Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri proiectul de hotărâre privind modificarea Regulamentului prin care președintele forului legislativ își poate pierde funcția mai ușor
A fost un singur vot împotrivă, Valeriu Zgonea contestând ulterior procedura de adoptare a modificării de regulament.
Potrivit proiectului, președintele Camerei Deputaților poate fi revocat „în caz de pierdere a calității de membru al grupului parlamentar căruia îi aparține funcția și care l-a propus pentru aceasta, la data precizată de deputat sau de liderul grupului respectiv, după caz, și în caz de pierdere a sprijinului politic la data informării plenului Camerei despre încetarea de drept a calității de membru al Biroului permanent”.
Documentul mai prevede, de asemenea, că revocarea din funcție a oricărui membru al Biroului permanent poate fi solicitată de grupul parlamentar care l-a propus și se aprobă cu votul majorității deputaților prezenți.
Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar respectiv, iar votul este secret, cu bile.
Liderul grupului PSD de la Cameră, Florin Pâslaru, este cel care a propus introducerea acestui punct pe ordinea de zi.
Valeriu Zgonea s-a resemnat, PNL se abține la vot
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a susținut în plen că acest proiect de hotărâre nu este legal, deoarece nu are inițiator. Totodată, el a arătat că nu a fost depus un proiect de modificare a Regulamentului la care deputații să poată depune amendamente și pe care, ulterior, Comisia pentru Regulament să îl analizeze și să îi facă raport.
După aceste considerații, Valeriu Zgonea a precizat că refuză să mai conducă ședința Camerei Deputaților, a părăsit prezidiul și s-a așezat în sala.
Liberalii se vor abține de la votul pe proiectul de hotărâre pentru modificarea Regulamentului Camerei, a declarat miercuri liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu.
„Noi, PNL, nu o să intrăm în lupta internă din PSD, care vrea să schimbe președintele Camerei pe care ei l-au propus. Nu e treaba noastră. Problema este că intempestiv, pentru a schimba un om, se fac modificări ale Regulamentului și la alte capitole decât cele pe care le convenisem. Avem o dificultate, cum să votăm la acest proiect de hotărâre, vrem să modificăm Regulamentul ca să reintroducem votul electronic, dar în același trebuie să fim de acord și cu modificări ale Regulamentului privind schimbarea președintelui Camerei Deputaților. În consecință, nu avem decât o singură variantă prin care să ajutăm reintroducerea votului electronic, dar nici să intrăm în lupta din PSD și ne vom abține la votul pe acest proiect de hotărâre a Camerei”, a precizat Nicolăescu.