luni

22 aprilie, 2024

29 octombrie, 2015

angela_merkel_sigmar_gabrielCancelarul german Angela Merkel se află într-o vizită oficială în China, în timp ce vicecancelarul Sigmar Gabriel s-a întânit la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Angela Merkel s-a deplasat în China pentru a discuta despre o serie de parteneriate comerciale între cele două state, dar i-a cerut premierului chinez Li Keqiang sprijin pentru rezolvarea crizei refugiaţilor, notează Bloomberg.

Cancelarul german, care se va întâlni şi cu preşedintele Xi Jinping, a spus că expansiunea prezenţei globale a Chinei o plasează în poziţia de a fi o forţă internaţională de soluţionare a unor provocări geopolitice, printre care şi cea legată de cel mai mare val de migranţi din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace. Afluxul de refugiaţi care fug de război şi sărăcie din Siria, Pakistan şi Afganistat şi care vor să ajungă în Germania a „erodat” agenda Angelei Merkel, dar şi poziţia saîn sondaje.


„Relaţia bună a Chinei cu Pakistan şi Afganistan ar putea poate contribui la o conciliere”, a spus Merkel, la Beijing. „Aceasta este una dintre aşteptările noastre, având în vedere că avem relativ mulţi refugiaţi din Afganistan acum”, a adăugat ea.

În cadrul vizitei oficiale au fost încheiate 13 parteneriate comerciale, printre care comanda a 130 de avioane Airbus, tranzacţie în valoare de 17 miliarde de dolari. Merkel a fost însoţită de şeful Volkswagen, Matthias Mueller, de CEO-ul Siemens, Joe Kaeser, şi de Carsten Kengeter, de la Deutsche Boerse. Germania este cel mai mare partener comercial european al Chinei, în vreme ce China este a patra piaţă de desfacere din lume pentru exporturile germane.

„Este vorba despre consolidarea încrederii. Cel mai important lucru ar fi ca Merkel să discute despre gravitatea situaţiei din China şi dacă autorităţile o pot ţine sub control”, a precizat Anton Boerner, preşedintele unei asociaţii germane de import-export.

În ceea ce priveşte criza refugiaţilor, autorităţile chineze ar putea ajuta chiar şi la influenţarea Rusiei, care s-a implicat în conflictul din Siria sprijinind regimul preşedintelui Bashar al-Assad, a comentat un oficial care a dorit să rămână anonim.


Premierul Li Keqiang a declarat, în urma întâlnirii cu Merkel, că statul chinez va oferi sprijin financiar pentru stabilizarea regiunilor care reprezintă sursa valului de migraţie.

„Suntem foarte îngrijoraţi de criza refugiaţilor din Europa, în special din Germania”, a declarat premierul chinez.

Vicecancelarul german cere Rusiei o mai bună cooperare cu vestul

În acelaşi timp, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a făcut un apel la adresa lui Vladimir Putin pentru o mai bună colaborare între Germania şi Rusia în ceea ce priveşte conflictele din Ucraina şi din Siria.

„Părerea mea personală este că trebuie să facem tot ce putem pentru a ajunge la o înţelegere, pentru a lăsa în urmă anumite situaţii şi pentru a găsi noi metode de a îmbunătăţi colaborarea”, a declarat Gabriel, după întâlnirea cu Vladimir Putin.

Tensiunile dintre Germania şi Rusia au crescut în primăvara anului trecut, după ce Rusia a anexat Crimeea ca răspuns la înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean pro-rus, notează Deutsche Welle. De atunci, aliaţii din vest au acuzat Moscova de susţinerea regiunilor separatiste din Ucraina cu arme şi soldaţi, acuze pe care Rusia le neagă în continuare.

Sarkozy cere și el, de la Moscova, o colaborare mai bună cu Rusia

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a zburat miercuri la Moscova unde se va întâlni cu preşedintele Vladimir Putin. Opoziţia din Franţa urmăreşte o relaţie mai bună cu Rusia, în contradicţie cu poziţia guvernului lui Francois Hollande, notează France 24.

Rusia este un partener esenţial pentru găsirea unei ieşiri din criza siriană, a spus Sarkozy, într-un discurs susţinut la un institut rus de stat pentru relaţii internaţionale.

„Sunt unul dintre cei care cred că Rusia este un partener esenţial pentru găsirea unei ieşiri din criza siriană”, a comentat fostul preşedinte francez. „Există două coaliţii internaţionale care operează în Siria simultan. Ele sunt de acord în ceea ce priveşte anumite obiective şi nu se înţeleg în privinţa altora. Este necesar să unim aceste două coaliţii. Aceasta este condiţia pentru victoria militară împotriva barbarilor de la Stat Islamic”, a spus Sarkozy, citat de TASS.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: