luni

23 mai, 2022

Deși au salarii medii nete de 5.500 de lei, șoferii STB sunt în continuare în grevă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 ianuarie, 2022

În urma unei sesizări primite de la Brigada de Poliţie pentru Transportul Public, Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au deschis dosar penal cu privire la declararea grevei de către organizatori, scrie Agerpres.

Oficiali ai Parchetului au declarat că a fost deschis un dosar penal, în care se efectuează cercetări in rem, cu privire la declararea grevei de către organizatori cu încălcarea art.191 din Legea 62/2011.

Joi dimineaţă, şoferii de pe autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Capitală au declanşat o grevă generală, fiind nemulţumiţi de faptul că cererile lor nu au fost soluţionate, în speță mărirea salariilor și demiterea directorului Societății de Transport București.

Greva declanşată de sindicaliştii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi astăzi, şoferii refuzând să scoată pe traseu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele, deşi Tribunalul Bucureşti a suspendat joi greva şi a decis reluarea imediată a activităţii în transportul public din Capitală.


Şeful STB, Adrian Criţ, spune că există în traseu în momentul de faţă doar trei vehicule şi face în continuare apel la angajaţi să înţeleagă situaţia în care se află bucureştenii, solicitându-le să reînceapă lucrul.

Bugetul de anul trecut al STB a fost de 1,2 miliarde lei, din care aproximativ 928 de milioane de lei au fost alocate salariilor.

Societatea de Transport public din București (STB) are aproximativ 11.200 de angajați, din care puțin peste 4.500 sunt șoferi de autobuze și troleibuze și vatmani, restul fiind personal auxiliary, inclusive mecanici și vânzători de bilete de transport.

Un șofer de autobuz câștigă până la 7.800 de lei, potrivit datelor obținute de HotNew.ro, iar unul de troleibuz, până la 8.000 de lei. Se adaugă și tichete de masă. Aceste date nu includ însă primele.


Potrivit datelor obținute de HotNews.ro, în luna decembrie 2021 salariile plătite de STB șoferilor de autobuz și troleibuz și vatmanilor au fost următoarele:

  • Un șofer de autobuz a câștigat între 2.694 lei și 7.801 lei net, în funcție de câte ore a lucrat, de sporuri de noapte, de ore suplimentare.
  • Majoritatea au încasat însă între 4.500 și 5.500 de lei.
  • La salariul net s-au adăugat prime și/sau sporuri.
  • Un șofer de troleibuz câștigă între 3.152 lei și 8.065 de lei. Media este de 5.570 lei net, iar majoritatea salariilor sunt între 5.000 și 6.000 lei.
  • STB are peste 470 de șoferi de troleibuz.
  • Un vatman câștigă între 2650 și 7.767 lei. Media este 5.300 de lei, iar majoritatea salariilor sunt între 5.000 și 6.000 lei.
  • STB are angajați peste 850 de vatmani.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Se adaugă și tichete de masă, care pot ajunge până la 440 de lei pe lună. Aceste date nu includ primele.


Alte salarii din Societatea de Transport București:

– director general – 17.334 lei
– sef de serviciu până la – 11. 000
– inginer șef – până la 11.000 lei
– casier centru reîncărcare carduri – până la 4.816 lei
– mecanic auto – până la 4.958 lei
– lăcătuș – până la 4.889 lei
– sudor – până la 4.396 lei
– strungar – până la 4.534 lei
– agent de securitate – până la 3.409 lei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: