luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 iulie, 2016

david-folkerts-landauEuropa are nevoie urgent de un fond de salvare în valoare de 150 de miliarde de euro pentru a-și recapitaliza băncile care se confruntă cu probleme financiare, în special cele din Italia, afirmă David Folkerts-Landau (foto), economist-șef al Deutsche Bank, într-un interviu acordat publicației germane Welt am Sonntag citat de Bloomberg.

„Europa este într-o situație extrem de precară și trebuie să înceapă să-și rezolve problemele extrem de rapid, altfel ar putea avea loc un accident. Nu sunt un profet, sunt realist”, declară publicației germane David Folkerts-Landau.

BCE estimează că 7,1% dintre creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA.


Datele BCE arată că Italia și Grecia se află în cea mai proastă situație.

În condițiile în care băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de aproximativ 360 de miliarde de euro, Guvernul de la Roma a discutat cu autoritățile de reglementare soluții pentru sprijinirea instituțiilor financiare, pe fondul scăderii acțiunilor în urma referendumului la care britanicii au votat pentru ieșirea din UE.

Lorenzo Bini Smaghi, fost membru în bordul executiv al Băncii Centrale Europene și în prezent președintele grupului bancar francez Societe Generale, a apreciat săptămâna trecută că criza din sistemul bancar italian ar putea să se extindă în restul Europei, iar regulile care limitează ajutoarele de stat pentru instituțiile financiare ar trebui regândite.

„Nu mă aștept la o nouă criză financiară globală, așa cum s-a întâmplat în 2008. Băncile sunt mult mai stabile astăzi și au mai mult capital. În acest moment ne confruntăm cu o spirală lentă, descendentă”, este predicția lui Folkerts-Landau.


Acesta a anunțat că, recent, a achiziționat 100.000 de acțiuni Deutsche Bank și a afirmat că este optimist în privința perspectivelor băncii. În ultima vreme, îngrijorările cu privire la soliditatea financiară a Deutsche Bank au afectat cotația acțiunilor băncii germane.

Vicepreședintele BlackRock, Philipp Hildebrand, a afirmat luna aceasta că autoritățile UE ar trebui să permită guvernelor să preia temporar participații în băncile lor, așa cum s-a întâmplat în SUA, unde Trezoreria a înființat programul Troubled Asset Relief Program (TARP) în luna octombrie 2008, imediat după colapsul Lehman Brothers, pentru a salva sistemul bancar.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: