cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Demonstrații în Europa împotriva restricțiilor coronavirus

18 mai, 2020

Un val de proteste față de restricțiile adoptate ca urmare a pandemiei de Covid-19 a avut loc în weekend, în Europa, iar presa germană, scrie The Guardian, spune că detonatorul acestora este dezinformarea Rusiei legată de coronavirus.

Demonstrațiile au început joi, la Sofia (unde au fost organizate de un partid pro-rus), vineri la București, iar sâmbătă și duminică în mai multe state din centrul și nordul UE.

În România, presa a scris despre prezența la miting a mai multor personaje promovate în publicația Sputnik și a sesizat preluarea la manifestație a mesajelor promovate pe rețelele sociale de conturi afiliate Rusiei.


Poliția a fost nevoită să intervină la mai multe proteste pentru a impune respectarea distanțării sociale și evitarea unui val de îmbolnăviri provocat de cei care acuză „încălcarea drepturilor şi libertăţilor civice”.

Polonia – protest blocat cu gaze lacrimogene

În Varșovia, poliția a oprit, sâmbătă, o manifestaţie antiguvernamentală care acuza nu doar „încălcarea drepturilor şi libertăţilor civice”, ci şi măsurile de susţinere a economiei, considerate insuficiente, scrie Agerpres.

Un important dispozitiv de poliţie a recurs la gaze lacrimogene împotriva celor câteva sute de protestatari şi a operat arestări. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Varşovia, Sylwester Marczak, a explicat că a fost o „reuniune ilegală,” în condiţii de pandemie.

Pe Facebook, organizatorii protestului, care se declară independenţi, au explicat că sunt indignaţi de „anvergura încălcării drepturilor şi libertăţilor civice”.


Lor li s-au alăturat antreprenori nemulţumiţi de ajutorul furnizat de guvern economiei în criză, pe care îl consideră insuficient. Grupul intitulat „Greva antreprenorilor” este condus de Pawel Tanajno, candidat la Președinție.

Arestări și la Londra

Şi poliţia din Londra a operat sâmbătă arestări pentru încălcarea deliberată a regulilor de distanţare socială în cadrul unui protest împotriva restricţiilor. Un număr de 19 persoane au fost reţinute şi alte 10 amendate în Hyde Park, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei metropolitane.

În Elveția, forţele de ordine au blocat accesul în Piaţa Federală din Berna, în apropiere de care se află sediul Guvernului şi Parlamentului elveţian, în timp ce manifestanţii s-au apropiat de piaţă purtând pancarte cu mesaje precum „Dictatura nu este solidară”. 10 dintre protestatari au fost reţinuţi de poliţie.

Cele mai ample demonstrații – Germania

Mii de oameni au ieşit în stradă, sâmbătă, pentru a protesta faţă de restricţiile impuse de guvern în contextul pandemiei de coronavirus.

Bilanţul deceselor din Germania cauzate de Covid-19 este mai mic decât cele ale altor ţări din regiune şi unele măsuri de izolare au fost deja relaxate. Totuşi, protestele faţă de măsurile considerate necesare de cancelarul Angela Merkel au devenit mai puternice şi pentru al doilea weekend consecutiv manifestanţii au ieşit pe străzi.

Proteste au avut loc în special la Berlin şi în landul care înconjoară capitala, Brandenburg, scrie News.ro.

Pe social media, protestatarii sunt ironizaţi cu termenul „covidiots”, considerându-se că există riscul ca aceştia să cauzeze un nou val de infectări care ar duce la înăsprirea măsurilor.

La Stuttgart, unde în weekend-ul trecut unii protestatari au ignorat regulile de distanţare socială şi nu au purtat măşti, poliţia se aştepta la o nouă manifestaţie cu cel mult 5.000 de oameni.

La Munchen, organizatorii le-au solicitat autorităţilor să autorizeze o manifestaţie cu cel mult 10.000 de persoane în Thersienwiese, unde de obicei se organizează Oktoberfest. Însă oficialii locali au subliniat că trebuie respectate regulile de distanţare şi au permis doar o manifestaţie cu cel mult 1.000 de oameni.

Cei mai mulţi protestatari sunt coordonaţi de unele grupuri noi. Unlu dintre acestea este Rezistenţa 2020, condus de un avocat din Leipzig şi un doctor din sud-vestul Germaniei, care pun sub semnul întrebării statisticile oficiale cu privire la coronavirus şi văd principalele partide politice ca fiind creatoarele unei conduceri elitiste.

Presa din Germania a insinuat că în spatele campaniei de dezinformare care îi incită pe protestatari s-ar afla Rusia.

Reuters notează că Angela Merkel a acceptat, săptămâna trecută, cedând presiunilor unor premieri regionali, redeschiderea graduală a şcolilor, magazinelor şi restaurantelor, dar şi reluarea competiţiilor de fotbal. Însă Merkel a avertizat în mod repetat în privinţa unui nou val de infectări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: