sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 noiembrie, 2013

Guvernul a aprobat joi proiectul legii descentralizării, într-o formă diferită de varianta „finală” prezentată săptămâna trecută, înainte ca PSD şi PNL să ajungă la un consesns pe Raportul comisiei speciale Roşia Montană, subiect negociat la pachet cu Descentralizarea.

Proiectul urmează să plece „imediat” spre Parlament, pentru ca marţi, 19 noiembrie, Executivul să-şi angajeze răspunderea în faţa legislativului.

Descentralizare fără porturi şi plaje

În ultimele zile, pe proiect au fost operate câteva modificări substanţiale, precum soarta plajelor şi a porturilor.


Liviu Dragnea, coordonatorul Descentralizătii, a anunţat la finalul şedinţei de guvern că aceste două mari subiecte de controverse nu vor mai fi transferate către administraţiile locale, aşa cum se intenţionase anterior.

Vicepremierul a declarat că pentru porturi va exista o „abordare separată”, în perioada următoare.

În privinţa plajelor, ese va transfera doar administrare a acestora, ele urmând să rămână în proprietaea publică a statului. Vor fi exceptate chiar şi de la transferul de administrare plajele unde sunt în derulare proiecte cu finanţare europeană.

Proiectul de lege introduce totuşi posibilitatea ca pe Dunăre, pe anumite râuri sau alte cursuri de apă, la solicitarea autorităţilor locale, Apele Române să poată da în administrare porţiuni de plaje naturale, care pot apărea întâmplător şi unde autorităţile locale pot organiza acitivităţi de turism sau agrement.


Nici clădirile cinematografelor nu vor mai fi transferate autorităţilor locale, pentru că majoritatea sunt închiriate către diferite societăţi care se desfăşoară alte activităţi.

„În aceste clădiri care sunt prinse în evidenţă ca şi cinematografe se desfăşoară gogoşerii, cofetării, cluburi, discoteci şi alte acitvităţi de «cultură» de acest gen. Sunt multe cazuri în care firmele de cultură respective, care au înfiinţat cofetării şi cluburi, au făcut nişte investiţii, zic ei, au cerut la RADEF să li se dea banii pentru investiţii, RADEF, bineînţeles, nu le-a dat banii pentru investiţii, au dat în judecată RADEF, ca să ia banii pentru investiţii, dar au cerut clădirea pentru care au făcut investiţii şi sunt şi câteva cazuri în care au şi câştigat în primă instanţă. Drept pentru care s-a hotărât să fie o abordare separată a acestui fenomen, să nu spunem flagel”, a explicat Liviu Dragnea.

„Poliţia se întăreşte”, nu se descentralizează

Tot de la ministerele deţinute de liberali nu se mai descentralizează nici poliţia şi nici Agenţia de Prestaţii Sociale (prin care se acordă ajutoarele sociale).

În ceea ce priveşte poliţia, a precizat vicepremierul, ea nu se descentralizează ci, dimpotrivă, „se întăreşte”.

Prin urmare, domeniile care vor fi descentralizate (ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii), sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea din turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.

Nu se descentralizează poliţia, porturile, plajele, prestaţiile sociale şi cinematografele, toate aflate în portofoliul ministerelor ocupate de liberali.

Se transferă 2.000 de imobile şi 14.000 de oameni

În urma procesului, a explicat Liviu Dragnea, aproximativ 14.000 de oameni vor fi preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităţilor locale.

Descentralizarea va implica,de asemenea, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului, în domeniul public al unităţilor teritoriale.

În urmă cu o săptămână, ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu afirma că aproximativ 10% din posturile adminsitraţiei centrale vor fi desfiinţate prin descentralizare. Joi, premierul Victor Ponta a arătat că este vorba de o reducere cu 10%, începând cu 2015, a cheltuielilor de personal, de funcţionare şi cu bunuri şi servicii.

„Era vorba de o decizie politică legată de finanţare şi de descentralizare, nu în bugetul pe 2014, dar în 2014, în momentul în care se fac standardele de cost ale tuturor structurilor autorităţilor locale, obiectivul este de a reduce cheltuielile de ansamblu, salariale, de bunuri şi servicii şi de funcţionare cu 10%, prin faptul că se comasează diferite structuri. Asta trebuie făcută în cursul anului 2014 pentru a avea în 2015 baza legală pentru acea economie de 10%”, a declarat Victor Ponta, citat de MEDIAFAX.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: