30 iulie, 2011

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va propune majorarea salariilor bugetarilor în trei tranşe, începând chiar din luna octombrie a acestui an, pentru recuperarea pierderilor în urma ajustării din vara anului 2010, a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor,  Adrian Niţu (PDL).

El a spus că cele trei tranşe de majorare vor fi cel mai probabil de câte 5 procente, iar sumele necesare pentru prima tranşă din octombrie vor fi prevăzute la rectificarea bugetară care va fi efectuată după plecarea Misiunii FMI.

”Comisia are un dialog pe această temă cu ministrul Finanţelor şi aceasta este propunerea. Celelalte două tranşe vor fi în 2012. Din moment ce nouă ni s-a comunicat această propunere înseamnă că în discuţiile cu FMI s-a ajuns la concluzia că există spaţiul fiscal necesar”, a spus Niţu.


În schimb, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, vineri, la postul Realitatea TV, că salariile bugetarilor nu vor creşte înainte de anul 2012.

Anunţul lui Ialomiţianu a fost îmbrăţişat şi de Banca Naţională.

”Ministrul de Finanţe a spus clar că până la 1 ianuarie nu intră în vigoare nicio mărire de salariu. Între un simplu deputat şi ministrul de Finanţe eu îl cred pe ministrul de Finanţe. El se uită în buget şi ştie dacă are bani pentru asta sau nu are bani”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Adrian Vasilescu: problema cu FMI sunt arieratele

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat pentru cursdeguvernare.ro că în negocierile cu FMI, decizia preşedintelui Traian Băsescu, privind neachitarea arieratelor din sănătate, este un încă subiect de discuţii divergente.


”Rămâne o singură chestiune – arieratele. BNR şi-a luat toate măsurile ca să nu existe influenţe care să devieze moneda de pe axă”, a dat asigurări Vasilescu.

Joi, după o discuţie cu Jeffrey Franks, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat că Fondul Monetar Internaţional este de acord cu majorarea salariilor angajaţilor din sectorul public doar în condiţiile încadrării României în ţinta de deficit bugetar agreată.

Întrebat dacă FMI acceptă majorarea salariilor bugetarilor în 2012, Dumitru a răspuns: „În ţintele agreate!”.

La rândul său, preşedintele UNPR, unul dintre partidele din arcul guvernamental, a declarat din anul 2012 ar f posibil să începă creşterea treptată a salariilor din sectorul public.

”Pe baza elementelor de natură economică se întrevede, aproape fără rezerve, numai un şoc ar mai putea să împiedice acest lucru, ca la 1 ianuarie 2012 pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului real pe economie. Poate să înceapă un proces de recuperare a veniturilor reale ale populaţiei şi în ceea ce priveşte pensiile şi în ceea ce priveşte salariile bugetarilor”, a declarat Marian Sârbu, după o discuţie cu reprezentanţii FMI, BM şi CE.

În schimb, premierul Emil Boc a promis că la rectificarea bugetară estimată pentru august, investiţiile în infrastructură vor primi finanţări suplimentare.

”Ministerul Transporturilor va fi unul dintre ministerele ce vor primi bani în plus la rectificarea bugetară. Obiectivul nostru este să susţinem lucrările de investiţii iar Ministerul Transporturilor este în atenţia noastră în special pentru că, pe de o parte ne ajută la creşterea economică, iar pe de altă parte a demonstrat că face treabă şi îşi respectă angajamentele. De aceea, la rectificarea bugetară pe care o vom avea la începutul lunii august, vom pune prioritate pe investiţii şi pe acordare de resurse suplimentare, la acest capitol în primul rând”, a precizat Emil Boc.

Salariile bugetare au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Ţinând cont de baza de raportare la care s-a aplicat majoararea, salariile de bază ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% faţă de vara lui 2010.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: