Camera Deputaților a respins miercuri, prin vot secret, cererile formulate de DNA în vederea reținerii și arestării deputatului Mădălin Voicu, admițând însă cererea de reținere, formulată în același dosar, la adresa deputatului Nicolae Păun.
În ceea ce privește solicitarea de reținere a lui Mădălin Voicu, s-au înregistrat 170 voturi ”împotrivă” și 116 „pentru”. Solicitarea de arestare a fost respinsă cu 158 voturi „împotrivă” și 103 „pentru”.
În cazul lui Nicolae Păun, la solicitarea de reținere s-a votat astfel: 128 pentru, 78 împotrivă.
Votul pe solicitarea privind arestarea deputatului Nicolae Păun a fost amânat din cauza lipsei cvorumului de ședință.
Înaintea votului, Mădălin Voicu și-a rugat colegii deputați să nu voteze solicitările DNA. Nicolae Păun a lipsit de la votul din Parlament el lipsind și de la lucrările de luni ale Comisiei Juridice, unde s-a dat aviz pe acest dosar.
„Eu nu înțeleg de ce am soarta aceasta, când eu sunt un om cinstit, educat și fără pete. Vă rog să nu încuviințați reținerea și arestarea mea, pentru că sunt nevinovat și asta ar fi o umilință îngrozitoare. Nu cred că cineva dintre dvs mă poate bănui pe mine de trafic de influență. Se poate reține din rechizitoriu o singură chestiune, care, după părerea mea, nu are nimic în comun cu traficul de influență, că am dat un telefon domnului Teodorovici la rugămintea lui Nicolae Păun să-l primească, nediscutând despre subiect. Pe mine, dacă mă dă nevasta afară din casă, trebuie să îmi pun un cort în curtea Parlamentului că eu nu am proprietăți, nu am absolut nimic.” a afirmat Mădălin Voicu.
Procurorii anticorupție au cerut săptămâna trecută, miercuri, încuviințarea reținerii și arestării preventive a doi deputați, Nicolae Păun și Mădălin Voicu, urmăriți penal într-un dosar privind deturnarea de fonduri europene acordate pentru integrarea romilor.
În sarcina lui Mădălin Voicu sunt reținute acuzații de:
- trafic de influență
- fals în declarații
- spălare a banilor
În sarcina lui Nicolae Păun sunt reținute acuzații de:
- folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
- deturnare de fonduri,
- spălare a banilor,
- efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția,
- atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- cumpărare de influență,
- influențare a declarațiilor,