marți

16 iulie, 2024

11 octombrie, 2016

parlament--După ce au adoptat pe articole proiectul de lege privind conversia în lei, la cursul istoric, a creditelor în franci elvețieni, deputații nu au putut vota legea în ansamblu din cauza lipsei de cvorum.

Proiectul de lege urma să intre marți la vot final, înainte de dezbaterea și votul la moțiunea simplă inițiată de PSD împotriva ministrului Justiției, Raluca Prună.

PNL a decis să nu participe la moțiunea de cenzură, iar deputații liberali au plecat din sală imediat, înainte de votul în ansamblu asupra proiectului de lege, generând lipsa de cvorum.


Ministrul Justiției nu a venit la Parlament pentru dezbaterile organizate înaintea votului la moțiune, anunțând că va veni la Parlament săptămâna viitoare pentru a răspunde la întrebări legate de activitatea sa.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni va fi repus pe ordinea de zi a plenului.

La votul pe articole al proiectului de lege privind conversia în lei a creditelor în franci elvețieni, deputații au adoptat un amendament potrivit căruia beneficiază de prezenta lege persoanele fizice care au calitatea de consumator și ale căror credite au valoare cumulată de maximum 250.000 de franci elvețieni la momentul semnării contractelor de credit.

Potrivit unui alt amendament, a fost eliminat pragul de îndatorare de 50% din venituri.


Amendamentul a fost propus de vicepreședintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, și a fost susținut de toți deputații prezenți în plen.

Luni, Comisiile juridică și pentru buget ale Camerei Deputaților au decis că băncile sunt obligate să facă conversia în lei pentru creditele de maximum 250.000 de franci elvețieni la data contractării. Dar s-a stabilit ca nu toți cetățenii care au luat credite în franci elvețieni să beneficieze de această lege, ci doar cei care au rata de îndatorare de 50% din venitul net la data analizei solicitării de conversie, prevedere eliminată marți de plen.

Cele două comisii au dat raport de adoptare proiectului de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni cu o serie de amendamente.

Potrivit acestora, pentru soldurile rămase din împrumuturile în franci elvețieni ale cetățenilor persoane fizice, băncile sunt obligate să facă conversia în lei. Conversia se face la cursul de schimb al BNR de la data încheierii contractului și se va realiza prin act adițional agreat de consumator.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: