de Ghidurile solicitantului – care să cuprindă prevederi clare cu privire la mecanismul de finanţare şi selecţie a proiectelor. 

* A fost introdus Registrul finanţărilor nerambursabile din domeniul culturii – baza de date centralizată la nivel naţional care cuprinde informaţii despre proiectele din domeniul cultural care au primit finanţare nerambursabilă şi va fi clarificată evitarea dublei finanţări. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: