miercuri

8 mai, 2024

15 ianuarie, 2015

Desant diplomatic american şi britanic la Bucureşti: subsecretarul de stat american, Victoria Nuland, şi ministrul de externe britanic, Philip Hammond s-au aflat miercuri la Bucureşti, unde au avut întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Prezenţa celor doi diplomaţi occidentali în România în aceeaşi zi este “o coincidenţă de agendă fericită”, au spus pentru cursdeguvernare.ro surse diplomatice, nu o acţiune conjugată de întâlnire cu reprezentanţii a doi dintre cei mai importanţi parteneri strategici ai României.

Vizita ministrului britanic Philip Hammond este prima a acestuia în România şi este primul omolog pe care îl primeşte Bogdan Aurescu din momentul preluării mandatului la Externe.


Victoria Nuland este într-o vizită în Europa, după ce a fost la Berlin, a venit în România şi urmează să se alăture joi la Sofia secretarului de stat John Kerry, care face o vizită în ţara vecină, după care vor vizita şi Parisul, adăugat itinerariului după atacul de săptămâna trecută de la publicaţia Charlie Hebdo.

În contextul prezenţei sale în regiune, vizita la Bucureşti este una firească din cel puţin trei motive:

  • primul este acela că România este cel mai de încredere partener strategic al SUA în regiune, o regiune care a căpătat importanţă după anexarea Crimeei de către Rusia. Autorităţile române pot oferi expertiză şi o imagine asupra a ceea ce se întâmplă în zona Mării Negre, Ucraina şi Moldova. În context, SUA vor să se asigure de stabilitatea şi predictibilitatea mediului politici românesc.
  • al doilea este legat de schimbarea importantă care a avut loc în România, şi anume un nou preşedinte la Cotroceni. Este un gest de curtoazie şi nu numai al partenerului strategic de a veni şi a-şi cunoaşte interlocutorul pentru următorii cinci ani.
  • al treilea este oferit chiar de către Victoria Nuland: la începutul întâlnirii de la MAE, aceasta i-a spus ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, faptul că „este vizita sa anuală”, indicând în mod cert faptul că aceste vizite au loc cu regularitate. Ne reamintim că anul trecut subsecretarul de stat american a fost la Bucureşti în perioada 10-11 ianuarie.

Victoria Nuland a venit să îl cunoască pe preşedintele Iohannis

Cu excepţia Ministerului de Externe, celelalte două instituţii, preşedinţia şi guvernul, au fost destul de zgârcite cu informaţiile privind conţinutul discuţiilor avute cu Victoria Nuland. În toate cele trei întâlniri s-a vorbit despre dorinţa de a întări parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

Prima întânire avută de subsecretarul de stat american a avut loc la Cotroceni, unde i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că vizita sa are şi scopul de a-l cunoaşte.


“Mă bucur că aţi decis să faceţi o vizită atât de repede, în mandatul meu. Nu ştiu dacă acest lucru mi se datorează şi mie, dar mă bucur”, i-a spus preşedintele. Victoria Nuland a replicat: ”Cu siguranţă vi se datorează, am venit să vă văd”.

Din informaţiile postate pe site-ul preşedinţiei, discuţiile s-au axat pe câteva cooronate:

  • Interesul companiilor americane pentru investiţii în România – iar preşedintele Iohannis a vorbit despre “nevoia de stabilitate legislativă, predictibilitate şi transparență în mediul de afaceri”
  • Progresele obţinute de România în reformarea justiţiei şi combaterii corupţiei
  • Situaţia regională – context în care preşeditnele a arătat hotărârea României de a aloca resursele necesare armatei române

Discuţiile aprofundate privind chestiunile bilaterale şi de cooperare în cadrul instituţiilor itnernaţionale au avut loc la Ministerul de Externe, cu ministrul Bogdan Aurescu. Principalul interes al emisarului american a fost evaluarea României privind situaţia din regiune, din est: Moldova, Ucraina, Rusia.

„Evoluţiile preocupante” din imediata vecinătate a României şi din regiunea extinsă a Mării Negre, securitatea şi problema combaterii terorismului au fost principalele teme ale întâlnirii. Ministrul român a arătat interesul României ca SUA să continue să sprijine măsurile NATO de reasigurare a membrilor săi de pe flancul estic şi implementarea deciziilor luate la summit-ul Alianţei din Ţara Galilor.

Printre acele măsuri era organizarea un comandament NATO în România, suplimentarea trupelor NATO pe teritoriul României şi un centru de exerciţii şi instruire navală la Marea Neagră.

Ministrul român a vorbit despre stadiul avansat al operaţionalizării bazei de la Deveselu, care trebui finalizată în acest an, dar şi despre două chestiuni sensibile pentru opinia publică românească: eliminarea vizelor de călătorie în SUA şi numirea unui ambasador american la Bucureşti.

Dacă anul trecut premierul Victor Ponta a fost plecat în Italia în momentul vizitei emisarului american, de această dată cei doi au avut o întâlnire de o oră. Discuţiile cu premierul s-au concentrat asupra chestiunilor interne: lupta anticorupţie şi situaţia politică din România.

Principalul mesaj al SUA transmis la Bucureşti este, potrivit premierului Ponta, „să schimbăm cultura politică în România, în sensul în care să colaborăm şi să lucrăm împreună”.

„Deci, nu vă luaţi după cei care vor scandal. Mesajul principal al partenerilor noştri este să lucrăm împreună pentru România şi pentru poziţia noastră în regiune. Colaborarea şi nu războiul şi scandalul sunt cele care aduc în primul rând credibilitatea României şi încrederea investitorilor”, a afirmat prim ministrul.

Într-un comunicat de presă Guvernul mai arată că Victor Ponta a arătat angajamentul guvernului de a continua reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.

Aceeaşi temă a abordat-o şi în întâlnirea cu liderii partidelor politice, au arătat Cătălin Predoiu şi Alian Gorghiu, citaţi de Mediafax. Victoria Nuland a mai subliniat şi importanţa reformării clasei politice şi a respectării statului de drept, iar Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că s-a adus în discuţie şi legea big Brother şi cartelele pre-pay.

„A fost evocat acest subiect care e un subiect de preocupare comună, pentru că şi România şi SUA şi toate ţările europene sunt preocupate de combaterea terorismului, de asigurarea securităţii naţionale, a securităţii comune şi sigur că aceste subiecte au fost evocate pe parcursul discuţiei”, a spus preşedintele Senatului.

România şi Marea Britanie sunt pentru menţinerea sancţiunilor UE împotriva Rusiei

Şeful diplomaţiei britanice, Philip Hammond, este la prima sa vizită în România. Relaţia economică dintre cele două ţări, dar şi chestiunea liberei circulaţii în UE au fost teme discutate cu toţi oficialii români pe care i-a întâlnit.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a subliniat faptul că România şi Marea Britanie au „dacă nu poziţii identice, cel puţin asemănătoare” pe multe dosare în cadrul UE, pornind de la interesul pentru vecinătatea estică şi balcanii de Vest, la necesitatea menţinerii sancţiunilor impuse Rusiei pentru anexarea Crimeii.

În 2014 relaţia economică dintre cele două ţări a fost înfloritoare, consideră oficialii român şi britanic. Relaţiile comerciale au înregistrat „un triplu record istoric”, arată MAEdin perspectiva exporturilor româneşti către Marea Britanie, a balanţei comerciale, care este favorabilă României, şi a volumului comerţului bilateral, ajuns la valoarea de peste 2576 milioane euro la finalul lunii septembrie 2014.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: