sâmbătă

16 martie, 2024

10 septembrie, 2013

Vedem in aceste zile doua subiecte extrem de “hot”: cel al cainilor vagabonzi, care ar putea sa scoata din calcule un potential prezidentiabil, Primarul Bucurestiului, dar mai ales cel al exploatarii de la Rosia Montana.

Pentru a doua oara intr-un timp destul de scurt romanii ies in strada. Prima oara, in ianuarie 2012 au dus la schimbarea premierului Boc, acum deja au aratat ca Dl Ponta nu isi poate permite chiar orice aroganta. Practic, proiectul are din ce in in ce mai putine sanse sa se realizeze, dupa multi ani de incertitudini si scandaluri.

De ce insa s-a ajuns aici? In opinia mea, din lipsa INCREDERII in institutiile noastre.


Sunt doua tipuri de surse ale neincrederii: (i) motivele nefinanciare, cele care tin de riscurile ecologice, distrugerea unor situri arheologice (situri care insa au fost create tot pentru extragerea aurului…) si (ii) motivele financiare, care tin de beneficiile pe care aceasta exploatare le-ar aduce romanilor (nu numai locuitorilor din zona).

In legatura cu prima sursa a neincrederii, nu am competenta sa ma pronunt. Pur si simplu nu cunosc si nici nu am timp sa studiez implicatiile, sau daca tehnologia propusa de RMGC este cea mai potrivita si daca RMCG isi asuma toate costurile de implementare “by the book” a tehnologiei. Am cautat insa acolo unde, in opinia mea, este sursa cea mai credibila de informatii stiintifice (Academia Romana) si am gasit un raport destul de clar : Raportul – AICI.

Deloc favorabil! Sunt identificate si explicate riscurile, intr-un fel destul de accesibil oricui interesat sa cunoasca subiectul, inclusiv guvernantilor.

Eu sunt avocat de business, nu numai fiscalist. In orice tranzactie avem riscuri iar rolul nostru e sa le identificam (pe cele legale), si sa le acoperim prin prevederile contractuale (inclusiv riscuri identificate de alti auditori: tehnici, financiari, etc). Detaliem in contract care sunt obligatiile partilor pentru a minimiza riscurile si care este conduita si raspunderea fiecarei parti in cazul in care riscul se materializeaza. Stabilim deasemenea si care trebuie sa fie conduita partilor in cazul in care riscul se materializeaza dar si care sunt GARANTIILE pe care fiecare parte trebuie sa le aduca pentru a garanta ca, odata riscul materializat, obligatia este indeplinita.


Avem noi incredere ca cei care au negociat si semnat initial concesiunea au luat in considerare riscurile si le-au acoperit in mod corespunzator contractual? Evident, nu! Pentru ca nici o autoritate publica implicata si nici RMCG nu s-au sinchisit sa dezbata serios aceste probleme.

Mai mult, contractul fiind secret (nu cumva l-or fi pierdut si pe acesta – asemenea contractului cu Bechtel?) nu putem face nici macar o analiza proprie a situatiei, situatie de interes national, nu numai local… De ce oare atata incrancenare in a nu asigura transparenta procesului? Lipsa de transparenta si incapatanarea unor ONG-uri (care oare cum s-or fi finantat?) au scos, pe buna dreptate, oamenii in strada. Guvernantii, s-au comportat – din pacate, ca niste smecheri care si-au luat spaga si trebuie sa livreze, indiferent de costurile pe termen lung pentru tara… Îmi aduc aminte de o discutie cu un prieten libanez naturalizat (din anii ’80) in Romania. Anul trecut discutam polititica si omul mi-a zis: “Stii cum vad eu politicianul roman? Daca are nevoie de un surub din turnul Eiffel, stie ca in surubul ala sta constructia, el tot il ia si e fericit. Restul nu mai conteaza, dupa el poate sa vina potopul.”

Cea de a doua sursa a neincerderii sunt problemele financiare, si ele insuficient explicate. RMCG a investit serios in a ne spune cat de mult o sa castige Romania, direct (redevente, locuri de munca, impozite) si indirect (subcontractori). Cifre mari, miliarde. Interesant, foarte interesant, mai ales ca stim cu totii ca zona este una saraca, cu somaj foarte mare, chiar daca are potential turistic fabulos. By the way, acum 3 ani am fost de Paste in zona si am crezut ca inebunesc de nervi: cazare proasta, mancare si mai proasta, trasee turistice cvasiinexistente. Daca nu era asa departe de Bucuresti si nu eram cu copii mici, faceam cale intoarsa din prima zi.

Revenind – in mod evident avem nevoie de investitii, de locuri de munca, dar cred ca fiind vorba de resurse ale subsolului, neregenerabile, trebuie sa privim mai atent si la subiectul impartirii profitului din exploatare… Alt subiect care nu a fost deloc discutat, ceea ce este inca o imensa sursa a neincrederii.

Tot tinand cont de acest lucru, se mai pune o problema: ce alte metale mai sunt in muntii din Rosia Montana? Vor putea fi acele metale extrase impreuna cu aurul si argintul sau recuperarea lor nu va mai fi posibila?

Daca nu va fi posibila, cat valoreaza? Nu cumva tara pierde mai mult? Nu cumva ar trebui sa asteptam dezvoltarea unor tehnologii (sau poate ca ele exista?) care sa permita exploatarea cat mai completa a resurselor (daca tot mutam muntii)?

Daca da, care sunt redeventele? Plateste RMCG redevente si pe aceste materiale sau numai pe aur si argint?

Prea multe intrebari neraspunse! Acum probabil ca proiectul va fi abandonat. Premierul deja face pasi inapoi, actiunile RMCG se prabusesc (probabil unii au castigat masiv, cine oare?), unii sunt fericiti (“hipsterii”) , altii dezamagiti (oamenii din zona care sperau la locuri de munca bine platite pentru ei si copiii lor). Politicienii vor fi si ei fericiti (circ gratis), televiziunile fac rating, etc, etc.

Eu sunt inca nedumerit, o fi bine, o fi rau? Inclin sa cred ca nu e rau, dar stiu si ca nu e foarte bine…

***
(Gabriel Biriș este avocat specializat în legislație fiscală, membru al Partidului Forța Civică)

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

5 răspunsuri

  1. nici macar la ce se aplica redeventa nu este explicat. nu e acelasi lucru daca este din valoarea aurului pur, transformat in lingou sau din valoarea minereului inainte de prelucrare, mult mai ieftin.

  2. Domnule Biris,

    Ati canditat pentru Parlament. Daca azi ati fi acolo, ati vota pentru acest proiect de lege sau impotriva? M-ar interesa si argumentele dvs. pentru votul respectiv.

    Cele bune

  3. Romania este o tara cu resurse limitate sa nu uitam ca noi extragem diferite resurse de sute de ani nu suntem africani sau sud americani, ori in sensul asta oricat am dori sa avem locuri de munca nu putem sa sacrificam decisiv generatia viitoare exploatand ce a mai ramas in subsolul Romaniei acum cand totusi preturile sunt decente, ce ne vom face peste 50 de ani? vom importa totul la preturi uriase? din acest punct de vedere o redeventa de 50% pe toate resursele subsolului mi se pare decenta, daca nu gasim firme care sa accepte acest lucru nu-i nimik raman generatiilor viitoare, nevoia de resurse naturale a omenirii va creste in nici un caz nu va scadea.
    Insa din alt punct de vedere nu pot sa nu accept superioritatea sistemului american unde resursele subsolului sunt proprietatea detinatorului terenului, daca oamenii din anumite regiuni detin acele terenuri mi se pare normal ca acele resurse sa fie ale lor sa poata negocia in nume propriu si sa profite doar ei de pe urma lor, adica extragem aur la Rm sau gaz de sist la Vaslui dar populatia saraca de acolo nu se alege decat cu niste salarii de mizerie iar eventualele beneficii se transforma in pasaje fantanele bordurele prin Bucuresti, e normal asa ceva?
    Deci avem de fapt 2 probleme majore de rezolvat inainte de a incepe discutia cu orice investitor dornic sa extraga orice tip de resursa de pe teritoriul tarii noastre, intai trebuie sa ne stabilim prioritatile sa facem referendum si sa intrebam populatia cu privire la cele 2 probleme fundamentale, abia apoi sa acordam contractele, insa au trecut 23 de ani de asa-zisa democratie iar aceste probleme nu au fost puse in dezbatere.

  4. Romania este o tara cu resurse limitate sa nu uitam ca noi extragem diferite resurse de sute de ani nu suntem africani sau sud americani, ori in sensul asta oricat am dori sa avem locuri de munca nu putem sa sacrificam decisiv generatia viitoare exploatand ce a mai ramas in subsolul Romaniei acum cand totusi preturile sunt decente, ce ne vom face peste 50 de ani? vom importa totul la preturi uriase? din acest punct de vedere o redeventa de 50% pe toate resursele subsolului mi se pare decenta, daca nu gasim firme care sa accepte acest lucru nu-i nimik raman generatiilor viitoare, nevoia de resurse naturale a omenirii va creste in nici un caz nu va scadea.
    Insa din alt punct de vedere nu pot sa nu accept superioritatea sistemului american unde resursele subsolului sunt proprietatea detinatorului terenului, daca oamenii din anumite regiuni detin acele terenuri mi se pare normal ca acele resurse sa fie ale lor sa poata negocia in nume propriu si sa profite doar ei de pe urma lor, adica extragem aur la Rm sau gaz de sist la Vaslui dar populatia saraca de acolo nu se alege decat cu niste salarii de mizerie iar eventualele beneficii se transforma in pasaje fantanele bordurele prin Bucuresti, e normal asa ceva?
    Deci avem de fapt 2 probleme majore de rezolvat inainte de a incepe discutia cu orice investitor dornic sa extraga orice tip de resursa de pe teritoriul tarii noastre, intai trebuie sa ne stabilim prioritatile sa facem referendum si sa intrebam populatia cu privire la cele 2 probleme fundamentale, abia apoi sa acordam contractele, insa au trecut 23 de ani de asa-zisa democratie iar aceste probleme nu au fost supuse dezbaterii.

  5. Salut Gabriel expunerea ta de motive este cat se poate de corecta de aceea varianta corecta ar fi o renegociere a contractului care de aceasta data sa fie public ca nu vad nimic secret aici si tragerea la raspundere penala a celor care au profitat de pe urma acestui contract stim noi sub ce forma.asta daca suntem normali nu aberanti si nesimtiti ca de obicei si daca punem in prima mie de prioritati Romania si pe romani si bunastarea lor

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

5 răspunsuri

  1. nici macar la ce se aplica redeventa nu este explicat. nu e acelasi lucru daca este din valoarea aurului pur, transformat in lingou sau din valoarea minereului inainte de prelucrare, mult mai ieftin.

  2. Domnule Biris,

    Ati canditat pentru Parlament. Daca azi ati fi acolo, ati vota pentru acest proiect de lege sau impotriva? M-ar interesa si argumentele dvs. pentru votul respectiv.

    Cele bune

  3. Romania este o tara cu resurse limitate sa nu uitam ca noi extragem diferite resurse de sute de ani nu suntem africani sau sud americani, ori in sensul asta oricat am dori sa avem locuri de munca nu putem sa sacrificam decisiv generatia viitoare exploatand ce a mai ramas in subsolul Romaniei acum cand totusi preturile sunt decente, ce ne vom face peste 50 de ani? vom importa totul la preturi uriase? din acest punct de vedere o redeventa de 50% pe toate resursele subsolului mi se pare decenta, daca nu gasim firme care sa accepte acest lucru nu-i nimik raman generatiilor viitoare, nevoia de resurse naturale a omenirii va creste in nici un caz nu va scadea.
    Insa din alt punct de vedere nu pot sa nu accept superioritatea sistemului american unde resursele subsolului sunt proprietatea detinatorului terenului, daca oamenii din anumite regiuni detin acele terenuri mi se pare normal ca acele resurse sa fie ale lor sa poata negocia in nume propriu si sa profite doar ei de pe urma lor, adica extragem aur la Rm sau gaz de sist la Vaslui dar populatia saraca de acolo nu se alege decat cu niste salarii de mizerie iar eventualele beneficii se transforma in pasaje fantanele bordurele prin Bucuresti, e normal asa ceva?
    Deci avem de fapt 2 probleme majore de rezolvat inainte de a incepe discutia cu orice investitor dornic sa extraga orice tip de resursa de pe teritoriul tarii noastre, intai trebuie sa ne stabilim prioritatile sa facem referendum si sa intrebam populatia cu privire la cele 2 probleme fundamentale, abia apoi sa acordam contractele, insa au trecut 23 de ani de asa-zisa democratie iar aceste probleme nu au fost puse in dezbatere.

  4. Romania este o tara cu resurse limitate sa nu uitam ca noi extragem diferite resurse de sute de ani nu suntem africani sau sud americani, ori in sensul asta oricat am dori sa avem locuri de munca nu putem sa sacrificam decisiv generatia viitoare exploatand ce a mai ramas in subsolul Romaniei acum cand totusi preturile sunt decente, ce ne vom face peste 50 de ani? vom importa totul la preturi uriase? din acest punct de vedere o redeventa de 50% pe toate resursele subsolului mi se pare decenta, daca nu gasim firme care sa accepte acest lucru nu-i nimik raman generatiilor viitoare, nevoia de resurse naturale a omenirii va creste in nici un caz nu va scadea.
    Insa din alt punct de vedere nu pot sa nu accept superioritatea sistemului american unde resursele subsolului sunt proprietatea detinatorului terenului, daca oamenii din anumite regiuni detin acele terenuri mi se pare normal ca acele resurse sa fie ale lor sa poata negocia in nume propriu si sa profite doar ei de pe urma lor, adica extragem aur la Rm sau gaz de sist la Vaslui dar populatia saraca de acolo nu se alege decat cu niste salarii de mizerie iar eventualele beneficii se transforma in pasaje fantanele bordurele prin Bucuresti, e normal asa ceva?
    Deci avem de fapt 2 probleme majore de rezolvat inainte de a incepe discutia cu orice investitor dornic sa extraga orice tip de resursa de pe teritoriul tarii noastre, intai trebuie sa ne stabilim prioritatile sa facem referendum si sa intrebam populatia cu privire la cele 2 probleme fundamentale, abia apoi sa acordam contractele, insa au trecut 23 de ani de asa-zisa democratie iar aceste probleme nu au fost supuse dezbaterii.

  5. Salut Gabriel expunerea ta de motive este cat se poate de corecta de aceea varianta corecta ar fi o renegociere a contractului care de aceasta data sa fie public ca nu vad nimic secret aici si tragerea la raspundere penala a celor care au profitat de pe urma acestui contract stim noi sub ce forma.asta daca suntem normali nu aberanti si nesimtiti ca de obicei si daca punem in prima mie de prioritati Romania si pe romani si bunastarea lor

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: