joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 noiembrie, 2015

gazeImporturile europene de gaze naturale din nordul Africii vor continua să înregistreze un declin ca urmare a conflictelor din regiune, situaţie de care ar putea profita gigantul rus Gazprom, notează Bloomberg.

Algeria şi Libia ar putea reduce livrările către Europa în următorii trei ani pe fondul instabilităţii politice, a lipsei de investiţii şi renegocierilor de contracte, este de părere Carlo Malacarne, CEO la compania italiană Snam SpA, cel mai mai mare operator de transport de gaze din punct de vedere al lungimii conductelor şi al capacităţii de stocare din Europa.

Reţeaua italiană a Snam SpA include puncte de livrare aferente transporturilor din Rusia şi din nordul Africii.


Statele din Africa de Nord sunt al doilea cel mai mare furnizor de gaze al Europei, după Rusia, livrând 10% din cererea din 2013. Livrările de gaze au început să scadă din 2011, când au avut lor revoltelor populare din Libia care au dus la înlăturarea lui Muammar Qaddafi, lider aflat la putere vreme de 42 de ani.

De asemenea, atacul militar asupra facilităţii de procesare In Amenas din Algeria a dus la creşterea temerilor cu privire la securitatea de acolo. Totodată, îmbătrânirea câmpurilor petroliere creează nevoia unor noi investiţii în regiune astfel încât să poată fi menţinut nivelul producţiei.

„Riscul ca importurile europene de gaze din nordul Africii să scadă este foarte mare”, a spus Malacarne, adăugând că atragerea investitorilor este dificile ceea ce înseamnă că dependenţa statelor europene de Rusia va creşte.

Algeria a asigurat 8% din cererea de gaze a Europei în 2013, cu un punct procentual mai puţin decât în 2012, în vreme ce livrările din Libia s-au menţinut la nivelul de 1%. Rusia a asigurat 27% din cererea europeană în 2013.


Perspectivele cu privire la livrările de gaze naturale din nordul Africii s-au deteriorat, ca urmare a instabilităţii politice din Libia şi a progreselor slabe în ceea ce priveşte dezvoltarea unor noi câmpuri în Algeria, susţin oficialii Agenţiei Internaţionale de Energie (AIE).

AIE a revizuit prognoza privind producţia de gaze a Algeriei la 116 miliarde de metri cubi până în 2040, respectiv cu 20% mai puţin decât estimarea de anul trecut. În 2013, aceasta s-a ridicat la 81 de miliarde de metri cubi.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: